Πετρέλαιο

Στο +120% οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης - «Σωσίβιο» για την αγορά υγρών καυσίμων

Στο +120% οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης - «Σωσίβιο» για την αγορά υγρών καυσίμων
Παρά τη «βουτιά» των καυσίμων κίνησης, η αγορά κινείται τον Απρίλιο στο -1% χάρις στην αποθεματοποίηση των νοικοκυριών

Το πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζει τον Απρίλιο να αποτελεί πρόσκαιρο «σωσίβιο» για την αγορά αγορά καυσίμων, καθώς αρκετοί καταναλωτές αξιοποιούν τη μείωση των τιμών για να προμηθευτούν καύσιμο για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Έτσι, στο σύνολό της η αγορά καυσίμων κινείται αυτή τη στιγμή οριακά πτωτικά τον τρέχοντα μήνα (στο -1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019), παρά το γεγονός ότι τα καύσιμα κίνησης συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και αυτό τον μήνα. Μία «βουτιά» που αγγίζει το -60% και -40% στις πωλήσεις των βενζινών και του πετρελαίου, αντίστοιχα.

Απότομη συρρίκνωση της αγοράς από τον Μάιο

Ανάλογη «ανάσα» στην αγορά είχε δώσει το πετρέλαιο θέρμανσης και τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίο «σύμμαχος» στην άνοδο των πωλήσεων ήταν οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, πέρα από τη σημαντική μείωση της τιμής του καυσίμου, λόγω των διεθνών τιμών του αργού. Επομένως, τη στιγμή που τον Μάρτιο οι πωλήσεις βενζινών σημείωσαν «βουτιά» 30% στις βενζίνες και 12% στο ντίζελ κίνησης, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η ενίσχυση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης διατήρησε πρακτικά σταθερό τον τζίρο σε ετήσια βάση.

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, με δεδομένο ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου, και έως τότε θα παραμείνουν εν ισχύι τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας, η αγορά είναι προδιαγεγραμμένο πως θα βρεθεί ενώπιον απότομης κατάρρευσης των πωλήσεων.

Επομένως, αν οι εταιρείες εμπορίας συνεχίσουν έως τότε να υποχρεώνονται να προκαταβάλουν το σύνολο φόρων και δασμών για τα καύσιμα τα οποία προμηθεύονται, που αναλογεί στο 70% της τιμής, τότε σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ταμειακής ασφυξίας.

Αίτημα του ΣΕΕΠΕ για παράταση στην καταβολή φόρων και δασμών

Ακόμη χειρότερα, το «ιστορικό χαμηλό» των πωλήσεων συνδυάζεται και με μεγαλύτερες πλέον καθυστερήσεις στον χρόνο στον οποίο οι εταιρείες εμπορίας εισπράττουν τα συρρικνωμένα πλέον έσοδά τους. Κι αυτό γιατί μία πολύ σημαντική μερίδα των πελατών τους συγκαταλέγονται στους πληττόμενους κλάδους, για τους οποίους έχει παραταθεί κατά 75 ημέρες ο χρόνος εξόφλησης των επιταγών.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) έχει αποστείλει κατεπείγουσες επιστολές τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην ΑΑΔΕ, ζητώντας να δοθεί πίστωση 20-30 ημερών στην καταβολή των σχετικών ποσών στο Δημόσιο. Μία πίστωση θα δώσει μία σημαντική «ανάσα» ρευστότητας, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αντέξει ο κλάδος μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης