Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: Σε διαπραγμάτευση με EBRD και ΕΤΕπ για δύο δάνεια συνολικού ύψους 300-400 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Σε διαπραγμάτευση με EBRD και ΕΤΕπ για δύο δάνεια συνολικού ύψους 300-400 εκατ. ευρώ
Η εισπραξιμότητα Νο1 πρόβλημα για την εταιρεία, παρά την αποκλιμάκωση των καιυστερήσεων εξόφλησης των λογαριασμών
Ρευστότητα για την αγορά ενέργειας, που παρέχει και ένα "μαξιλάρι" έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη ΔΕΗ πέραν της δυνατότητας που παρέχει η τελευταία ΠΝΠ σε όλους τους προμηθευτές να αποπληρώσουν σε τέσσερις άτοκες μηνιαίες δόσεις το 30% των οφειλών προς τους Διαχειριστές η επιχείρηση στρέφεται και στον δανεισμό για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Η εταιρία διαπραγματεύεται δάνειο ύψους 150-200 εκατ. Ευρώ με την EBRD και ένα δεύτερο δάνειο αντίστοιχου ύψους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το θέμα της εισπραξιμότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ΔΕΗ αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές λογαριασμού ρεύματος.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης η μεσοσταθμική μείωση των χρημάτων που εισπράττει η ΔΕΗ βρίσκεται κοντά στο 20%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις πρώτες εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων η μείωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ έφτανε το 30%.

Προς δανεισμό και ο ΔΕΔΔΗΕ

Στο δανεισμό αναμένεται να στραφεί και ο ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση της ρευστότητάς του αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις της τελευταίας ΠΝΠ. Στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς εντάσσεται και η έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ για τον μήνα Μάρτιο.

Ο ΔΑΠΕΕΠ χθες και σήμερα προχώρησε στην εξόφληση της πλειονότητας των παραγωγών ΑΠΕ, καταβάλλοντας συνολικά ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή 6030 τιμολογίων που αφορούν το 100% των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί την απλοποιημένη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης