Πετρέλαιο

Συρρίκνωση επενδύσεων κατά 20%, που αντιστοιχούν σε 100 δισ δολάρια προβλέπει ο OPEC για το 2020

Συρρίκνωση επενδύσεων κατά 20%, που αντιστοιχούν σε  100 δισ δολάρια προβλέπει ο OPEC για το 2020
Η συρρίκνωση χτυπά ήδη τις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές
Οι παγκόσμιες επενδύσεις για εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής το 2020 προβλέπεται να μειωθούν σημαντικά σύμφωνα με το μηνιαίο report του ΟΠΕΚ.

Όπως αναφέρει υποθέτοντας ότι ένα βασικό σενάριο 34 $ / b το 2020, η Rystad Energy προβλέπει πτώση 17% ή έως 93 δισεκατομμύρια για φέτος, συνολικά περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο σε 13 χρόνια.

Πριν από την πανδημία COVID-19, οι επενδύσεις αναμενόταν να παραμείνουν σταθερές .

Σε ένα σενάριο χαμηλής τιμής πετρελαίου, όπου το Brent έχει μέσο όρο 25 $ / b το 2020, οι παγκόσμιες επενδύσεις ενδέχεται να υποχωρήσουν στα περίπου 380 δισεκατομμύρια δολάρια και να μειωθούν περαιτέρω σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, χαμηλό 14 ετών και 15 ετών αντίστοιχα.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν 15% σε 20% φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα μειωθούν 80 δισεκατομμύρια έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το επίπεδο του 2019.

Πολλές εταιρείες E&P έχουν ήδη αναθεωρήσει την επένδυσή τους και τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να συνεχισθεί, για να βοηθήσουν στη διασφάλιση των οικονομικών τους μέσω της αναταραχής της αγοράς.

Κοιτάζοντας τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, η ExxonMobil εξετάζει τουλάχιστον μια μείωση επενδύσεων 20%, αλλά αυτά τα σχέδια δεν έχουν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Αρκετές τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες συμβούλων, συμπεριλαμβανομένης της Rystad Energy, αναμένουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές για την επίτευξη των περισσότερων από τους σημαντικούς επιχειρησιακούς στόχους της.

Η Shell θα προχωρήσει σε μείωση κατά 20% φέτος, αλλά οι ανάντη προϋπολογισμοί αναμένεται να υποχωρήσουν κατλα 14% περίπου.

Η BP έχει ανακοινώσει επίσης πιθανά σχέδια για μείωση κόστους 20%.

Παρόλο που η εταιρεία κατέχει γεωγραφικά διαφορετικό και ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο, ο στόχος πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενδέχεται να μην είναι εφικτός.

oil6.17


Εμπόριο πετρελαίου


Οι εμπορικές ροές αργού και προϊόντων έχουν επηρεαστεί όλο και περισσότερο από τα τέλη του περασμένου έτους από τ ην πανδημία COVID-19 και οι αβέβαιες προοπτικές θα συνεχισθούν εν μέσω των πρωτοφανών μέτρων που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Σε γενικές γραμμές, υπήρξε καθυστέρηση στον τρόπο με τον οποίο το εμπόριο σε διάφορες περιοχές επηρεάστηκε, με την Άπω Ανατολή να κλονίζεται πρώτα, ακολουθούμενη από την Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ είχαν ένα ισχυρό ξεκίνημα φέτος, με μέσο όρο 3,6 mb / d το 1ο τρίμηνο του 20, κέρδος 0,8 mb / d σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, καθώς οι ΗΠΑ παρέμειναν καθαρός εξαγωγέας για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Οι εισαγωγές προϊόντων σημείωσαν άνοδο 0,4 mb το Μάρτιο, με αποτέλεσμα την αύξηση της βενζίνης, αλλά ήταν ακόμη 1% κάτω από την τελευταία ετήσια επίπεδα.

Οι εξαγωγές προϊόντων ήταν 0,3 mb / d υψηλότερα σε ετήσια βάση τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η δημοσίευση επίσημων εμπορικών στοιχείων από την Κίνα ήταν ασυνήθιστη τον Δεκέμβριο, με μόνο συνολικό αριθμό να προβλέπεται για τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι μέσες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας ήταν 10,5 mb / d, μειωμένες σε σχέση με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, καθώς οι διαταραχές που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα του COVID-19 οδήγησαν σε εκτροπή ορισμένων εισαγωγών ή καθυστέρηση.

Το εμπόριο προϊόντων επηρεάστηκε επίσης, με εισαγωγές και εξαγωγές κατά μέσο όρο 0,4 mb / d χαμηλότερα κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, καθώς η εγχώρια ζήτηση και οι εργασίες διύλισης μειώθηκαν απότομα.


oil7.17


Αποθέματα


Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου έδειξαν ότι τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 5,6 mb στα 2.945 mb.

Αυτό ήταν 64,3 mb υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο και 24,7 mb πάνω από το τελευταίο πενταετή μέσο όρο.

Εντός των συνιστωσών, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,1 mb, ενώ τα αποθέματα προϊόντων αυξήθηκαν κατά 11,7 mb.

Όσον αφορά τις ημέρες της προθεσμιακής κάλυψης, τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 5,0 ημέρες το Φεβρουάριοστις 72,7 ημέρες.Αυτό ήταν 11,5 ημέρες πάνω από την ίδια περίοδο το 2019 και 10,3 ημέρες πάνω από τον χαμηλότερο πενταετή μέσο όρο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν ότι τα συνολικά εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,2 mb στα 1,922 mb. Αυτό ήταν 31,8 mb, ή 1,7%, πάνω από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, και16,2 mb, ή 0,8%, χαμηλότερο από τον τελευταίο πενταετή μέσο όρο.
Εντός των συνιστωσών, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 25,1 mb, ενώ τα αποθέματα προϊόντων μειώθηκαν κατά 16,8 mb.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης