Τελευταία Νέα

IRENA: Στα 130 τρισ. δολάρια εκτιμάται η παγκόσμια απανθρακοποίηση ως το 2050

IRENA: Στα 130 τρισ. δολάρια εκτιμάται η παγκόσμια απανθρακοποίηση ως το 2050
Οι ΑΠΕ αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων

Επένδυση έως και 130 τρις δολάρια ως το 2050 απαιτεί η βαθύτερη απανθρακοποίηση , σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Σύμφωνα με το Global Renewables Outlook της IRENA, ένα ασφαλές σχέδιο για το κλίμα θα απαιτούσε αθροιστικές ενεργειακές επενδύσεις 110 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050, αλλά η επίτευξη πλήρους ουδετερότητας άνθρακα χρειάζεται ακόμη άλλα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί αξίζει η επένδυση στις ανανεώσιμες

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι ΑΠΕ αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την ανθρώπινη ευημερία έως το 2050.
Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος θα μπορούσε να αυξήσει τα αθροιστικά παγκόσμια κέρδη ΑΕΠ κατά 98 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα ως το 2050.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera αναφέρθηκε στο δύσκολο εγχείρημα που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι κυβερνήσεις, την ώρα που εισάγουν σημαντικά μέτρα τόνωσης και ανάκαμψης.

«Οι προοπτικές του IRENA δείχνουν τους τρόπους οικοδόμησης πιο βιώσιμων, δίκαιων και ανθεκτικών οικονομιών. Με αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζονται οι προσπάθειες βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και του ΟΗΕ» πρόσθεσε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι καθιστώντας την ενεργειακή μετάβαση αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης ανάκαμψης, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτύχουν πολλαπλούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους στην επιδίωξη ενός ανθεκτικού μέλλοντος που δεν θα επιτρέπει την ολιγωρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης