Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων για τις βιομηχανίες που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους

tags :
Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων για τις βιομηχανίες που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταλήξουν στο κατά πόσο θα επαναλειτουργήσουν εντός του Μαΐου ή θα παρατείνουν το καθεστώς αναστολής
Πρέπει να διαμορφωθεί γρήγορα μια στρατηγική «απελευθέρωσης» της οικονομικής δραστηριότητας από το lockdown που επέβαλε η πανδημία του COVID 19.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος προς την κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι όσο το «πάγωμα» της οικονομίας παρατείνεται, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για πολλές, κυρίως μικρές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν.

Ταυτόχρονα ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ισχυρά προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα όπως το υψηλό κόστος ενέργειας που αφαιρεί ανταγωνιστικότητα από την ελληνική βιομηχανία.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη αφού στη διάρκεια της επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή της παραγωγική τους δραστηριότητας θα πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουν εάν θα επαναλειτουργήσουν εντός του Μαΐου ή θα παρατείνουν την αναστολή των εργασιών τους.

«Σήματα» από την κυβέρνηση αναμένει η ενεργοβόρος βιομηχανία

Ειδικά δε για την ενεργοβόρο βιομηχανία τα «σήματα» που αναμένει από την κυβέρνηση δεν σχετίζονται μόνο με τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και με ευρύτερα ζητήματα όπως το ενεργειακό κόστος που υπό τις παρούσες συνθήκες αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον.

Όπως είναι ήδη γνωστό ο κλάδος του χάλυβα που εξαρτάται άμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα έχει αναστείλει την παραγωγική του δραστηριότητα ενώ το ίδιο έχει συμβεί με αρκετές κλωστοϋφαντουργίες αλλά ακόμη και επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων όπως η παραγωγή κρασιού, ενώ οι τσιμεντοβιομηχανίες έχουν μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή τους και αποθεματοποιούν προιόν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από τη δεκαετή οικονομική κρίση εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού από το εξωτερικού αλλά και υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητάς τους λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι οι ελληνικές χαλυβουργίες, όπως και το σύνολο των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβαρύνονται σχεδόν με διπλάσιο κόστος ρεύματος από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

Αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος

Μέσα στο πλαίσιο και με βασικό στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική παραγωγή η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) διεκδικεί την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες της χώρας, αρχής γενομένης από την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Πρόκειται για το αίτημα παράτασης για τουλάχιστον μια διετία ενός μέτρου που εξασφαλίζει μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Η ισχύς του, έχει λήξει από τις αρχές του έτους πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοιού και σήμερα παραμένει μπλεγμένο στα γρανάζια της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο αγορά το συνολικό πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων.

Πέραν όμως της διακοψιμότητας η ΕΒΙΚΕΝ θέτει με έμφαση και το ζήτημα της μείωσης του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή της μείωσης του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που καλείται να πληρώσει η ενεργοβόρος βιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση.

Σύμφωνα με την απόφαση το μειωμένο βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2019 και προβλέπει ότι οι μονάδες που δικαιούνται έκπτωση θα πληρώνουν το 15%, ή τουλάχιστον το 20% του συντελεστή ΕΤΜΕΑΡ, εφόσον η ετήσια κατανάλωσή τους υπερβαίνει ένα όριο μεταξύ των 250-500 MWh ετησίως.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να επισπευστεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αναπροσαρμογή της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ υπογραμμίζοντας ότι η σημαντική καθυστέρηση, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των επιλέξιμων βιομηχανιών.

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται από την ΕΒΙΚΕΝ η οποία τονίζει πως μόνο μέσω της βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει ότι, έως και 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης της χρέωσης CO2.

Επιδότηση της χρέωσης ΥΚΩ

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η ανάλογη απόφαση που εκδόθηκε για το 2019 προβλέπει μείωση του ποσοστού των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που διατίθενται στη βιομηχανία από 15% σε 12,8%. Όμως εάν για την αντιστάθμιση του 2020 ισχύσει το ίδιο ποσοστό τότε είναι αμφίβολο ότι θα υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη της αντιστάθμισης της βιομηχανίας και αυτό γιατί οι τιμές του CO2 έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί να κατατεθούν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις για την επιδότηση της χρέωσης ΥΚΩ, κατά το πρότυπο του μηχανισμού του ΕΤΜΕΑΡ, και για την απαλλαγή των βιομηχανιών έντασης ενέργειας από τη χρέωση του υπό έγκριση μηχανισμού Ευελιξίας, επίσης κατά το πρότυπο του μηχανισμού χρηματοδότησης ΕΤΜΕΑΡ.

Τέλος σε ότι αφορά τις μικρές βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στη μέση τάση η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί να εξισωθεί η χρέωση ΕΦΚ για τις μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης με ετήσια κατανάλωση >13GWH (5 ευρώ/ΜWh) με την αντίστοιχη χρέωση των βιομηχανιών υψηλής τάσης (2,5 ευρώ/MWh).
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης