Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο η επιστροφή στην κανονικότητα - Συνεδριάζουν σήμερα 22/4 οι λοιμωξιολόγοι

Στο επίκεντρο η επιστροφή στην κανονικότητα - Συνεδριάζουν σήμερα 22/4 οι λοιμωξιολόγοι
Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στο Κρανίδι - Στα 2.401 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Στο πώς θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων εστιάζει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι επιστήμονες, τη στιγμή που η Ελλάδα μετρά ήδη 121 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως από τις 27/4 θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία αν και η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις 4/5, δηλαδή μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Το πώς θα ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα αναμένεται να το παρουσιάσει ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αν και τον πρώτο λόγο – όπως άλλωστε διαμηνύουν από την κυβέρνηση – τον έχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα συστήσουν το πώς θα γίνει η μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Και ενώ όλοι καθιστούν ξεκάθαρο πως τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ σε όλη την χώρα έως τις 27/4 καθώς και ότι δεν πρέπει επουδενί να υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση στην τήρηση τους, σήμερα Τετάρτη 22/4 συνεδριάζει η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό προκειμένου να καταλήξει στο πώς και στο πότε θα αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις τόσο των επιστημόνων όσο και κυβερνητικών στελεχών ότι αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μια αργή διαδικασία, κατά την οποία τα μέτρα θα χαλαρώνουν σταδιακά και αφού πρώτα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα της άρσης τους στους πολίτες, ενώ εξίσου προφανές είναι πως τόσο τα μέτρα υγιεινής – π.χ. πλύσιμο χεριών- όσο και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με την τήρηση των αποστάσεων, θα είναι παρόντα και την επόμενη ημέρα.

Σταδιακό άνοιγμα από 4/5

Αν και από τις 27/4 θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, η 4η Μαΐου εκτιμάται πως είναι το ορόσημο της έναρξης της διαδικασίας στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Η άρση των πρώτων μέτρων δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα ανάλογα και με την εμφάνιση και την πορεία κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθούν οι περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για ηλικιωμένους καθώς και για ανθρώπους που έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα.
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας αναμένεται να αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό και υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προσωπικής ασφάλειας.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα που αναμένεται να ανοίξουν είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα όπου όμως θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να γίνουν δεκτοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα με τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές πως για κάθε βήμα που θα γίνεται, θα υπάρχει μια περίοδος 10 – 14 ημερών προκειμένου να αξιολογείται πως αυτό επηρέασε τη διασπορά της νόσου.
Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τόσο η επαναλειτουργία των σχολείων, και ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και των ΑΕΙ/ΤΕΙ κυρίως για τους φοιτητές που δίνουν εξετάσεις για το πτυχίο.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως την επόμενη ημέρα οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τις αποστάσεις, να συνεχίσουν εντατικά την υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν τις επαφές καθώς και να φορούν μάσκες, ιδιαίτερα όταν θα βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό, όπως για παράδειγμα σε μαγαζιά, υπηρεσίες, συγκοινωνίες κοκ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι αναγκαίο να γίνεται άμεση διάγνωση σε όποιον βήχει ή έχει πυρετό προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα ενώ κρίσιμης σημασίας θεωρούνται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εκτίμηση της διασποράς της νόσου.
 
Καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κρανίδι

Εν τω μεταξύ πλήρως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας ύστερα από την καραντίνα, στην οποία μπήκε η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι όπου και εντοπίστηκαν 150 κρούσματα κορωνοϊού.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη δομή εντοπίστηκαν 150 κρούσματα σε σύνολο 497 δειγμάτων.
Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους, μία εργαζομένη και ένα στέλεχος της δομής, ενώ όλοι είναι ασυμπτωματικοί.
Η δομή μπαίνει σε στεγανοποίηση και ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και του υγειονομικού εξοπλισμού.
Σε ολόκληρο το δήμο θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί και αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών για 14 ημέρες.
Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν για τις επόμενες 14 ημέρες.
Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να κάνουν χρήση μόνο δυο κωδικών με SMS για τις μετακινήσεις τους και συγκεκριμένα:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
O κ. Χαρδαλιάς μετά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που διαπιστώθηκε στην δομή μεταναστών μετέβη επί τόπου μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα αλλά και τον γ.γ. υποδοχής αιτούντων άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη.
«Τηρήθηκε το πρωτοκολλο από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.
«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε εδώ προκειμένου να εξετάσουμε τα μέτρα που θα παρθούν για την περιοχή», πρόσθεσε.
«Δεν υπαρχει λόγος πανικού.
Χρειάζεται νηφαλιότητα», επισήμανε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εκτάκτως στο Κρανίδι, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα αλλά και από κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ.

Στους 121 οι νεκροί - 156 νέα κρούσματα - Στους 2.401 οι νοσούντες

Στα 156 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα 150 είναι από την δομή του Κρανιδίου.
Παράλληλα 5 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 121 με 32 εξ αυτών να είναι γυναίκες.
Image

Ο μέσος όρος των ηλικιών των νεκρών υπολογίζεται στα 74 έτη με το 91% να είναι ηλικιωμένοι ή έχοντες σοβαρό υποκείμενο νόσημα
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2.401 με το 56% να είναι άνδρες.
Image
Ακόμη 59 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.
Παράλληλα, 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image

Ο κος Τσιόδρας προέβη παράλληλα σε εκτενέστερη ενημέρωση αναφορικά με τα κρούσματα στην δομή Κρανιδίου, καθώς όπως είπε, ο υφυπουργός κος Χαρδαλιάς έχει ήδη σπεύσει εκεί για να εξασφαλίσει την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής και την περιφέρεια.
Image
Όπως εξήγησε 148 είναι κάτοικοι της δομή και δύο εργαζόμενοι της δομής και του ΔΟΜ.
Η δομή βρισκόταν από την Μεγάλη Πέμπτη σε καραντίνα ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων και διενεργείται κατά προτεραιότητα διαλογή των ευπαθών ομάδων για τυχόν περαιτέρω ανάγκη φροντίδος και νοσοκομειακής νοσηλείας.
Έως τώρα δεν έχουν βρεθεί συμπτωματικοί ασθενείς που να χρήζουν περαιτέρω φροντίδας.
Για την ιατρική φροντίδα των περιστατικών, πέραν επιτόπιας υπαίθριας δομής σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, θα στελεχωθεί εκτάκτως με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές επιπλέον το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Τυχόν απαραίτητες μεταφορές σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές δομές, διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος, θα εκτελούνται άμεσα με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή για 14 μέρες και θα λειτουργεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης,  λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, είπε.
«Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους.
Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί.
Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα.
Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού.
Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη.
Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα.
Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα.
«Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης