Διεθνή

Von Der Leyen (Κομισιόν): Υπάρχει σύμπλευση σε σχέδιο κοινής χρηματοδότησης για την ανάκαμψης της Ευρώπης - Michel: Τα 540 δισ. διαθέσιμα από 1/6

Von Der Leyen (Κομισιόν): Υπάρχει σύμπλευση σε σχέδιο κοινής χρηματοδότησης για την ανάκαμψης της Ευρώπης - Michel: Τα 540 δισ. διαθέσιμα από 1/6
Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ - Παραμένει η διάσταση απόψεων Βορρά-Νότου  - Η Κομισιόν αναλαμβάνει να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου ολοκληρωμένη πρόταση
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, δεν κατάφεραν όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες της κοινής προσπάθειας.
Έτσι, οι «27» ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. 
Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης, καθώς το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία), τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Von Der Leyen στη συνέντευξη Τύπυ μετά τη ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, αν δεν υπάρχει κοινή αντίδραση θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ και τόνισε ότι θα γίνει ενδελεχής μελέτη της πρότασης. Σημείωσε ότι το δημοσιονομικό αντίκτυπο διαφέρει, καθώς κάποια κράτη μπορούν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια από άλλα.
Όπως είπε η κρατική ενίσχυση αθροίζεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή στις επιμέρους χώρες είναι ανισομερής.
Δήλωσε ότι μόνο ένα εργαλείο μπορεί να βοηθήσει. 
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ που θα συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης. 
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-27 πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σημείωσε.
Η Κομισιόν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια και αυτά να μοιραστούν στις χώρες. 
Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς και να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, συμπλήρωσε.
Η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το ποια πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. 
Όλα θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

Michel (ΕΕ): Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψη για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού

Συμφωνήσαμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα αλλά και να συνεργαστούμε για μια σταδιακή άρση των περιορισμών στις κινήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ.
Στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση.
Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. 
Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.
Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Merkel: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν για την ανάγκη του Ταμείου Ανάκαμψης κατά του κορωνοϊού

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε κάποια σημεία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Merkel.
Σύμφωνα με το Reuters, μετά την τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ, η Merkel δήλωσε ότι ένα τέτοιο ταμείο είναι προς όφελος της Γερμανίας και ότι το Βερολίνο θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. 

Macron (Γαλλία): Χρειαζόμαστε ένα πακέτο διάσωσης κατά του κορωνοϊού ύψους 5% -10% του ΑΕΠ της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.
Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5% έως 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ.
Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».
Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορονοϊού, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.

Conte (Ιταλία): Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισ. - Να εγγυηθεί την μεταφορά κονδυλίων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte θεωρεί ότι «στην σημερινή (23/4 Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες».
«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά κονδυλίων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Conte  τόνισε ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» που θα συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι "ικανού μεγέθους” ώστε να επιτρέψει στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία «να προστατεύσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ιστό».
«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αδιανόητη μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες», έγραψε ο Conte,  προσθέτοντας πώς «ένα μακρύ ταξίδι, ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μας και με την επιστολή των 9 κρατών μελών, σηματοδοτεί σήμερα ένα σημαντικό βήμα: οι 27 χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη εισαγωγής ενός καινοτόμου εργαλείου που θα δρομολογηθεί επειγόντως, για την προστασία των οικονομιών και για μια ευρωπαϊκή ανάκαμψη που δεν αφήνει κανέναν πίσω, διατηρώντας την ενιαία αγορά.
Η Επιτροπή θα εργαστεί αυτές τις ημέρες για να παρουσιάσει ένα ταμείο ανάκαμψης στις 6 Μαΐου 6 που θα πρέπει να είναι επαρκές και θα πρέπει να επιτρέπει στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να προστατεύσουν τον κοινωνικοοικονομικό τους ιστό».

Rutte (Ολλανδία): Η ΕΕ θα εργαστεί πάνω σε ένα ταμείο ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας M. Rutte έγραψε απόψε (23/4) σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα ταμείο ανάκαμψης, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης σχετικά με την επιδημία του νέου κορωνοϊού.
"Στη βάση των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο σε μια κοινή στρατηγική για την φάση ανάκαμψης, που θα συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό" επισημαίνει στο tweet ο Rutte.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης