Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα η Υπουργική Απόφαση με τις επιχειρήσεις που δικαιούνται φθηνά κρατικά δάνεια

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα η Υπουργική Απόφαση με τις επιχειρήσεις που δικαιούνται φθηνά κρατικά δάνεια
Παράταση ως στις 15 Μαίου για το πετρέλαιο θέρμανσης
Κληρώνει μέσα στην εβδομάδα για φθηνά κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό και για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης προς τα νοικοκυριά.
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή (τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, κριτήρια επιλογής, διαδικασία επιστροφής κ.ά.) και για την παράταση του καθεστώτος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι το μέτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραταθεί έως στις 15 Μαΐου, που σημαίνει ότι το κέρδος για τους καταναλωτές είναι πολύ μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τον κορονοϊό το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα η μέση τιμή του έχει υποχωρήσει στα 0,78 λεπτά το λίτρο, λόγω της μεγάλης βουτιάς που καταγράφουν οι τιμές του αργού σε διεθνές επίπεδο.
Η ευκαιρία που έχουν φέτος τα νοικοκυριά για να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για τις ανάγκες του επόμενου χειμώνα είναι μοναδική.
Σε αποθεματοποίηση έχουν ήδη προχωρήσει και οι πρατηριούχοι κρατώντας ζωντανή την αγορά των καυσίμων και μαζί με αυτήν και τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος μπορεί να χάνει έσοδα από τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (0,28 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο) κερδίζει όμως από τον ΦΠΑ του 24% που θεωρείται φόρος «χρυσάφι» μέσα στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών.
Η Υπουργική Απόφαση για την παράταση του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου που εκπνέει κανονικά το μέτρο, ώστε οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες λόγω των πρωτόγνωρων εργασιακών αυτών συνθηκών που βρίσκεται η χώρα να προχωρήσουν στην αγορά μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Άλλωστε είναι δύσκολο να ξαναπέσει τόσο χαμηλά η τιμή του λίτρου.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται ακόμα και η έκδοση της απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία θα αποκρυσταλλώνονται οι διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους των ποσών για τους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή τις επιχειρήσεις.
Είναι η πρώτη φορά που μια Υπουργική Απόφαση έπεται της διαδικασίας εφαρμογής του μέτρου, αλλά προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει ταβάνι το 1 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια αναλόγως των αιτήσεων που θα υποβληθούν και της ζήτησης γενικά που θα υπάρξει, θα καθοριστούν οι σχετικοί όροι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του ποσού.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Μάιο, όπου βασική παράμετρος για την ένταξη των επιχειρήσεων θα είναι η μεγάλη μείωση του τζίρου τους τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν άνοδο τζίρου τον Μάρτιο τίθενται εκτός του πρώτου κύκλου της ενίσχυσης.
Να σημειωθεί ότι αίτηση ένταξης στον πρώτο κύκλο υπέβαλαν 139.000 επιχειρήσεις. Στο Γενικό Λογιστήριο περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις και αξιολογούν τα στοιχεία τους για να βγει η κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έχει μέσα και τον μαθηματικό τύπο.
Εξάλλου διευρύνονται οι δικαιούχοι για το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ παρατείνετε έως και την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγησή του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Το επίδομα επεκτείνεται σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης και σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους (έναντι 5 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα).
Σε άλλη Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1.10.2018 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Τα επιδόματα δίνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία καταναλώνονται από τα μέσα του Απριλίου λόγω των μειωμένων εσόδων του προϋπολογισμού και των αυξημένων αναγκών για δαπάνες, όπως επιστροφές φόρων, επιδόματα των 800, 600 και 400 ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης