Επικαιρότητα

Morgan Stanley: Ύφεση 13,3% στην Ελλάδα το 2020, λόγω του κορωνοϊού και ανάπτυξη 1,1% έως 4,3% το 2021 - Tο χρέος το 2021 στο 205,3% του ΑΕΠ

Morgan Stanley: Ύφεση 13,3% στην Ελλάδα το 2020, λόγω του κορωνοϊού και ανάπτυξη 1,1% έως 4,3% το 2021 - Tο χρέος το 2021 στο 205,3% του ΑΕΠ
H Morgan Stanley στο δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση -21,3% για το 2020 και μόλις 1,1% ανάκαμψη το 2021
Ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά -13,3% το 2020 προβλέπει στο βασικό σενάριο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley,  ενώ στο χειρότερο σενάριο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στο -21,3%. 
Για την Ιταλία η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση το 2020 στο -15,1% του ΑΕΠ και για την ευρωζώνη -10,8% του ΑΕΠ. 
Για το 2021 η Morgan Stanley εκτιμάει ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι +4,3% του ΑΕΠ στο βασικό σενάριο και +1,1% στο δυσμενές σενάριο. 
Σε έκθεση 18 σελίδων που σας παρουσιάζει το bankingnews με τίτλο Record Contraction, With a deeper contraction and a slower recovery path, we now see an 11%Y 2020 contraction in the euro area, driving a 10% deficit, record issuance and a further €1 trillion in ECB purchases (Καταγραφή συρρίκνωσης.
Με μια βαθύτερη ύφεση και μια πιο αργή ανάκαμψη, θα υπάρξει συρρίκνωση 11% σε ετήσια βάση για το 2020 στη ζώνη του ευρώ, αυξάνοντας το έλλειμμα 10%, ρεκόρ έκδοσης χρέους και επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ομόλογα που θα καταλήξουν στην ΕΚΤ. 
Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η Ελλάδα μπαίνει σε αυτήν την κρίση με ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος -σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- και η Morgan Stanley εκτιμά ότι το χρέος θα αυξηθεί σε περίπου 205% έως τα τέλη του 2021. 
Ωστόσο, το προφίλ χρέους της Ελλάδας έχει δύο σημαντικούς παράγοντες καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι δάνεια της ΕΕ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, ενώ το  κόστος χρέους της Ελλάδας ήταν περίπου 1,6% το 2019. 
Εάν υποθέσουμε αυτόν τον τύπο κόστους (1,6%), το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί με ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,5% ετησίως και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. 
Ωστόσο, με το κόστος χρηματοδότησης να είναι στο 2,1%, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με το ονομαστικό ΑΕΠ στο 1,5%, η Ελλάδα θα απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. 
Τώρα, ωστόσο, με το χρέος στο 200%, για να μειωθεί με σταθερό ρυθμό, απαιτούνται σημαντικά πλεονάσματα και αξιοπρεπής ανάπτυξη. 
Πάντως, όπως αναφέρει, η Ελλάδα σημείωσε μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% τα τελευταία πέντε χρόνια, και πάνω από 4% τα δύο τελευταία.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδος ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1% σε ετήσια βάση και 2%  τα τελευταία δύο χρόνια. 
Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης πριν από το Covid-19, το υψηλό χρέος συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να διαθέτει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
Πριν τον κορωνοιό η Ελλάδα προσπαθούσε να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσμτα κάτω του 3,5% ωστόσο δεν είχει υπάρξει κάποια συμφωνία. 
Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν χαμηλές δεδομένης της μεγάλης διάρκειας του χρέους και με την ένταξη στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ, η Ελλάδα επωφελείται επίσης άμεσα από την Ευρωπαική Κεντρική τράπεζα διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ρευστότητα.
Η Morgan Stanley σημειώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αρκετές βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα με τους οίκους αξιολόγησης να δίνουν σταθερές προοπτικές.  
Προ πανδημίας πάντως η Ελλάδα όδευε προς αυτό το ορόσημο. 
Σήμερα η υψηλότερη βαθμολογία που έχει είναι το ΒΒ. 
Ωστόσο, σύφωνα με την Morgan Stanley, οι αξιολογήσεις των οίκων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν μεγάλη σημασία καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο νέο QE της ΕΚΤ, κάτι που εξαλείφει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

Οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη

Στο bear σενάριο η Morgan Satnley το χαρακτηρίζει βασική της υπόθεση
Η ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020 θα κινηθεί σε ετήσια βάση από -5% έως -10,8% για δύο λόγους. 
Πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα και η καραντίνα διαρκούν περισσότερο και επιδρούν πιο καίρια από ότι περιμέναμε - π.χ., ο σύνθετος PMI Απριλίου. 
Η εκτίμηση του Lagardeτ ης ΕΚΤ ότι κάθε μήνα πλήρους καραντίνας κοστίζει 2-3% του ετήσιου ΑΕΠ.
Δεύτερον, η ανάκαμψη φαίνεται να είναι πιο σταδιακή. 
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολιτική για την υγεία που θα ακολουθήσουν οι χώρες και στην απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών  να άρουν τους περιορισμούς σταδιακά.
Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από το Covid-19, με πιθανό σενάριο, πολλές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην εξυγίανση του ισολογισμού, μειώνοντας τις επενδύσεις.
Επίσης οι καταναλωτές ενδέχεται να είναι προσεκτικοί, όπως βλέπουμε στην Ασία. 
Αυτό συνεπάγεται βαθύτερη αρχική πτώση και στη συνέχεια, ανάκτηση απωλειών δύο φάσεων όπου η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή. 
Παρά τα ισχυρά κίνητρα δημοσιονομικής πολιτικής η επιστροφή στα προ του κορωνοιού επίπεδα θα είναι αργή διαδικασία. 
Image
Image

Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης