Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα σύσκεψη θεσμών κυβέρνησης για την προστασία της α' κατοικίας στις 29 Απριλίου 2020

Νέα σύσκεψη θεσμών κυβέρνησης για την προστασία της α' κατοικίας στις 29 Απριλίου 2020
Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Πέμπτη (30/4) - Ποια είναι τα πιθανά σενάρια
Την Τετάρτη (29/4 θα διενεργηθεί εκ νέου σε ανώτατο επίπεδο διαβούλευση με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αν απαιτηθεί οι πληροφορίες λένε πως το λόγο θα έχουν στη συνέχεια οι "μεγάλες δυνάμεις" δηλαδή ο πρωθυπουργός ο οποίος ούτως ή άλλως επιθυμεί την Πέμπτη (30/4) να πραγματοποιήσει σχετικές ανακοινώσεις στη Βουλή.
Τα σενάρια πια είναι όλα ανοιχτά και οι γνωρίζοντες από τις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ως πιθανότερες τις παρακάτω παραδοχές:
Η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά την έννοια που εμείς γνωρίζουμε δηλαδή με προσφυγή στη Δικαιοσύνη (Νόμος Κατσέλη) ή με αίτηση μέσω της ειδικής πλατφόρμας σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.
Ωστόσο με βάση την πανδημία και τα προβλήματα που ευλόγως έχουν λάβει χώρα, δεν πρόκειται να διενεργηθούν πλειστηριασμοί για ένα τουλάχιστον δίμηνο ή τρίμηνο από τη λήξη της πλατφόρμας δηλαδή από το τέλος του Απριλίου.
Ας σημειωθεί πως η επόμενη αξιολόγηση για τη χώρα μας διενεργείται τον Ιούλιο και οι θεσμοί δεν επιθυμούν να υπάρχει τέτοιου είδους θέμα στην αξιολόγηση.
Ιδιαίτερες αντιρρήσεις στον όρο προστασία εκθέτει η ECB.
Ωστόσο η παράταση των πλειστηριασμών για ένα χρονικό διάστημα θεωρείται λογική και επιβεβλημένη και πιθανόν να επανακριθεί κατά τη λήξη της για ευαίσθητες ομάδες.
Τη θέση θέση της γνωστής μέχρι τώρα  προστασίας της Α κατοικίας θα λάβει η γνωστή επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων όσων έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της τάξεως του ενός έτους.
Η περίμετρος των πληγέντων θα κριθεί από τις ΚΑΔ αλλά και από το εάν πραγματοποιήθηκε αναστολή στην εργασία τους. Ωστόσο εκτιμάται πως τα κριτήρια θα είναι σωρευτικά που σημαίνει πως αναμένεται να ισχύσουν και άλλα κριτήρια.
Οι θεσμοί μέχρι στιγμής εκφράζουν την αντίθεσή τους η επέκταση αυτή να λάβει χώρα και για όσους έχουν ήδη διενεργήσει  ρυθμίσεις καθώς εκτιμούν πως η επιδότηση θα πρέπει να επιβραβεύσει τους συνεπείς.
Τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση είναι όσα είχαν προβλεφθεί για την επιδότηση της πλατφόρμας προστασίας της Α κατοικίας που δεν λειτούργησε παρά ελάχιστα και επομένως τα κονδύλια αυτά είναι εγκεκριμένα από τους θεσμούς για το συγκεκριμένο σκοπό.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σχετικά γρήγορες διαδικασίες το νέο πτωχευτικό το οποίο επιθυμεί να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του νέου έτους.
Σε ότι αφορά τη σύνδεση των ANFAs η εκταμίευση των οποίων σχετιζόταν με το θέμα της πρώτης κατοικίας, η εκτίμηση είναι πως σταδιακά και καθώς το θέμα των πλειστηριασμών θα αντιμετωπιστεί, τα ANFAs θα αποσυνδεθούν με το θέμα αυτό.
Η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί κανονικά αναφέρουν έγκυρε πηγές, ιδιαίτερα που τα κοδνύλια αυτά θα κληθούν να εξυπηρετήσουν το χρέος.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης