Ενέργεια

Novak: H αποθήκευση πετρελαίου πιέζει τις τιμές, αλλά η συμφωνία για την μείωση της παραγωγής θα βοηθήσει

tags :
Novak: H αποθήκευση πετρελαίου πιέζει τις τιμές, αλλά η συμφωνία για την μείωση της παραγωγής θα βοηθήσει
Στα 30 $ / bbl βλέπει κατά μέσο όρο την τιμή του πετρελαίου αξιωματούχος του υπουργείου ενέργειας της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε την Τρίτη 28.4.2020 οι αγορές πετρελαίου θα αρχίσουν να εξισορροπούν μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία παραγωγής τον Μάιο, αλλά δεν είναι πιθανή σημαντική αύξηση των τιμών στο εγγύς μέλλον λόγω των υψηλών επιπέδων πετρελαίου σε παγκόσμια αποθήκευση .

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, τον Μάιο-Ιούνιο.

Πρόσθετες περικοπές αναμένονται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία την ώρα που η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

"Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε σημαντική αύξηση της τιμής του βαρελιού στο εγγύς μέλλον λόγω των υψηλών αποθεμάτων," έγραψε ο Novak σε μια στήλη στο περιοδικό του υπουργείου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η κύρια ανησυχία για την αγορά πετρελαίου είναι, παρόλο που το μέγεθος των περικοπών παραγωγής είναι ιστορικά άνευ προηγουμένου, η ζήτηση έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο και η αποθήκευση για όλο το αχρησιμοποίητο πετρέλαιο συρρικνώνεται γρήγορα.

Η ζήτηση καυσίμων μειώνεται παγκοσμίως 30% και η αποθήκευση γίνεται πολύτιμη, με περίπου το 85% της παγκόσμιας χερσαίας αποθήκευσης να είναι γεμάτη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler.

Ξεχωριστά, ο Alexander Gladkov, επικεφαλής του τμήματος παραγωγής και μεταφοράς στο υπουργείο Ενέργειας, δήλωσε σε διαδικτυακό συνέδριο την Τρίτη ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο 30 $ ανά βαρέλι φέτος.

Οι αγορές πετρελαίου μειώθηκαν για οκτώ από τις τελευταίες εννέα εβδομάδες.

Ο Novak έγραφε επίσης στη στήλη του ότι βασίζεται σε μια οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, έναν κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας, για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.

«Ελπίζουμε να δούμε θετικές αλλαγές στις οικονομίες άλλων χωρών», ανέφερε ο Novak.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας μείωσης της παραγωγής, η Ρωσία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 20% τον Μάιο-Ιούνιο.

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Tatneft έχει ήδη μειώσει την παραγωγή της κατά περίπου ένα πέμπτο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία που επικαλείται το Reuters

Ο Rustam Khalimov, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου την Τρίτη, ότι η εταιρεία θα σταματήσει την παραγωγή στα λιγότερο αποδοτικά φρεάτια πετρελαίου, ενώ σκοπεύει να μεταφέρει τις επενδύσεις από την παραγωγή στη διύλιση πετρελαίου.

Αξιωματούχος της Gazprom Neft, του ταχύτερα αναπτυσσόμενου παραγωγόύ πετρελαίου της Ρωσίας, δήλωσε ότι η ανάπτυξη έργων πετρελαίου που δύσκολα ανακτάται θα επιβραδυνθεί λόγω της παγκόσμιας συμφωνίας παραγωγής.

Η Ρωσία ξεκίνησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα τον Δεκέμβριο ως μέρος των προσπαθειών διαφοροποίησης από τις εξαγωγές βασικών προϊόντων στην Ευρώπη, τον κύριο καταναλωτή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το μερίδιο αγοράς της Gazprom στην Ευρώπη υπερέβη το 35%. Ο Novak είπε ότι η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο είναι σε θέση να διατηρήσει το μερίδιό της σε αυτό το επίπεδο.

Η Ρωσία αύξησε επίσης την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 50% πέρυσι σε 40,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χάρη στην έναρξη της εγκατάστασης Yamal LNG που ελέγχεται από τη Novatek.

Ο Novak ανέφερε ότι η παραγωγή LNG αυξήθηκε κατά περισσότερο από 17% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο από ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο υπουργός είπε ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές άνθρακα της Ρωσίας είναι πιθανό να μειωθούν φέτος χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης