Τελευταία Νέα

Κατά 6% θα μειωθεί η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση σύμφωνα με τον ΙΕΑ - Η ανθεκτικότητα των ΑΠΕ

Κατά 6% θα μειωθεί η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση σύμφωνα με τον ΙΕΑ - Η ανθεκτικότητα των ΑΠΕ
Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, ο ΙΕΑ επισημαίνει πως η απώλεια ζήτησης θα μπορούσε να περιοριστεί στο 3,8%, ενώ ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση μεγαλύτερη από 6%

Σημαντική αναμένεται να είναι η μείωση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο Οργανισμός προβλέπει μείωση της τάξεως του 6% μέχρι το τέλος του 2020, μεγαλύτερη έως και επτά φορές σε σύγκριση με την χρηματοπιστωτική κρίσης το 2008.
«Σε απόλυτους όρους, η μείωση δεν έχει προηγούμενο και ισούται με την απώλεια ολόκληρης της ενεργειακής ζήτησης της Ινδίας, του τρίτου μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο», δήλωσε η Global Energy Report του Οργανισμού.
Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, ο ΙΕΑ επισημαίνει πως η απώλεια ζήτησης θα μπορούσε να περιοριστεί στο 3,8%, ενώ ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση μεγαλύτερη από 6%.
Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Fatih Birol επ’ αυτών. «Αυτό είναι ένα ιστορικό σοκ για ολόκληρο τον ενεργειακό κόσμο. Εν μέσω της απαράμιλλης κρίσης στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, η ζήτηση για σχεδόν όλα τα μεγάλα καύσιμα είναι καταβαραθρωμένη και ειδικά σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά η ενεργειακή βιομηχανία που προκύπτει από αυτήν την κρίση θα είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη που ήταν προηγουμένως» είπε.

Οι πτώσεις

Οι επιπτώσεις έχουν ήδη γίνει αισθητές. Το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε 3,8% σε ετήσια βάση, εξαλείφοντας όλη την αύξηση της ζήτησης του 2019. Σημαντικό χτύπημα δέχτηκε ο άνθρακας, καθώς η πανδημία εξουδετέρωσε την Κίνα. Μια χώρα που στηρίζει τα πάντα στον άνθρακα.

Το πετρέλαιο έχει επίσης επηρεαστεί σημαντικά. Περίπου το 60% της παγκόσμιας ζήτησης αργού προέρχεται από την οδήγηση και την πτήση, οπότε με τους ανθρώπους στο σπίτι και η γειωμένη ζήτηση αεροπλάνων έχει πέσει από ένα βράχο.
Τον Μάρτιο, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 10,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από έτος σε έτος. Τον Απρίλιο, ο IEA εκτιμά ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 29 εκατομμύρια bpd ετησίως, φτάνοντας σε επίπεδο που παρατηρήθηκε το 1995.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης συρρικνωθεί. Για ολόκληρο το έτος, ο IEA αναμένει ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 5% και αυτό σημαίνει μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μετά από 10 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης.

Εξαίρεση οι ΑΠΕ

Η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 3% κατά το πρώτο τρίμηνο και αντιπροσώπευε σχεδόν το 28% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, από 26% το προηγούμενο έτος. Η αύξηση προσδιορίζεται στο 1%.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ΑΠΕ είναι ανθεκτικές στον κορωνοιό και θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα.

Πτώση των εκπομπών CO2

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να μειωθούν ακόμη πιο γρήγορα στους υπόλοιπους εννέα μήνες του έτους και να φθάσουν τα 30,6 Gt για το 2020, σχεδόν 8% χαμηλότερα από το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης