Πετρέλαιο

Γιατί όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή 30/4 λήξη των προθεσμιακών συμβολαίων του Brent

Γιατί όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή 30/4 λήξη των προθεσμιακών συμβολαίων του Brent
Το ICE ανακοίνωσε  ότι είναι έτοιμο να αλλάξει τα μαθηματικά μοντέλα, από το Black-76 σε Bachelier, για να διευθετήσει συμβόλαια σε αρνητικές τιμές εάν χρειαστεί

Η λήξη για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου Brent του Ιουνίου στην Ευρώπη την Πέμπτη 30.4.2020  συγκεντρώνει το ενδιαφέρον  αναλυτών και επενδυτών καθώς θα επηρεάσει στις αγορές πετρελαίου αφού το αντίσοιχο αμερικανικό για το αργό υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία, την περασμένη εβδομάδα .

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε lockdown και την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη λήξη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού WTI βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, καθιστώντας τα  ευθύνη για όσους την κατέχουν.

Σύμφωνα με το Reuters αναλυτές και επενδυτές αναρωτιούνται αν το ίδιο θα συμβεί και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent της Ευρώπης, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ενώ δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για το συμβόλαιο με τον ίδιο τρόπο, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι θα συμβεί.

Το Brent θεωρείται διεθνής δείκτης από τη βιομηχανία πετρελαίου, καθώς συνδέεται με το θαλάσσιο αργό πετρέλαιο, οπότε έχει λιγότερους περιορισμούς αποθήκευσης από το WTI, το οποίο διευθετείται έναντι ενός μεγάλου χώρου αποθήκευσης στην Οκλαχόμα.

Το Brent διαπραγματεύεται στο  Intercontinental Exchange (ICE) στην Ευρώπη ενώ και άλλοι τύποι αργού είναι ανεπίσημα συνδεδεμένοι σε αυτό, οπότε υπάρχει μεγαλύτερο συμφέρον να διατηρηθεί σταθερό.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το ICE ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να αλλάξει τα μαθηματικά μοντέλα, από το Black-76 σε Bachelier, για να διευθετήσει συμβόλαια σε αρνητικές τιμές εάν χρειαστεί.


Πως λειτουργούν τα futures του Brent


- Τα μελλοντικά συμβόλαια Brent συνδέονται έμμεσα με την αγορά φυσικού πετρελαίου, συγκεκριμένα το πετρέλαιο που αντλείται από τα βάθη της Βόρειας Θάλασσας.

- Η σύμβαση πήρε το όνομά της από την πετρελαιοπηγή του Brent στα νησιά Shetland.

- Πρόκειται για συμβόλαιο διακανονισμού σε μετρητά και όχι συμβόλαιο που διακανονίζεται με φυσικό φορτίο αργού.

- Εάν ένας συμμετέχων στην αγορά διατηρήσει το συμβόλαιο μέχρι τη λήξη του, το ICE χρησιμοποιεί τον δείκτη ICE Brent ως την τελική τιμή διακανονισμού μετρητών.

- Ο δείκτης δημοσιεύεται από την ICE την επομένη της λήξης.

Τι είναι ο δείκτης ICE BRENT

- Ο δείκτης αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή διαπραγμάτευσης στην προθεσμιακή αγορά της Βόρειας Θάλασσας, επίσης γνωστή ως αγορά μετρητών, στον αντίστοιχο μήνα παράδοσης την ημέρα λήξης.

- Η προθεσμιακή αγορά αποτελείται από φυσικά φορτία της Βόρειας Θάλασσας που εμπορεύονται πριν οι παραγωγοί αυτών των βαθμών εκδώσουν τα μηνιαία προγράμματα φόρτωσης.

- Ο δείκτης ακολουθεί συγκεκριμένα πέντε ακατέργαστους τύπους: Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk και Troll.

- Οι προωθημένες συναλλαγές αυτών των φορτίων παρακολουθούνται και οι τιμές τους δημοσιεύονται από πρακτορεία τιμολόγησης εμπορευμάτων όπως η S&P Global Platts και η Argus Media.

-  Αυτοί οι τύποι χρησιμοποιούνται επίσης για να ορισθεί το Dated Brent - ένα φυσικό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για την τιμή των περισσότερων από τις παγκόσμιες προσφορές αργού.


Συμβόλαια και φυσική αγορά

- Η αποσύνδεση μεταξύ των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και της φυσικής αγοράς έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα Απριλίου, καθιστώντας μια συνολική κατάρρευση λιγότερο πιθανή.

- Η διαφορά μεταξύ των συμβολαίων Dated Brent και Brent έχει μειωθεί σε περίπου 5 $ το βαρέλι από 8 $ στα 9 $ το βαρέλι.

- Η ημερήσια τιμή του Brent ήταν πάνω από 11 $ το βαρέλι φθηνότερη από τα μηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

- «Τα επιχειρήματα ότι το αργό Brent δεν θα πάει σε αρνητικές τιμές είναι ισχυρά. Το αργό πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα παράγεται απευθείας σε πλοία τα οποία στη συνέχεια μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιούν τους τελευταίους χώρους που απομένουν για δωρεάν αποθέματα », δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB.

- «Το Brent δεν είναι απρόσβλητο από μια αρνητική πιθανότητα τιμής ... Συνολικά, ωστόσο, το Brent πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό», δήλωσε η Louise Dickson, αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στη συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy.

- «Υπάρχουν επίσης λιγότεροι παίκτες με έννομο συμφέρον να δουν το Brent να καταρρέει - για παράδειγμα, το Σαουδάραβικό και το ρωσικό αργό είναι και τα δύο ανεπίσημα συνδεδεμένα στο Brent, για παράδειγμα. Το WTI επηρεάζει ως επί το πλείστον τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οπότε αν καταρρεύσει, επωφελούνται οι ανταγωνιστικές χώρες. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης