Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Πρέπει να πάρουμε από την Ευρώπη τα περισσότερα κεφάλαια που μπορούμε για να πολεμήσουμε την ύφεση

Π.Μπουσμπουρέλης: Πρέπει να πάρουμε από την Ευρώπη τα περισσότερα κεφάλαια που μπορούμε για να πολεμήσουμε την ύφεση
Οι αποφάσεις πρέπει να είναι γρήγορες και η αξιοποίηση κεφαλαίων για στρατηγικές επιλογές ενδεδειγμένη
H κυβερνηση αποτύπωσε τις προβλέψεις της για τις επιπτώσεις του COVID -19 στην ελληνική οικονομία με δυσμενές σενάριο για ύφεση μέχρι 7,9%.
Παράλληλα αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα στρέφονται στις Βρυξέλλες για τις χρηματοδοτήσεις που θα εγκρίνει η Κομισιόν σε ένα γενικό πρόγραμμα 1,5 τρισ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που θα περιλαμβάνει κυρίως δάνεια και επιδοτήσεις.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται στην παρούσα φάση σημαντικά κονδύλια που πρέπει να καλύψουν τις ταμειακές ροές, οι οποίες είναι άκρως ελλειμματικές λογω της μη ύπαρξης οικονομικής δραστηριότητας σε επιμέρους κλάδους.
Αυτό η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί και για πολλούς κλάδους έχει δώσει άφεση κάλυψης των φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τα τέλη  Αυγούστου του 2020.
Τώρα θα πρέπει να διεκδικήσει να και να λάβει κατά την εκτίμησή μας τουλάχιστον 20 δισ για να τα τοποθετήσει στην οικονομία άμεσα.

Χρειαζόμαστε κεφάλαια σε δύο κατευθύνσεις

Η οικονομία χρειάζεται άμεσα κεφάλαια σε δύο κατευθύνσεις, η πρώτη αφορά την συνέχιση κάλυψης των υφεσιογεννών κλάδων, που δεν θα συνέλθουν γρήγορα και προκαλούν αυξανόμενη ανεργία, που εκ των πραγμάτων αναζωπυρώνεται, ενώ η αγορά θα προσαρμόσει και μειώσεις μισθών.
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την επιλογή και επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της ύφεσης και θα χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις, που μπορούν να συμβάλλουν και πιο μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη αλλά και αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Αυτό απαιτεί γρήγορες κινήσεις και επιλογές και ενεργοποίηση μηχανισμών εκτάκτου ανάγκης.
Κατά την εκτίμησή μας η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει χρήση κεφαλαίων του ESM, ακόμα και αν αυτό σημάνει τα λεγόμενα conditionalities μελλοντικά.
H οικονομία αργά ή γρήγορά θα είναι σε μια βαθιά ύφεση με δημοσιονομικό έλλειμμα μεγάλο, έναντι του πρωτογεννούς πλεονάσματος των τελευταίων ετών.
Οι Ευρωπαίοι αργούν για το σύνολο της ΕΕ, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις βοηθούν ήδη σημαντικά τις δικές τους οικονομίες.
Η ελληνική πλευρά στον βαθμό που δεν έχει αυτές τις δυνατότητες θα πρέπει να πάρει ευρωπαϊκά κεφάλαια και να το κάνει τώρα και όχι αργότερα.
Παράλληλα σύμφωνα με την δική μας εκτιμήση, όταν ο κουρνιαχτός κατακαθίσει, ο πυρήνας της Ευρώπης, που ήδη έχει δείξει τις προθέσεις του και αντιδρά σφιχτά ως προς τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των κρατών - μελών, θα ζητήσει και θα επιβάλλει συνθήκες επιστροφής στην ομαλότητα των δημοσιονομικών.
Εμείς έχουμε στην άκρη τα 24 δισ, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών, αλλά αυτό είναι ίσως το σωτήριο μαξιλάρι, καθώς η επιδείνωση σχέσης χρέους προς ΑΕΠ αλλάζε άρδην το DSA του ελληνικού χρέους.
Όσοι νομίζουν ότι η Ευρώπη αλλάζει είναι ρομαντικοί, η Ευρώπη θα μας δώσει χρήματα και μετά θα μας ζητήσει τις προϋποθέσεις επιστροφής τους.
Την Δευτέρα 4 Μαϊου η επανεκκίνηση ξεκινά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Για να υλοποιηθεί όμως θα απαιτηθούν και κεφάλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης