H Σιδενόρ επαναλειτουργεί και ζητά Διακοψιμότητα, Έναρξη Έργων, Ανταγωνιστικό κόστος Μεταφορών

H Σιδενόρ επαναλειτουργεί και ζητά Διακοψιμότητα, Έναρξη Έργων, Ανταγωνιστικό κόστος Μεταφορών
Oι προϋποθέσεις και οι αναγκαιότητες για την ενίσχυση της χαλυβουργίας
Πιστή στο ραντεβού για την επαναλειτουργία της η Σιδενόρ, ανακοίνωσε ότι ξανάνοιξε τα εργοστάσιά της, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, όπως τις χαρακτηρίζει.
Όπως ανέφερε η εταιρία ανέλαβε το κόστος επαναλειτουργίας παρά το γεγεονός ότι η ζήτηση έχει πτώση 50% στον κλάδο της χαλυβουργίας, προσδοκώντας σε μια πορεία ανάσχεσης της ύφεσης.
Όπως είναι γνωστό η Σιδενόρ είχε διακόψει την λειτουργία της τον Απρίλιο για να αντιμετωπίσει την βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως στον κλάδο.
Για τον λόγο αυτό ζητά ορισμένες προϋποθέσεις, που θα καταστήσουν την ελληνική χαλυβουργία βιώσιμη και ανταγωνιστική απέναντι στα διεθνή μεγαθήρια.
Ποιές είναι αυτές:
Η έναρξη της υλοποίησης των μεγάλων και ώριμων έργων, το ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος με επέκταση του μέτρου της διακοψιμότητας και η προσαρμογή της τιμολόγησης των μεταφορικών υποδομών σε λιμάνια, τρένα, οι πλεόν βασικοί άξονες.
Το ενεργειακό κόστος είναι το νούμερο 1 για τον κλάδο της χαλυβουργίας και η μη εφαρμογή της διακοψιμότητας επιβαρύνει την εταιορία με 1 εκατ ευρώ τον μηνα.

Καθίσταται σαφές ότι όχι μόνο πρέπει να ξεκινήσει η χρηματοδότηση για να μπορέσει να ανασχεθεί η ύφεση με τα δημόσια έργα αλλά παράλληλα πρέπει και να υπάρξουν οι διαρθρωτικές κινήσεις που θα καλύψουν για την ελληνική βιομηχανία το χαμένο έδαφος σε σχέση με τον διεθνή ανταγωγνισμό και εύλογα αποτελεί αίτημα των παραγωγικών δυνάμεων.
Η βιομηχανία έχει αντέξει εξάλλου στην κρίση με ίδιες δυνάμεις, διατηρώντας στην συντριπτική πλειοψηφία τις υψηλές συγκριτικά αμοιβές προς τους εργαζομένους της και συνεχίζοντας τις εξαγωγές της.
Είναι η ευκαιρία λοιπόν τώρα η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της να ενισχύσει το παραγωγικό μοντέλο, που είναι ανθεκτικό στην κρίση και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Η εταιρία ανέφερε τα εξής:

"Από την 4η Μαΐου, αίρεται το μέτρο της προσωρινής παύσης λειτουργείας των εργοστασίων και της διαθεσιμότητας των εργαζομένων.
Τα εργοστάσια μας επαναλειτουργούν κανονικά με τα απολύτως απαραίτητα μέτρα προσαρμογής, τα οποία λαμβάνονται προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και να συνεχιστεί η μακρόχρονη πορεία της Εταιρίας μας.
Με συνέπεια ξαναρχίζουμε αλλά προσδοκούμε την υποστήριξη της χώρας και της Ε.Ε. για μπορούμε και εμείς στη συνέχεια να παίξουμε το ρόλο μας στην κοινωνία και την ελληνική οικονομία.
Επαναλειτουργούμε παρόλο που η ζήτηση στον κλάδο μας έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή μείωση της τάξης του 50%, καθώς έχουν σταματήσει τα περισσότερα έργα, γιατί ελπίζουμε ότι θα ληφθεί άμεσα μια σειρά από μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την τόνωση της δημοσίας και ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Πιστεύουμε στην Ελλάδα και στον δυναμισμό που μπορεί να επιδείξει όπως και τώρα με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊου.
Προχωρήσαμε στην απόφαση μας αυτή να επαναλειτουργήσουμε, γιατί ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά για να υπάρχει μέλλον θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα κάποια πράγματα.
Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν, είναι να γίνουν διορθωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις στην Ελλάδα και μάλιστα άμεσα.


Η Σιδενόρ προσβλέπει στην άμεση επανεκκίνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, με τη βοήθεια ενός πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης από τις τράπεζες που θα διατεθεί με δίκαιο και σωστά κατανεμημένο τρόπο, στην τόνωση της δημόσιας και ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και επιτέλους στην έναρξη των μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τον Αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας, τις διάφορες μαρίνες κλπ.
Η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και εδώ μπαίνει το πρόσθετο ερώτημα ποιούς τρόπους θα επιλέξει η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια και να υλοποιήσει μια σειρά έργων, για τα οποία απαιτείτει ταχύτητα και ικανότητα ως προς την υλοποίησή τους.
Όπως έχει γράψει εξάλλου το WEN τώρα θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι και να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δράσεις με αφορμή και τα κονδύλια που η ΕΕ θα διαθέσει για τις χώρες - μέλη που έχουν πληγεί οικονομικά από τον Κορωνοϊό
Όπως αναφέρει η Σιδενόρ, "Αναμένουμε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό ώστε να αναστηλωθεί η βιομηχανική παραγωγή που αποδείχθηκε πόσο απαραίτητη είναι για την Εθνική Οικονομία, να τεθούν οι βάσεις για να γίνει ανταγωνιστική και παράλληλα να αποκατασταθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.
Να πούμε ότι η νέα διεθνής τάση που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ προωθεί την επιστροφή των παραγωικών τμημάτων των εφοδιαστικών αλυσίδων στα εθνικά κράτη.
Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες δεν λειτουργούσε πλέον καμία χαλυβουργία στην Ελλάδα, αναφέρει η Σιδενόρ
Η χαλυβουργία αποτελεί την ατμομηχανή της οικοδομής στην Ελλάδα προσφέροντας πάρα πολλές θέσεις εργασίας.
Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη ότι ο κλάδος μας βιώνει μία κάμψη της ζήτησης κατά 50% σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου, ενώ την τελευταία δεκαετία οι κατασκευές και η οικοδομή στην Ελλάδα έχουν ήδη συρρικνωθεί κατά 80%." καταλήγει.


Ποιός είναι ο Όμιλος Σιδενόρ


Ο Όμιλος Σιδενόρ δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων χάλυβα αποτελώντας σήμερα τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων χάλυβα, με ηγετική θέση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η επιχειρηματική πορεία του Ομίλου Σιδενόρ ξεκίνησε το 1962 και σήμερα είναι ένας πλήρως καθετοποιημένος όμιλος επιχειρήσεων με 36 θυγατρικές και συγγενείς εταιρίες, εκ των οποίων οι 18 δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι παραγωγικές μονάδες του Ομίλου λειτουργούν στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησε το 2001 με την απόκτηση της Stomana Industry στη Βουλγαρία, στην οποία ο Όμιλος Σιδενόρ συνεχίζει να επενδύει στοχεύοντας στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων καθώς και στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Το 2006, ο Όμιλος Σιδενόρ επεκτείνει τη διείσδυσή του στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της εταιρίας Dojran Steel στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με εργοστάσιο παραγωγής επιμήκων προϊόντων χάλυβα, καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής αγοράς και του Κοσσόβου. Από το 2007 έως το 2011, αναπτύσσεται ευρύ εμπορικό δίκτυο στη Σερβία (μέσω της Sidebalk Steel), στην Αλβανία (μέσω της Sideral Steel) και στη Ρουμανία (μέσω της Siderom Steel) με σκοπό την πληρέστερη κάλυψη των τοπικών αγορών και της ευρύτερης περιοχής.
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου αναβαθμίζονται και επεκτείνονται συνεχώς μέσα από ένα εκτεταμένο μακροχρόνιο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους πάνω από 950 εκ. ευρώ για την περίοδο 1998 – 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης