Απρίλιος: Μήνας ξεκάθαρης υπεροχής των ΑΠΕ επί του άνθρακα στις ΗΠΑ - Αναπροσαρμογή των στόχων

Απρίλιος: Μήνας ξεκάθαρης υπεροχής των ΑΠΕ επί του άνθρακα στις ΗΠΑ - Αναπροσαρμογή των στόχων
Η συγκεκριμένη εντυπωσιακή άνοδος ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου

Νέα δεδομένα από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) δείχνουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνθρακα κάθε μέρα τον Απρίλιο.
Η συγκεκριμένη εντυπωσιακή άνοδος ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, όταν η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια ξεπέρασαν τον άνθρακα για τουλάχιστον 40 συνεχόμενες ημέρες έως τις 3 Μαΐου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Hourly Electric Grid Monitor της EIA.
Αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτα σε σύγκριση με το σύνολο των 38 ημερών του 2019, όταν οι ανανεώσιμες πηγές κέρδισαν τον άνθρακα.
Τον περασμένο Απρίλιο συμπληρώθηκαν 19 συνεχόμενες ημέρες.

Οι αιτίες της ανόδου των ΑΠΕ

Η μετάβαση από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιταχύνθηκε το 2020 λόγω ορισμένων παραγόντων. Ιδίως των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου, του θερμότερου καιρού, της σημαντικής ποσότητας νέας ανανεώσιμης ικανότητας που συνδέεται με το δίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους και πιο πρόσφατα, της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και της επακόλουθης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Το Ινστιτούτο Οικονομικής Ενέργειας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) είχε προβλέψει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιθανότατα θα ξεπεράσει την παραγωγή καύσης άνθρακα το 2021, ένα σημαντικό ορόσημο στην ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2020, η ανανεώσιμη παραγωγή ξεπέρασε απροσδόκητα τον άνθρακα και με αυτήν την ισχυρή απόδοση να συνεχίζεται το δεύτερο τρίμηνο, υπάρχει μια αυξανόμενη πιθανότητα ότι το ορόσημο θα μπορούσε να συμβεί φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης