Διεθνή

Πανευρωπαϊκό fund που να παρεμβαίνει ακόμη και στις αγορές μετοχών σχεδιάζει η Κομισιόν - Στα 200 δισ. τα κεφάλαιά του

Πανευρωπαϊκό fund που να παρεμβαίνει ακόμη και στις αγορές μετοχών σχεδιάζει η Κομισιόν - Στα 200 δισ. τα κεφάλαιά του
Δραματικοί τόνοι από τους αξιωματούχους της ΕΕ - Dombrovskis: Σε ύφεση όλα τα κράτη της ΕΕ
Τη δημιουργία ενός «μέσου» για να αποτραπεί η χρεοκοπία εταιρειών σε ολόκληρη την ήπειρο θα προτείνει τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
"Συζητάμε την πιθανότητα παρέμβασης ενός πανευρωπαϊκού εργαλείου και στις μετοχές", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Paolo Gentiloni, σήμερα 6 Μαΐου 2020, στις Βρυξέλλες, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.  
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε η Gentiloni, χωρίς να αναλύσει τις λεπτομέρειες.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο θα πρέπει να γεφυρώσει τις πολιτικές διαφορές μεταξύ του πλουσιότερου Βορρά και του φτωχού Νότου που περιπλέκει την διαδικασία λήψης αποφάσεων μεταξύ 27 κρατών, αναφέρει το Bloomberg.
Η τελευταία πρόταση για την ανάκαμψη από τη βαθιά ύφεση θα υποστηριζόταν από μια ομάδα κοινών κεφαλαίων.
Είναι μια δελεαστική ιδέα, αν και δεν έχει ακόμη σχηματιστεί πλήρως.
Ο στόχος είναι να αποκατασταθούν ισότιμοι όροι μεταξύ κρατών μελών, όπως η Γερμανία που έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις της με κρατικές ενισχύσεις και της Ιταλίας που βυθίζεται στο κρατικό και το ιδιωτικό χρέος.
Σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν, το «μέσο στήριξης φερεγγυότητας», όπως ενδεχομένως θα ονομάζεται, θα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει 200 ​​δισ. ευρώ σε «με έμφαση την αποκατάσταση των κεφαλαίων βιώσιμων εταιρειών».
Δεν είναι σαφές εάν το προτεινόμενο μέσο θα αποκτήσει μετοχές ή θα υποστηρίξει τη φερεγγυότητα των εταιρειών μέσω μειωμένου χρέους και άλλων καναλιών ρευστότητας.

Τι ανέφεραν νωρίτερα οι Επίτροποι της Κομισιόν

Δραματικοί τόνοι από τους αξιωματούχους της ΕΕ - Dombrovskis: Σε ύφεση όλα τα κράτη της ΕΕ - Gentiloni: Οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεων.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni έκανε λόγο για ένα οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
«Η Ευρώπη βιώνει ένα οικονομικό σοκ που δεν έχει προηγούμενο από τη Μεγάλη Ύφεση.
Το βάθος της ύφεσης και η δυναμική της ανάπτυξης δεν θα είναι παντού ίδια καθώς τα μεγέθη αυτά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα άρσης των lockdowns, τη βαρύτητα που έχουν οι υπηρεσίες,  όπως π.χ. ο τουρισμός, σε κάθε οικονομία καθώς και από τους χρηματοοικονομικούς πόρους της κάθε χώρας.
Αυτή η απόκλιση αποτελεί απειλή για την ενιαία αγορά και για την Ευρωζώνη, ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω μιας αποφασιστικής, κοινής ευρωπαϊκής αντίδράσης.
Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση» ανέφερε ο Gentiloni.

Dombrovskis (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Συμμετρικό το σοκ, όλα τα κράτη της ΕΕ πλήττονται

Τη θέση ότι είναι συμμετρικό το σοκ που βιώνουν όλα τα κράτη της Ευρώπης διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την οικονομία, Valdis Dombrovskis κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων για το 2020.
Όπως είπε ο Dombrovskis, το σοκ θα είναι συμμετρικό καθώς όλα τα κράτη της ΕΕ πλήττονται και όλα θα είναι σε ύφεση το 2020.
«Σε αυτό το στάδιο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκιαγραφήσουμε το βάθος και την βαρύτητα του σοκ του κορωνοϊού στις οικονομίες μας.
Ενώ η άμεση επίπτωση θα είναι πολύ πιο σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία από ότι ήταν από την χρηματοπιστωτική κρίση, το βάθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την ικανότητά μας να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα και την ανάκαμψη.
Αυτό είναι ένα συμμετρικό σοκ: όλες οι χώρες της ΕΕ επηρεάζονται και όλες αναμένεται να έχουν ύφεση φέτος.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει σε έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου.
Η συλλογική μας ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις συνεχείς ισχυρές και συντονισμένες απαντήσεις σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.
Είμαστε πιο δυνατοί μαζί» ανέφερε ο Dombrovskis.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης