Διεθνή

ΗΠΑ: Στα 3,169 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Χάθηκαν 33,5 εκατ. θέσεις

ΗΠΑ: Στα 3,169 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Χάθηκαν 33,5 εκατ. θέσεις
Η ανεργία τον Απρίλιο αναμένεται στο 20%, την Παρασκευή 8/5 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία
Συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με τους ανέργους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού να ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν σε 3,169 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαϊου 2020, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτόξευση της ανεργίας στο 20% τον Απρίλιο του 2020.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων έχουν χαθεί 33,48 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για τη δημιουργία 22,13 εκατ. θέσεων αποσχόλησης.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις είναι μειωμένες κατά 677 χιλ.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα ανέρχονταν σε 3 εκατ.
Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 7 χιλ. στα 3,846 εκατ. από 3,839 προηγουμένως.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 4 εβδομάδων ανήλθε σε 4,173 εκατ. μειωμένος κατά 861.500 αιτήσεις.






Στο 20% η ανεργία το Απρίλιο - Την Παρασκευή 8/5 τα στοιχεία

Η πανδημία του κορωνοϊού χτυπάει την οικονομία των ΗΠΑ σαν τσουνάμι, και τα αλλεπάλληλα κύματα καταπίνουν αναρίθμητες θέσεις εργασίας: το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο αναμένετα να φθάσει σε ιστορικό υψηλό, καθώς πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων αφότου η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, κατέλαβε τη χώρα.
Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που θα δημοσιοποιηθεί επίσημα την Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το πρώτο κύμα απωλειών θέσεων εργασίας έπληξε τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, ενώ ακολούθησαν τα εστιατόρια και τα εργοστάσια, καθώς οι αρχές των πολιτειών επέβαλαν lockdown η μια πίσω απ’ την άλλη.
Τα σχολεία έστειλαν εξάλλου τους μαθητές και τις μαθήτριες σπίτια τους.
Η ταχύτητα με την οποία η αμερικανική αγορά εργασίας πέρασε από την καλύτερη φόρμα των τελευταίων 50 ετών στη χειρότερη κατάσταση της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε σύγκριση για τους στατιστικολόγους του υπουργείου Εργασίας που εκπονούν τη μηνιαία έκθεση για την ανεργία.
Για την ανάγνωση των δεδομένων, το πιο κοντινό σημείο αναφοράς είναι οι φυσικές καταστροφές, ειδικά οι κυκλώνες και οι τυφώνες, διότι τείνουν να είναι ισχυροί και να «πλήττουν για μεγάλες περιόδους μεγάλες εκτάσεις», εξηγεί η Τζούλι Χατς Μάξφιλντ, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι νέες εγγραφές στους καταλόγους των ανέργων άρχισαν να αυξάνονται αστραπιαία από τον Μάρτιο, και τις τέσσερις εβδομάδες του Απριλίου υποβλήθηκαν 20 εκατομμύρια νέες αιτήσεις.
Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί μάλλον υποτιμούν το αληθινό εύρος του σοκ, διότι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις καθώς τα συστήματα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο. Πολλοί άνθρωποι που δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας δεν αποπειράθηκαν καν να ζητήσουν τέτοια επιδόματα.
Ενώ το ποσοστό ανεργίας είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, ανέβηκε στο 4,4% τον Μάρτιο, με 701.000 θέσεις εργασίας να χάνονται.
Όμως η καταμέτρηση αυτή δεν καταγράφει παρά μόνο την κατάσταση στις αρχές του μήνα.
Τα μέτρα περιορισμού επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αυτό το διάστημα το ποσοστό της ανεργίας ήταν μάλλον περί το 5,4%.
Χειρότερα, μεταξύ όσων κράτησαν τις δουλειές τους, πολλοί είδαν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς τους να μειώνονται.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης