Τελευταία Νέα

Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα: «Covid-19: H επόμενη ημέρα για την ενέργεια & τη βιομηχανία στην Ελλάδα»

Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα: «Covid-19: H επόμενη ημέρα για την ενέργεια & τη βιομηχανία στην Ελλάδα»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συζήτηση για την ενέργεια και τη βιομηχανία που διοργάνωσαν η ΗΑΕΕ και το insider.gr
Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημία για την Eνέργεια και τη Bιομηχανία αλλά και τα αντανακλαστικά της αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας τέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Covid-19: H επόμενη ημέρα για την ενέργεια & τη βιομηχανία στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η ΗΑΕΕ και το Insider.gr.

Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΥΠΕΝ: Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι το δόρυ της μετά κορονοϊού εποχής
Στη στρατηγική του υπουργείου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, την απολιγνιτοποίηση, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ενέργειας και της βιομηχανίας γενικότερα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς.
Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι η «πράσινη ανάπτυξη θα είναι το δόρυ της μετά κορονοϊού εποχής» και τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου θα επικεντρωθεί στον προγραμματισμό που έχει ήδη εξαγγελθεί, δηλαδή στην απολιγνιτοποίηση, η οποία προχωρά σταθερά, στις ΑΠΕ, στα δίκτυα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
Με αφορμή την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και τις προβλέψεις για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι «oι περιβαλλοντικές άδειες επιταχύνονται, μπαίνουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε ό,τι γίνεται να προχωρά γρήγορα». «Όλοι ζητούν επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην ενεργειακή αποδοτικότητα επιδιώκουμε μια εμπροσθοβαρή εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
Κληθείς να σχολιάσει το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία, ο κ. Θωμάς προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί προκειμένου να ληφθούν και άλλα μέτρα για τον κλάδο.

Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής, Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική, Εθνική Τράπεζα: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ-Πλήρης στήριξη από τις τράπεζες
Στην ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στην ενεργειακή αγορά και στις δράσεις των τραπεζών για την αντιμετώπιση της κρίσης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής στην Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι ΑΠΕ αποτελούν στρατηγική απόφαση της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποφασίσει να τις στηρίξει. Το θετικό με τις τράπεζες είναι ότι έχουμε 20 χρόνια εμπειρίας σε επενδύσεις σε ΑΠΕ. Έχουμε ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο, με 1 δις σε ΑΠΕ και 1 δις σε pipeline έργα για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.
Αναλύοντας περαιτέρω για τις ΑΠΕ σημείωσε ότι «στις ΑΠΕ δεν βλέπουμε καμία διακοπή στη ροή χρηματοδότησης, οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά, βλέπουμε ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό για εξαγορές ώριμων έργων.

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, ΣΒΕ & Χρηματιστήριο Ενέργειας Ελλάδας: Η βιομηχανία να καταστεί λιγότερο ευάλωτη στις «αναταράξεις»
Στην ανάγκη προσαρμογής της βιομηχανίας, του παραγωγικού μοντέλου και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στην χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Ελλάδας.
Ο κ. Σαββάκης επικαλέστηκε μελέτη που έκανε ο σύνδεσμος για το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε το lockdown και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα ευρήματα το 60% των επιχειρήσεων προβλέπει μείωση του κύκλου εργασιών στο τέλος έτους ενώ αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη για την κερδοφορία.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης, ο κλάδος που σημείωσε αρνητικό ρεκόρ ήταν εκείνος των δομικών υλικών με πτώση 80% του τζίρου ενώ σε ο,τι αφορά στο επιχειρηματικό κλίμα, το 75% δήλωσε αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων
Για τις εταιρείες που λειτουργούσαν κατά το lockdown, το μέσο κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε κατά 45% λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Κάνοντας μια αποτίμηση των μέτρων που λήφθηκαν, ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του παραγωγικού μοντέλου και πρόσθεσε ότι «δεν χωράει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει λάβει έγκαιρα και σωστά μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Η πανδημία αναδεικνύει το πρόβλημα επιλογής αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τη χώρα που θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη σε τέτοιες αναταράξεις».

Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, ESCP Business School & Αντιπρόεδρος, ΔΕΠΑ: Το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον και η ελληνική πραγματικότητα
O Δρ. Ανδριοσόπουλος, σε ειδική παρουσίαση που έκανε, σημείωσε ότι η παγκόσμια μείωση της ενεργειακής ζήτησης πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την μεγάλη ύφεση του 1930 και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους η πτώση της ζήτησης θα μπορούσε να είναι ακόμη και κατά επτά ή οκτώ φορές μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε σε μια πιο πρόσφατη ύφεση, εκείνη του 2008.
Αναφερόμενος στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, υποστήριξε ότι αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων κατά 20%-30% από την πλευρά των διεθνών ομίλων ενώ και στην Ελλάδα και την Κύπρο διακυβεύονται project στον κλάδο των υδρογονανθράκων.
«Ελπίζουμε να δούμε ανάκαμψη της αγοράς πολύ σύντομα», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τις επιπτώσεις της μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στα διάφορα κράτη που βρέθηκαν σε συνθήκες lockdown, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, η οποία (μείωση) δεν έχει ξεπεράσει το 10%. Η πτώση αυτή αναμένεται να πέσει στο 5% σε ετήσια βάση, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ σημείωσε ότι «είναι αισιόδοξα τα νούμερα για τη διείσδυση των ΑΠΕ σε σχέση με ό,τι προβλέπει το ΕΣΕΚ» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση καθώς νέοι μηχανισμοί θα εισέλθουν στην αγορά (target model) ενώ σημαντική σε αυτό το σκέλος θα είναι και η συνδρομή των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Insider.gr, Δημήτρης Πεφάνης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης