Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Solar Europe Now: Στο 15% το μερίδιο ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030 ως εκτιμώμενος στόχος

Solar Europe Now: Στο 15% το μερίδιο ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030 ως εκτιμώμενος στόχος
Τα μέλη του συνασπισμού καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναγνωρίσουν καλύτερα τη στρατηγική αξία της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας

Την αναγνώριση της ηλιακής ενέργειας ως τον βασικό μοχλό επίτευξης των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ζητά ο συνασπισμός «Solar Europe Now» που ξεκίνησε την λειτουργία του και επισήμως αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναμεταδίδει το PV-Europe, ο συνασπισμός που συγκεντρώνει σήμερα περισσότερους από 90 παράγοντες από την ευρωπαϊκή αλυσίδα ηλιακής ενέργεις ανησυχεί ότι η τρέχουσα έλλειψη οικονομικής ώθησης θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Ειδικότερα, θα εμποδίσει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και θα σταματήσει τη βιομηχανική κυριαρχία της ΕΕ σε στρατηγικές τεχνολογίες.
Η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο αναγνωρίζεται ευρέως ως ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος για το μέλλον, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα τα μελλοντικά ενεργειακά σενάρια που αναπτύχθηκαν από την ΕΕ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έως το 2050 προβλέπουν βασικό ρόλο για την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια.

Ανεκμετάλλευτο μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών

Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν σήμερα το 3% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με εκτιμώμενο δυναμικό 15% έως το 2030. Ο συνολικός ετήσιος παγκόσμιος κύκλος εργασιών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών εκτιμάται σήμερα σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μεγάλο μέρος του δυναμικού του παραμένει ανεκμετάλλευτο με υψηλή ικανότητα οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Τα μέλη του συνασπισμού «Solar Europe Now» καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναγνωρίσουν καλύτερα τη στρατηγική αξία της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας, με πρωτοβουλίες για το κλίμα, την έρευνα και την καινοτομία και τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Η ανάπτυξη της ηλιακής χωρητικότητας είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα το 2050, και η Solar Europe Now έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για να συζητήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Green Deal.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης