Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε υψηλά 75 ετών η ανεργία, στο 14,7% τον Απρίλιο του 2020 - Χάθηκαν 20,5 εκατ. θέσεις σε 4 εβδομάδες

ΗΠΑ: Σε υψηλά 75 ετών η ανεργία, στο 14,7% τον Απρίλιο του 2020 - Χάθηκαν 20,5 εκατ. θέσεις σε 4 εβδομάδες
Η αμερικανική οικονομία έχασε 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο του 2020
Στο 14,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε διάστημα 4 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχασε 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ στις προηγούμενες 7 εβδομάδες οι απώλειες ήταν 32,5 εκατ. θέσεις.

Ο αντίκτυπος του οικονομικού lockdown που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό επί της ουσίας οδήγησε την αγορά εργασία των ΗΠΑ σε κατάρρευση τον Απρίλιο, στερώντας τις θέσεις εργασίας σε 20,5 εκατομμύρια πολίτες.
Και σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών, το ποσοστό αντικατοπτρίζει τη βαθιά ζημιά που έγινε από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού.
Έτσι, το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου ξεπέρασε το ρεκόρ του 10,8% μετά τον πόλεμο, αλλά ήταν χαμηλότερο από το υψηλό της μεγάλης ύφεσης στο 24,9%.
Στην αιχμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν 10% τον Οκτώβριο του 2009.



Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Στο 16-20% εκτιμάται ότι εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι έχασε 22 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, με τον αριθμό των μισθωτών υπαλλήλων να καταγράφει τη μεγαλύτερή του πτώση από την Μεγάλη Ύφεση, γεγονός που αποτελεί την πλέον δυσοίωνη ένδειξη μέχρι στιγμής για το πώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία.
Σε διάστημα 7 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχει χάσει 33,5 εκατ. θέσεις εργασίας.
Τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση την παρακολουθούν στενά οικονομολόγοι και επενδυτές κάθε μήνα αλλά ιδιαίτερα τώρα που έκλεισαν αναγκαστικά οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Η έκθεση που θα ανακοινωθεί σήμερα αναμένεται να δείξει ότι το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε τουλάχιστον στο 16% τον περασμένο μήνα.
Το ποσοστό θα καταρρίψει το μεταπολεμικό ρεκόρ του 10,8% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 1982.
Το Marketwatch τοποθετεί την ανεργία στο 15,2% από 3,5% δύο μήνες πριν.
Ωστόσο δεν λείπουν και οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι ο δείκτης ανεργίας θα ανέλθει στο 20%, σύμφωνα με τον Guardian
Τα στοιχεία θα ενισχύσουν πιθανόν τις πιθανότητες για βραδεία ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Θα έρθουν να προστεθούν στα απαισιόδοξα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, το εμπόριο, την παραγωγικότητα και την αγορά κατοικίας, αποτυπώνοντας το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Όπως σημειώνει το Reuters, η οικονομική κρίση προκαλεί προβλήματα στην υποψηφιότητα του προέδρου DonaldTrumpγια μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
Αφού η κυβέρνηση Trump επικρίθηκε για την αρχική της αντίδραση στην πανδημία, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανυπομονεί να «ανοίξει» και πάλι την οικονομία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τις δυσοίωνες προβλέψεις για θανάτους.

Στα 33,5 εκατ. οι άνεργοι μέσα σε 7 εβδομάδες

Στα 3,169 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαϊου 2020, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτόξευση της ανεργίας στο 20% τον Απρίλιο.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων έχουν χαθεί 33,48 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για τη δημιουργία 22,13 εκατ. θέσεων αποσχόλησης.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις είναι μειωμένες κατά 677 χιλ.
Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 7 χιλ. στα 3,846 εκατ. από 3,839 προηγουμένως.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 4 εβδομάδων ανήλθε σε 4,173 εκατ. μειωμένος κατά 861.500 αιτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης