Επικαιρότητα

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για τον μηχανισμό δανείων μέσω ESM - Τι προτείνει η Κομισιόν

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για τον μηχανισμό δανείων μέσω ESM - Τι προτείνει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την απάλειψη των όρων οικονομικής προσαρμογής που συνοδεύουν συνήθως τη χορήγηση δανείων από τον ESM
Ο μηχανισμός για τη χορήγηση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στις χώρες της Ευρωζώνης που θα υποβάλουν σχετικό αίτημα θα είναι στο επίκεντρο του Eurogroup,  το οποίο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Eurogroup θα συζητήσει τα κύρια χαρακτηριστικά του μηχανισμού χορήγησης δανείων του ESM, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού, με στόχο ο μηχανισμός να είναι λειτουργικός έως την 1η Ιουνίου, όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις 23 Απριλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την απάλειψη των όρων οικονομικής προσαρμογής που συνοδεύουν συνήθως τη χορήγηση δανείων από τον ESM.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η πρόταση αυτή μπορεί να κάνει την προσφυγή στον ESM πιο αποδεκτή για την Ιταλία, η οποία αντιδρούσε στην επιβολή όρων για τη χρήση του.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni, ανέφεραν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno, ότι δεν πρέπει να επιβληθούν προγράμματα προσαρμογής για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους στις χώρες που θα ζητήσουν δάνειο από τον ESM.
Το μόνο που θα πρέπει να διασφαλίζεται με τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» των χωρών που θα πάρουν μία πιστωτική γραμμή είναι ότι αυτές θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους για να χρηματοδοτήσουν υγειονομικές δαπάνες σχετικές με τον κορωνοϊό.
Η επιστολή των δύο αξιωματούχων αναφέρει ότι η εποπτεία θα ολοκληρωθεί μόλις οι Βρυξέλλες έχουν ελέγξει τη σωστή χρήση των χρημάτων που δόθηκαν.
Τα δάνεια του ESM υπόκεινται κανονικά σε μία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών, αλλά σε έγγραφο που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι αυτή έχει ήδη γίνει.
 «Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει βιώσιμο σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης στον 10ετή ορίζοντα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους», ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι παρά τη βαριά επίπτωση από την COVID-19, «η οικονομική κατάσταση στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης θεωρείται ότι είναι βασικά υγιής».

Centeno: Τα δάνεια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει είναι μακράς ωρίμανσης

Στην ανάγκη ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης των χωρών-μελών της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού επιμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχει μεγάλες ωριμάνσεις» δήλωσε ο Centeno σε δηλώσεις του ενόψει της σημερινής (8/5/2020) τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, όπου θα εξετασθούν τα κύρια χαρακτηριστικά του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Στόχος είναι ο μηχανισμός να είναι λειτουργικός έως την 1η Ιουνίου και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο ESM θα δανείζει τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, αλλά και το πως θα μπορούν να αξιοποιούνται τα σχετικά χρήματα.
Σημειώνεται ότι βάσει των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης τα κράτη μέλη θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση έως 2% του ΑΕΠ τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Παράλληλα, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διχασμένη η ιταλική κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας - του αντισυστημικού κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος - είναι διχασμένος σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή στον ESM, ο οποίος μπορεί να διαθέτει δάνεια που αντιστοιχούν έως το 2% του ΑΕΠ των χωρών.
Για την Ιταλία, ένα τέτοιο δάνειο από τον ESM θα αντιστοιχούσε σε περίπου 36 δισ. ευρώ για να ενισχύσει το σύστημα υγείας που επιβαρύνθηκε από την έξαρση του κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει έως τώρα σχεδόν 30.000 θανάτους, τον μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι υπέρ της προσφυγής στον ESM, αλλά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων λέει ότι η Ιταλία χρειάζεται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, ενώ υποστήριζε πάντοτε ότι οι όροι που συνήθως συνδέονται με τη χορήγηση δανείων από τον ESM ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος είναι κοντά στα Πέντε Αστέρια, επανέλαβε την απροθυμία του να κάνει χρήση του ESM σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα την Τετάρτη.
«Παραμένω πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόμαστε τον ESM», δήλωσε.

Gentiloni (Κομισιόν): Σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό project εάν δεν υπάρξει συμφωνία για ισχυρή κοινή απάντηση στην κρίση

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι και κατά συνέπεια θεωρείται απαραίτητη μια συμφωνία για μια ισχυρή απάντηση στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni.
«Είμαστε πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι.
Είτε θα καταφέρουμε να έχουμε μια ισχυρή κοινή απάντηση -αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί- είτε κινδυνεύει ολόκληρο το σχέδιο», δήλωσε ο Gentiloni, ζητώντας τη σύσταση το φθινόπωρο ενός ταμείου ανάκαμψης που θα αμβλύνει τις οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζεται μια κοινή απάντηση αλλά πασχίζουν να βρουν κοινό έδαφος για τη δημοσιονομική στήριξη που μπορεί να προσφερθεί μέσω αυτού του νέου εργαλείου.

Η πρόταση της Γαλλίας για το ταμείο ανάκαμψης - Στα 150 - 300 δισ. ετησίως το 2021 - 2023  

Την έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν για τη χρηματοδότησης του ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος κατ’ έτος, ή περίπου 150-300 δισεκ. ευρώ, το 2021-23, προτείνει η Γαλλία, σύμφωνα με το Reuters.
Η πρόταση έρχεται την ώρα που η ΕΕ συζητά πώς να επανεκκινήσει την ανάπτυξη ύστερα από την παράλυση που προκάλεσε στην οικονομία ο κορονοϊός.
Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Μαΐου για έναν νέο κοινό προϋπολογισμό για τα 27 κράτη-μέλη για το 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης που τον συνοδεύει.
«Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος της ΕΕ κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα δώσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικά 150-300 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ του 2021 και του 2023», αναφέρεται στο γαλλικό έγγραφο.
«Τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό, αλλά πρέπει να παραμείνουν συμπληρωματικά προς τις επιχορηγήσεις.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη ωρίμανση και χαμηλό επιτόκιο…
Είναι επίσης σημαντικό αυτό το ταμείο να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης