Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο παρά τα οικονομικά προβλήματα Ερντογάν

Λάμπρος Τζούμης: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο παρά τα οικονομικά προβλήματα Ερντογάν
Oι Τούρκοι ανεβάζουν τους τόνους εν μέσω κρίσης κορωνοϊού με πρωτοφανείς προκλήσεις που έχουν να συμβούν δεκαετίες
Η πανδημία του κορωνοϊού που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα έχει πλήξει και την Τουρκία.
Χιλιάδες θύματα μετρά μέχρι σήμερα η Άγκυρα, αλλά ασθενεί σοβαρά και στον τομέα της οικονομίας, που πλήττεται από πολύ μεγάλη ανεργία, υψηλό πληθωρισμό και η λίρα αυτές τις μέρες έχει τη μεγαλύτερη υποτίμηση όλων των εποχών (1 προς 7,3 σε σχέση με το δολάριο).
Μπροστά λοιπόν σ΄ αυτή την κατάσταση θα περίμενε κανείς να υπάρχει ύφεση στην τουρκική προκλητικότητα.
Συμβαίνει όμως το αντίθετο, υπάρχει πολύ μεγάλη κλιμάκωση, η οποία εκδηλώνεται καθημερινά εκτός από το λεκτικό επίπεδο και στο επιχειρησιακό πεδίο.
Πρόσφατα είχαμε τα επεισόδια στις Καστανιές με τις κατευθυνόμενες επιχειρήσεις διέλευσης μεταναστών στην Ελλάδα και τις τελευταίες μέρες πυροβολισμούς στον ποταμό Έβρο από Τούρκους εναντίον προσωπικού της FRONTEX.
Αυτά ξεπερνούν το επίπεδο των μεθοριακών επεισοδίων τα οποία συνέβαιναν κατά καιρούς στο παρελθόν και μπορούν να οδηγήσουν ανά πάσα στιγμή σε μια κρίση μετά από μια δυναμική απάντηση ενός οργάνου προκαλύψεως από την πλευρά μας.
Στο χώρο του στο Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της αποφασιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος από ελληνικής πλευράς, έχουμε παρενοχλήσεις σκαφών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και καθημερινά υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών Α/Φ.
Τους τέσσερις πρώτους μήνες του χρόνου έγιναν πάνω από 250 υπερπτήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός τους συνολικά δεν ξεπερνούσε τις 50, όλο το έτος.
Να επισημάνουμε σε ότι αφορά το θέμα των υπερπτήσεων ότι τα τουρκικά Α/Φ δεν αρκούνται σε παραβιάσεις μέσα στην περιοχή των 10 και 6 ν.μ., που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρόκειται περί διεθνούς χώρου, λόγω του γνωστού θέματος που υπάρχει από την πλευρά μας με τη διαφορετική οριοθέτηση Εθνικού Εναερίου Χώρου και Αιγιαλίτιδας Ζώνης, αλλά πετάνε πάνω από ελληνικό έδαφος.
Μάλιστα δεν κάνουν πλέον υπερπτήσεις μόνο σε περιοχές που έχουν εντάξει στις γκρίζες ζώνες αλλά είχαμε περιστατικά ακόμα και πάνω από τον Έβρο, γεγονός που είχε να συμβεί από δεκαετίες.
Το θέμα των υπερπτήσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθόσον εκτός από τον κίνδυνο ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο, εμπεδώνουν την αντίληψη στη διεθνή κοινότητα ότι είναι μια αποδεκτή πρακτική από την πλευρά μας και η Άγκυρα με αυτές δηλώνει ότι έχει δικαιώματα στην περιοχή αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.


Η Τουρκία θα επιμείνει


Στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της με γεωτρήσεις που κάνει και έχει προαναγγείλει ότι θα διεξάγει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με τη Λιβύη.
Για το επόμενο διάστημα και μόλις υπάρξει ηρεμία στο θέμα της πανδημίας, η επόμενη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας ενδεχομένως θα είναι να επιχειρήσει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Λιβύη.
Θα εφαρμόσει τη συνήθη τακτική της ελεγχόμενης κλιμάκωσης στις ενέργειές της και θα πράξει ανάλογα από την ελληνική αντίδραση.
Με τον τρόπο αυτό της δημιουργίας τετελεσμένων, με τον μανδύα της «επιφανειακής νομιμοποίησης» που της παρέχει το σύμφωνο με τη Λιβύη και κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα για να βρεθεί ειρηνική λύση, η Άγκυρα θα επιδιώξει να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση των διμερών διαφορών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της.

Η Τουρκία έχει επιλέξει να συνεχίζει τις προκλήσεις της παρά την πανδημία του κορωνοϊού και στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια της στην περιοχή.
Με τον τρόπο αυτό, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της στον τομέα της οικονομίας, συνεχίζει να ασκεί πίεση στην Ελλάδα, συντηρεί την ένταση, παρουσιάζει την εικόνα μιας περιφερειακής ανεξάρτητης υπερδύναμης που αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις στις παράνομες δραστηριότητές της και εμφανίζεται ως ένας ισχυρός παίκτης στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Ο κ. Λ.Τζούμης είναι αντιστράτηγος ε.α.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης