Τελευταία Νέα

Μήνας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο Απρίλιος στις ΗΠΑ - Οι αιτίες υποχώρησης του άνθρακα

Μήνας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο Απρίλιος στις ΗΠΑ - Οι αιτίες υποχώρησης του άνθρακα
Η μετάβαση μακριά από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιταχυνθεί το 2020 λόγω πολλών παραγόντων

Ξεπέρασαν τον άνθρακα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα του Απριλίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Αυτή η εντυπωσιακή άνοδος ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, όταν ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική κλίμακα παρήγαγαν συλλογικά περισσότερα από την παραγωγή άνθρακα και συνεχίστηκε για τουλάχιστον 40 συνεχόμενες ημέρες έως τις 3 Μαΐου, δείχνει το Hourly Electric Grid Monitor της ΕΙΑ.
Τον ίδιο μήνα του 2019, η αντίστοιχη απόδοση είχε διάρκεια 19 ημερών.

Οι αιτίες του νέου σκηνικού

Ωστόσο, η μετάβαση μακριά από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιταχυνθεί το 2020 λόγω πολλών παραγόντων. Ιδίως λόγω των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου, θερμότερου καιρού, σημαντικής ποσότητας νέας ανανεώσιμης ικανότητας που συνδέεται με το δίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους και πιο πρόσφατα, της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την οικονομική επιβράδυνση λόγω του κορονοϊού.
Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) είχε προβλέψει ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιθανότατα θα ξεπεράσει την παραγωγή καυσίμου άνθρακα μόνο το επόμενο έτος, το 2021. Τα τωρινά όμως δεδομένα ορίζουν νέα πραγματικότητα από φέτος πιθανότατα.
Το υψηλό κόστος του άνθρακα το καθιστά όλο και περισσότερο μία από τις τελευταίες επιλογές καυσίμων για πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μια τάση που αντικατοπτρίζεται από το μειωμένο μερίδιο αγοράς της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: μόλις 15,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΙΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης