Διεθνή

Conte: Μεγάλη η μείωση του ΑΕΠ στην Ιταλία λόγω της υγειονομικής κρίσης, απαραίτητο το δάνειο - γέφυρα από την ΕΕ

Conte: Μεγάλη η μείωση του ΑΕΠ στην Ιταλία λόγω της υγειονομικής κρίσης, απαραίτητο το δάνειο - γέφυρα από την ΕΕ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προέτρεψε την ΕΕ να διαθέσει πόρους από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020
Την ταχύτερη του προγραμματισμένου άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ιταλία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte.
Παράλληλα, προέτρεψε την ΕΕ να διαθέσει πόρους από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να συνδράμει στην αναζωογόνηση της οικονομίας των χωρών, που επλήγησαν από την Covid -19.
«H Ιταλία είναι σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να υιοθετηθεί ένα Ταμείο Στήριξης μεγάλης ισχύος», επισημαίνει ενώ θεωρεί αναγκαία τη χορήγηση ενός «δανείου- γέφυρα».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Conte, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, επιχειρηματικούς κύκλους και την κοινή γνώμη για ταχύτερη αντιμετώπιση του κορωναϊού προέβλεψε «μια απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ και ιδιαίτερα επώδυνες οικονομικές συνέπειες».
Η Ιταλία χαλάρωσε τα μέτρα μετά το lockdown στις 4 Μαΐου, επιτρέποντας στις μεταποιητικές και κατασκευαστικές εταιρείες να επανεκκινήσουν.
Άλλα καταστήματα πρόκειται να ανοίξουν ξανά στις 18 Μαΐου ενώ μπαρ, εστιατόρια και κουρεία έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά την 1η Ιουνίου, αν και τα συγκεκριμένα καταστήματα ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα.
«Συλλέγουμε τα δεδομένα από τους τελευταίους επιδημιολογικούς ελέγχους και με τους ειδικούς καθορίζουμε σαφείς κανόνες ασφάλειας για εργαζόμενους και πελάτες», δήλωσε ο Conte.
«Εάν η κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο σε επιδημιολογικό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε κάποιες κινήσεις να λάβουν χρόνο νωρίτερα», σημείωσε.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει έντονες φήμες που θέλουν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi να αναλαμβάνει - μέσα στο καλοκαίρι- πρωθυπουργός μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», ο Conte απαντά στην Corriere della Sera:
«Όποιος εκτιμά πραγματικά τον Mario Draghi, καλά θα κάνει να μην ''σπαταλά" το όνομά του, χρησιμοποιώντας το στις εξελίξεις του καθημερινού ιταλικού πολιτικού σκηνικού».
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης