Ηλεκτρισμός

IRENA: Θα ξεπεράσουν το 1 δισ. τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2050

IRENA: Θα ξεπεράσουν το 1 δισ. τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2050
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν μια ολοένα και πιο δημοφιλή και ανταγωνιστική επιλογή για καθαρές μεταφορές

Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) προβλέπεται να αυξηθεί από περίπου 8 εκατομμύρια το 2019 σε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Το εν λόγω σενάριο είναι αισιόδοξο, φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, βασισμένο σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με τον IRENA, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν μια ολοένα και πιο δημοφιλή και ανταγωνιστική επιλογή για καθαρές μεταφορές, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.Ο Οργανισμός εκτιμά ότι "η μετάβαση σε αυτές τις υψηλής απόδοσης τεχνολογίες ηλεκτροδότησης θα επιφέρει επίσης αύξηση της ενεργειακής απόδοσης."

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ταχείες μειώσεις κόστους των ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων, επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, υποστηριζόμενες από τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες, καθώς και οι ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες αντιμετωπίζουν ταχείες μειώσεις κόστους.

Τεχνολογίες αποθήκευσης

Σύμφωνα με την έκθεση, σε επίπεδο τεχνολογίας, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη αποθήκευση θα είναι σημαντικά στοιχεία για την προσθήκη ευελιξίας, με την επέκταση που απαιτείται για τη στατική αποθήκευση, εξαιρουμένων των EV, από περίπου 30 GWh σήμερα σε πάνω από 9.000 GWh έως το 2050.
Όταν περιλαμβάνεται αποθηκευτικός χώρος στο δίκτυο από το στόλο ηλεκτρικών οχημάτων, αυτή η τιμή θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 14.000 GWh σε 23.000 GWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης