Ενέργεια

Στην αναστολή των γεωτρήσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ «επενδύουν» Τουρκία και κατοχικό καθεστώς

Στην αναστολή των γεωτρήσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ «επενδύουν» Τουρκία και κατοχικό καθεστώς
Τόσο η Άγκυρα όσο και κατοχικό καθεστώς δείχνουν έτοιμοι να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιουργείται με την αποχώρηση των εταιρειών Eni, Total και ExxonMobil από την ΑΟΖ της Κύπρου

Τουρκία και κατοχικό καθεστώς φαίνεται να «επενδύουν» στην αποχώρηση των ξένων εταιρειών από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να επαναφέρουν στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις τους. Ευελπιστώντας ότι στους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε από τη μια να συζητηθεί μορατόριουμ στα ενεργειακά και από την άλλη να μπει στο τραπέζι και η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Τόσο η Άγκυρα όσο και κατοχικό καθεστώς δείχνουν έτοιμοι να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιουργείται με την αποχώρηση των εταιρειών Eni, Total και ExxonMobil από την ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα για την τουρκοκυπριακή ηγεσία ο ένας ή ενάμιση χρόνος που υπολογίζεται ότι θα μείνουν μακριά οι εταιρείες δεν μπορεί να θεωρείται ως μιας μορφής μορατόριουμ και ζητά όπως αυτό συζητηθεί και συμφωνηθεί κατά επίσημο τρόπο από τους δύο ηγέτες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ (πηγή ΓΤΠ) κατέγραψε τις στοχεύσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση των εταιρειών Eni και Total από την περιοχή υπέδειξε ότι ένας από τους λόγους που αποχώρησαν οι εταιρείες είναι το κόστος λόγω της κάθετης μείωσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση στα έσοδά τους. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το γεγονός αυτό δεν ανατρέπει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Ένα από τα σχέδια της Άγκυρας είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς τη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Φ. Ντονμέζ «οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν διάφορες χώρες και εταιρείες έχουν καταδείξει ότι το να γίνουν ανοίγματα προς τη διεθνή κοινότητα για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας αποτελεί την πιο οικονομική και λογική επιλογή».
Είναι εμφανές από την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού πως η τουρκική πλευρά σπεύδει να εκμεταλλευθεί εις διπλούν τις εξελίξεις. Με αφορμή τον τερματισμό δραστηριοτήτων των εταιρειών αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν λόγω πανδημίας προβάλλει τον «τουρκικό αγωγό» ως μια συμφέρουσα λύση.
Όσον αφορά τις τουρκικές δραστηριότητας για τον Ντονμέζ και την Άγκυρα δεν μπαίνει θέμα να σταματήσουν. «Εμείς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας στις περιοχές μας που αδειοδοτήθηκαν από την ‘τδβΚ’», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και στο μέλλον. Αυτές οι δραστηριότητες είναι δραστηριότητες για τις οποίες δαπανάται πολύς χρόνος. Το να διακοπούν και να ξεκινήσουν ξανά αυτό θα σήμαινε ότι θα χρειαζόμασταν ξανά προγραμματισμό για μερικά χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα μας χωρίς να χάνουμε χρόνο».

Επαναφέρει πρόταση 

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσει του στο Ada TV (πηγή ΓΤΠ) είχε επίσης αναφερθεί εκτενώς στα ενεργειακά και την κατάσταση που δημιουργείται με την αποχώρηση ξένων εταιρειών από την περιοχή. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στην πρόταση που ο ίδιος είχε υποβάλει στις 13 Ιουλίου 2019 προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά απορρίφθηκε «κατηγορηματικά» και επανέλαβε την άποψη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε να κηρυχθεί μορατόριουμ είτε θα εργαστούν από κοινού οι δύο πλευρές σύμφωνα με το πνεύμα της πρότασης της 13ης Ιουλίου. Προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί ούτε μορατόριουμ ούτε συνεργασία τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται χωριστά οι πλευρές.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων οι ανακοινώσεις Eni-Total «δεν είναι ορθό να εκληφθούν τώρα ως κήρυξη μορατόριουμ» ούτε και «ως πολιτική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Ο Μ. Ακιντζί υπογράμμισε πως «ο τερματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες λόγω κορωνοϊού αποτελεί μια νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασης της τουρκοκυπριακή πλευράς εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ακόμα και τα εξής: 

«Αν ο κορωνοϊός οδηγεί τους Ελληνοκύπριους σε αναστολή, είναι τουλάχιστον μια νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασής μας πάνω σε αυτό το θέμα. Να την αξιολογήσουν και να πουν “η δουλειά αυτή αναστάληκε για τουλάχιστον έναν χρόνο, να καθίσουμε, να συζητήσουμε αυτή την υπόθεση”. Η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα είναι προς την κατεύθυνση ότι “αυτό είναι πεδίο κυριαρχίας μου, δεν το συζητώ με τους Τουρκοκύπριους”. Για τον λόγο αυτό, αν αυτός ο μπελάς του κορωνοϊού μας δίνει μιαν ευκαιρία συνεργασίας πάνω σε αυτό το θέμα, εμείς είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε, όμως αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτή την μονομερή στάση και να ενεργήσει ανοιχτόκαρδα. Να το αξιολογήσει αυτό ως ευκαιρία, να καθίσουμε και να συζητήσουμε τουλάχιστον αυτή την υπόθεση».

Πηγή:Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης