Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Α.Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Εκτιμούμε σταδιακή επανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου σε 6-12 μήνες

Α.Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Εκτιμούμε σταδιακή επανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου σε 6-12 μήνες
"Αρχές Φεβρουαρίου αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί ένα τοπικό φαινόμενο", είπε μεταξύ άλλων ο CEO των ΕΛΠΕ σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Στην νέα πετρελαϊκή "Κανονικότητα" αναφέρθηκε εκτενώς ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στην εκπομπή «Special Report».
Αναφέρθηκε στους εργαζομένους, τις μεταφορές, το πετρέλαιο, εκτιμώντας σταδιακή επανάκαμψη της αγοράς των πετρελαιοειδών σε διάστημα 6-12 μηνών, με τη σημαντική αλληλοστήριξη όλων των κλάδων της οικονομίας, από την κυβέρνηση της χώρας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ο καταναλωτής δεν βλέπει μεγάλη μείωση στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια, ο Σιάμισιης απάντησε λέγοντας:«Είναι πολύ εύλογο το ερώτημα αυτό του καταναλωτή. Υπάρχουν τρεις παράμετροι που δεν κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Το πρώτο είναι η τιμή του αργού και των προϊόντων, το δεύτερο είναι το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και τρίτο είναι το κομμάτι που λέγεται φόροι.
Στο 1,15 ή 1,20 που πληρώνει κάποιος την τιμή της αντλίας, τα 70 – 80 σεντς είναι φόροι και δασμοί.  Αν αφαιρέσουμε αυτά, η τιμή προ φόρων μειώθηκε στα πρατήρια σε ποσοστό 40-50%. Προφανώς υπάρχει η μείωση στην τιμή της αντλίας αλλά ακόμη και δωρεάν να πάρουμε το πετρέλαιο χωρίς να έχουμε κάποιο έξοδο στην διύλιση, την μεταφορά και τον εφοδιασμό, πάλι η τιμή δεν θα είναι μικρότερη από τα 70-80 σεντς».

Αναλύοντας το φαινόμενο του κορωνοιού, υποστήριξε ότι: «Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη. Αρχές Φεβρουαρίου αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο και ανησυχούσαμε. Δυστυχώς, αυτές μας οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν. Είδαμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη».

Αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης από τα ΕΛΠΕ: «Με το ξεκίνημα της κρίσης, εμείς κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα και θέσαμε κάποιες απλές προτεραιότητες για να τις τηρήσουμε.Η πρώτη ήταν η ασφάλεια όλων των εργαζομένων. Στη συνέχεια, η ασφαλής λειτουργία σε όλα τα διυλιστήρια μας και ο ικανός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί και ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Τέλος, σημαντική μας μέριμνα ήταν να διασφαλίσουμε και την ρευστότητα του Ομίλου. Αυτό που κάναμε σε καθημερινή βάση ήταν να κρατήσουμε την λειτουργία των ΕΛΠΕ σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς να έχουμε τον κίνδυνο να ξεμείνουμε από αποθηκευτικούς χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αξιοποιήσουμε την εμπορική και βιομηχανική μας δραστηριότητα»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης