Ενέργεια

Αποζημίωση 52.5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόωρο κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας στην Ολλανδία

Αποζημίωση 52.5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόωρο κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας στην Ολλανδία
Στις 11 Δεκεμβρίου του 2019 απαγορεύτηκε στην χώρα η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2030 το αργότερο

Το ποσό των 52,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ολλανδία.
Ειδικότερα, η Επιτροπή υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση του CO2 χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο σταθμός Hemweg εκπέμπει περίπου 3,6 μεγατόνους CO2 ετησίως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πληρωμή αντισταθμίζει επαρκώς το εργοστάσιο για τα κέρδη που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εάν συνέχιζε να λειτουργεί.
Επίσης, η κίνηση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Το γενικό πλαίσιο και η περίπτωση του Hemweg

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως στις 11 Δεκεμβρίου 2019, η Ολλανδία υιοθέτησε ένα νόμο για την απογόρευση της χρήσης άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από την 1η Ιανουαρίου 2030, το αργότερο.
Ενώ σε τέσσερις άλλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα χορηγήθηκε μεταβατική περίοδο πέντε έως δέκα ετών, το εργοστάσιο Hemweg έπρεπε να κλείσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Τέλος, όσον αφορά το εργοστάσιο Hemweg είναι ο τελευταίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της σουηδικής εταιρείας Vattenfall στην Ολλανδία. Εγκαινιάστηκε το 1994 και έχει εγκατεστημένη ισχύ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 650 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης