Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Η ύφεση θα περιοριστεί στο 5% με 8% το 2020, με μέτρα 24 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: Η ύφεση θα περιοριστεί στο 5% με 8% το 2020, με μέτρα 24 δισ. ευρώ
Τα έσοδα του κράτους έχουν πάει καλύτερα των εκτιμήσεων και τον Απρίλιο και το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου είπε ο κ.Σταϊκούρας
Τη θέση πως το 2020 θα έχουμε μια βαθύτατη αλλά παροδική ύφεση διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως η πρόβλεψη κάνει λόγο για ύφεση 10% με 13,2% το 2020.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ωστόσο ότι «η κυβέρνηση εκτιμά πως με τα μέτρα, που λαμβάνει, ύψους 24 δισ. ευρώ, μπορεί να την περιορίσει στο 5% έως 8%».
«Ένας μήνας επιπλέον lockdown είναι περίπου 2,5 με 3 μονάδες του ΑΕΠ ειδικά για την Ελλάδα, που έχει τέτοια εξάρτηση από τον τουρισμό» είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ανέφερε ότι εντός του Μαΐου θα ανακοινωθούν τόσο οι αποφάσεις για την στήριξη της εστίασης και του εποχιακού τουρισμού όσο και εκείνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια.
«Δεν υπάρξει αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος» είπε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος πάντως είπε πως τα έσοδα του κράτους έχουν πάει καλύτερα των εκτιμήσεων και τον Απρίλιο και το πρώτο 10ημερο του Μαΐου και αυτό βοηθά στη λήψη μέτρων στήριξης.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι στο μέτωπο της ρευστότητας υπάρχουν τρία διαθέσιμα εργαλεία και συγκεκριμένα, η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.
Στο φορολογικό πεδίο ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις για εστίαση, εποχιακό τουρισμό και άλλους κλάδους.
«Ακόμη δεν έχουμε ακριβή δεδομένα, ενώ υπάρχει εξέλιξη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αυτούς τους δύο κλάδους, που υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν και επιπλέον ενισχύσεις μέσω της φορολογίας» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ισχύουν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου, είπε ότι είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
«Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του μήνα» είπε ο κ.Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια, αφού υπάρχει πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση μίας κρίσης που είναι παγκόσμια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης