Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση καθαρών κερδών +28,4% στα 53,9 εκατ. ευρώ - Ρεκόρ επενδύσεων 249 εκατ. ευρώ (+40%) - Άνοδος μερίσματος κατά 31%

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση καθαρών κερδών +28,4% στα 53,9 εκατ. ευρώ - Ρεκόρ επενδύσεων 249 εκατ. ευρώ (+40%) - Άνοδος μερίσματος κατά 31%
Πρόταση διανομής υπόλοιπου μικτού μερίσματος ανά μετοχή 0,029 ευρώ (χρήση 2019) και μικτού προμερίσματος ανά μετοχή 0,089 ευρώ (χρήση 2020) συνιστούν συνολική προτεινόμενη καταβολή 0,118 ευρώ ανά μετοχή
Έτος ανάπτυξης και ενισχυμένης κερδοφορίας με επιτάχυνση σημαντικών έργων  για τον όμιλο ΑΔΜΗΕ
• Τα Καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 105,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση +28,4% σε σύγκριση με το 2018.
• Ενίσχυση του Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς κατά 2,9% στα € 229,1 εκατ. Ευρώ, ενώ τα Συνολικά Έσοδα διαμορφώθηκαν στα € 249,8 εκατ. (+1%)
• Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 224,1 εκατ. (από € 180,9 εκατ. το 2018).
Το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα € 176,5 εκατ. έναντι € 165,4 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση +6,7%

• Επενδυτικές Δαπάνες 249,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 39% σε ετήσια βάση
• Ισχυρή Χρηματοοικονομική θέση, με Καθαρό Δανεισμό στα 201,0 εκατ. ευρώ και Καθαρός Δανεισμός

adm.1

Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. (RIC: ADMr.AT, Bloomberg: ADMIE.GA, Χρηματιστήριο Αθηνών: ΑΔΜΗΕ) εφεξής «η Εταιρεία» κάτοχος του 51% των μετοχών του Ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) για την χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η εταιρεία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.)» εφεξής «η Συγγενής» ανακοίνωσε επίσης ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) για την χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019:

ad2

Το 2019, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία, επιτυγχάνοντας αύξηση των συνολικών του εσόδων και σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας.
Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ για το 2019 ανήλθαν στα 249,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 1% έναντι 247,4 εκατ. ευρώ το 2018.
Στην αύξηση συνέτειναν η θετική τάση της κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας και η σημαντική αύξηση μη ρυθμιζόμενων εσόδων από παροχή υπηρεσιών σε τρίτους ως αποτέλεσμα της αυξημένης σύνδεσης ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 23,9% σε ετήσια βάση σε 224,1 εκατ. ευρώ έναντι 180,9 εκατ. ευρώ το 2018.
Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 176,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2018, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα - μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια που αντιστοιχούν σε α) αντιστροφή πρόβλεψης για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ποσού 15,7 εκατ. ευρώ, β) επιβάρυνση από προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού ποσού 0,6 εκατ. ευρώ (πρόβλεψη 11,5 εκατ. ευρώ το 2018), γ) απελευθέρωση πρόβλεψης για κινδύνους και έξοδα ποσού 4,3 εκατ. ευρώ (απελευθέρωση πρόβλεψης 27,0 εκατ. Ευρώ το 2018), δ) ανάκτηση κόστους για το ειδικό έργο του Πολυπόταμου ποσού 27,5 εκατ. ευρώ και ε) έσοδα από ενοίκια οπτικών ινών ποσού 0,7 εκατ. ευρώ προηγούμενων ετών.
Την 31 Δεκεμβρίου 2019, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., προέβη στην αναπροσαρμογή των εν λειτουργία ενσώματων παγίων περιουσιακών στοιχείων της όπως αυτά είχαν κατά την ημερομηνία αυτή. Η αναπροσαρμογή η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς από ανεξάρτητη εταιρεία εκτιμητών, δεν περιλαμβάνει τα έργα υπό κατασκευή, ενώ διενεργείται κάθε 3-5 χρόνια. Τα αποτελέσματα της τελευταίας αναπροσαρμογής καταχωρήθηκαν στις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις του 2014.
Ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των παγίων, προέκυψε συνολική υπεραξία για τον Όμιλο ύψους 308,4 εκατ. ευρώ, η οποία βάσει των ΔΠΧΑ επηρέασε απευθείας τα ίδια κεφάλαια ενώ παράλληλα, προέκυψαν υποαξίες περιουσιακών στοιχείων ύψους 16,8 εκατ. ευρώ οι οποίες επιβάρυναν τα αποτελέσματα χρήσης του Ομίλου.
Το ενοποιημένο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 20,1% και ανήλθε στα 134,8 εκατ., ενσωματώνοντας και την απομείωση περιουσιακών στοιχείων, ενώ το συγκρίσιμο EBIT διαμορφώθηκε στα 103,9 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβάνοντας τα ανωτέρω έκτακτα - μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια αλλά και τις υποαξίες των περιουσιακών στοιχείων, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% έναντι του αντίστοιχου ποσού το 2018.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 136,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 31%, ενισχυμένα και από το έκτακτο χρηματοοικονομικό έσοδο εξαιτίας της προεξόφλησης απαιτήσεων για το έργο του Πολυπόταμου, ποσού 4 εκατ. ευρώ.
Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στη χρήση 2019 ανήλθαν σε 105,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,4% έναντι 82,2 εκατ. το 2018, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 78,7 εκατ. ευρώ, εναντι 69,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Το ΔΣ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα προτείνει σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων (shareholder agreement) στους μετόχους της την διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2019, που αντιστοιχεί στο ποσό των 51,5 εκατ. ευρώ.
Για το 2019, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ σημείωσε ρεκόρ Επενδύσεων, καταγράφοντας αύξηση 39% στα 249,3 εκατ. ευρώ έναντι 178,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ ο καθαρός δανεισμός του διαμορφώθηκε στα 201 εκατ. ευρώ με δείκτη Καθαρός Δανεισμός/συγκρ. EBITDA στο 1,14x. Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου σε συνάρτηση με την σταθερή ανάπτυξη των Ρυθμιζόμενων Εσόδων του, ενισχύουν σημαντικά τη θέση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να υλοποιήσει αποτελεσματικά το φιλόδοξο επενδυτικό του πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια.


Δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνου Μανουσάκη, για τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2019:
«Τα ετήσια αποτελέσματα 2019 επιβεβαιώνουν την ευρωστία του ομίλου ΑΔΜΗΕ και την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, με τις επενδύσεις (Capex) να καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ 249 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα έργα των διασυνδέσεων σε όλη τη χώρα συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικές καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς, θα συμβασιοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μεγεθύνοντάς σημαντικά την αξία του Διαχειριστή. Παράλληλα, η Εταιρεία διερευνά νέες πήγες εσόδων και συνεχίζει τον εξορθολογισμό των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών δαπανών της. Όλα τα παραπάνω συντείνουν στην αύξηση της αξίας της Εταιρείας για τους μετόχους της».

Δήλωση του Προέδρου ΔΣ της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., κ. Ιάσονα Ρουσόπουλου, για τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2019:
«Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, κάτοχος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, παραμένει συνεπής απέναντι στους μετόχους της, μέσω της ταυτόχρονης αύξησης της αξίας του Διαχειριστή, ο οποίος ακολουθεί πιστά το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, ενώ παράλληλα μεριμνά για την ανταπόδοση της στήριξης των μετόχων της, εξασφαλίζοντας σημαντικές μερισματικές αποδόσεις. Την συγκεκριμένη πολιτική θα συνεχίσει να ακολουθεί και εντός του 2020, παρά τις νέες συνθήκες που η πανδημία έχει επιβάλλει στον τρόπο δουλειάς, ώστε οι μέτοχοι να μεγιστοποιήσουν την αξία τους.»



Προοπτικές

Κεντρικό στοιχείο στον σχεδιασμό του Ομίλου ΑΔΜΗΕ είναι η υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ύψους 5 δις ευρώ έως το 2030.
Η Διοίκηση του Διαχειριστή σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid Corporation of China παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος όπως αποτυπώνεται στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 που υποβλήθηκε στο τέλος του Μαρτίου για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ειδικότερα, τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι τα ακόλουθα:
• Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ). Ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στα δύο τμήματα του έργου (καλωδιακές διασυνδέσεις και σταθμοί μετατροπής) και υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εντός του πρώτου εξαμήνου 2020.
• Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (προϋπολογισμού 364 εκατ. ευρώ). Συμβασιοποίηση των έργων κατασκευής του STATCOM και της Γραμμής Μεταφοράς (ΓΜ) 150kV Μολάοι-Τερματικό. Έναρξη των εργασιών κατασκευής σε Πελοπόννησο και Κρήτη με ορίζοντα ολοκλήρωσης της Διασύνδεσης εντός του 2020.
• Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο. Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου, στο πλαίσιο του «Δυτικού Διαδρόμου» (προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ) που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου.
• Αναβάθμιση του Βόρειου Διαδρόμου Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ολοκληρώθηκε η ηλέκτριση υποβρύχιων καλωδίων 150 kV στα τμήματα Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου και η ηλέκτριση των Γραμμών. Η Β΄ Φάση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή νέου Υποσταθμού GIS στη Νάξο και την υποθαλάσσια διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο το 2020. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
• Διασύνδεση Σποράδων (προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ): Υποβολή και τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για την καλωδιακή διασύνδεση 150 kV στο τμήμα Μαντούδι Ευβοίας-Σκιάθος και την κατασκευή νέου υποσταθμού 150/20kV στη Σκιάθο.
• Διασύνδεση των Δωδεκανήσων (προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ): Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (Κως-Ρόδος-Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2027.
• Διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου (προϋπολογισμού 935 εκατ. ευρώ): Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα διασυνδεθούν με το ΕΣΜΗΕ το 2029 μέσω της Σκύρου.
Υλοποίηση του Μοντέλου Στόχου (Target Model)
Με το Μοντέλο-Στόχο (Target Model) επιτυγχάνεται η μετάβαση στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συνοψίζεται σε βελτιστοποίηση της χρήσης της δυναμικότητας του Συστήματος Μεταφοράς μέσα από συντονισμένες πρακτικές των Διαχειριστών των Συστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίτευξη αξιόπιστων τιμών και ρευστότητας στον καταμερισμό της δυναμικότητας των διασυνδέσεων για την αγορά της επόμενης ημέρας, αποτελεσματική λειτουργία των προθεσμιακών αγορών και αποτελεσματικό σχεδιασμό ενδοημερήσιων αγορών για τον καταμερισμό της δυναμικότητας των διασυνδέσεων.

Διείσδυση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μέσω της θυγατρικής εταιρείας GRID Telecom

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ το 2019, μέσω της θυγατρικής του GRID TELECOM, εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό «Ultra Fast Broadband» (UFBB), που αφορά την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών σε διάφορες περιοχές της χώρας και την παροχή υπηρεσιών χονδρικής σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση) το οποίο αφορά 2,4 εκ. πολίτες και επιχειρήσεις. Αναμένεται να εμπλακεί ενεργά στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού στοχεύοντας στην αναδοχή των τμημάτων εκείνων στα οποία προσβλέπει επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα, η Grid Telecom εδραιώνει την παρουσία της στον χώρο των data centers μέσω της συνεργασίας με τη Lamda Hellix για τη δημιουργία κεντρικού, προστατευμένου σημείου παρουσίας (POP) στο Carrier-Neutral Data Center Campus της Lamda Hellix.
Ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (Regional Security Coordinator, RSC) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα συσταθεί το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (Regional Security Coordinator, RSC) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Μέτοχοι στο RSC είναι οι Διαχειριστές Συστήματος της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας. Το νέο RSC θα διασφαλίζει τον εφοδιασμό όλων των γειτονικών χωρών και θα αποτελέσει το επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας που γίνεται για βέλτιστη χρήση των ηλεκτρικών δικτύων όλης της Ευρώπης. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές Ιουλίου 2020

COVID-19

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19) στις αρχές του 2020, προχώρησε έγκαιρα στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των υποδομών του. Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για ενημέρωση επί των εξελίξεων και λήψη κατευθυντήριων οδηγιών. Αξίζει να τονιστεί, πως προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του στρατηγικού εταίρου State Grid, ο οποίος έχει ήδη λάβει εκτεταμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Κίνα. Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, κατήρτισε Σχέδιο Επιχειρησιακής Βιωσιμότητας (Business Sustainability Plan) σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, ενώ πλέον έχει θέσει σε εφαρμογή και Σχέδιο Επιστροφής στον Χώρο Εργασίας (Recovery Plan)
Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ανά την Ελλάδα, αλλά και όσα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του 2020, δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και συνεχίζονται απρόσκοπτα. Εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι οι επιπτώσεις στον Όμιλο και την Εταιρεία δεν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές επικαιροποιούνται διαρκώς με βάση την εξέλιξη της κρίσης.
Ο Όμιλος διατηρεί υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και ρευστότητας και συνεχίζει να είναι απόλυτα συνεπής έναντι των υποχρεώσεών του προς προμηθευτές, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ενώ το επενδυτικό πλάνο συνεχίζει να υλοποιείται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που αρχικά είχαν τεθεί.


ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. – Ανασκόπηση Αποτελεσμάτων

Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019 αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη του Ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται στα 53,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 28,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.
Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στις 421 χιλιάδες ευρώ έναντι 240 χιλ. ευρώ το 2018 και αντανακλούν δαπάνες που συνδέονται κυρίως με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τις Αμοιβές Προσωπικού και αμοιβές σε τρίτους ( νομικές, λογιστικές και ελεγκτικές υπηρεσίες), ενώ επιβαρύνθηκαν από έκτακτα έξοδα που αφορούν μη εκπιπτώμενο ΦΠΑ προηγούμενων ετών ποσού 80,9 χιλ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν στις 314 χιλιάδες καταγράφοντας σημαντική αύξηση 101% έναντι 156 χιλ. ευρώ το 2018 αντισταθμίζοντας σημαντικό μέρος των Λειτουργικών Εξόδων της εταιρείας.
Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανήλθαν σε 53,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 28,4% έναντι 41,9 εκατ. το 2018.
Τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 31.12.2019 ανέρχονταν στα 8,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 2,3%, ενώ αξίζει να τονιστεί πως η Εταιρεία έχει μηδενικό χρέος.
Ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των παγίων του Ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. την 31 Δεκεμβρίου 2019, η Εταιρεία εμφανίζει στα λοιπά συνολικά έσοδά της την αναλογία της (51%) επί των αντίστοιχων λοιπών συνολικών εσόδων της Συγγενούς ύψους 120 εκατ. ευρώ τα οποία επηρεάζουν απευθείας την καθαρή της θέση. Το ανωτέρω ποσό δεν έχει ταμειακή επίδραση.
Τον Απρίλιο του 2019 η Εταιρεία έλαβε ως μέρισμα το ποσό των 21,8 εκατ. ευρώ από την Συγγενή εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε., εκ των οποίων, διένειμε ως προμέρισμα το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό που προβλέπεται από την νομοθεσία για την οικονομική χρήση του 2019, το οποίο αντιστοιχούσε σε 13,9 εκατ. ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Η Διοίκηση θα προτείνει την διανομή του εναπομείναντος ποσού, προσαρμοσμένου στις τρέχουσες δαπάνες , ως υπόλοιπο μερίσματος για την χρήση του 2019, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ ή 0,029 ευρώ ανά μετοχή.
Επιπρόσθετα, η Εταιρεία βάσει του μερίσματος που θα λάβει από την Συγγενή εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. εντός του 2020, θα προτείνει τη διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου προμερίσματος ύψους 0,089 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς εντός του 2020, η συνολική προτεινόμενη καταβολή προς τους μετόχους της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. θα ανέλθει στα 0,118 ευρώ ανά μετοχή. 

ad4



Τα Έσοδα Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς κατά τη χρήση του 2019, αυξήθηκαν κατά 6,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 2,9%, κυρίως λόγω της θετικής τάσης της ζήτησης ηλεκτρικού φορτίου μιας και η μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης του Συστήματος παρέμεινε αμετάβλητη για το 2019.
Οι συνολικές λοιπές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,1 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 16,5%, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης των εργολαβικών εσόδων κάτι που αντανακλάται ωστόσο και σε αντίστοιχη μείωση του εργολαβικού κόστους, ενώ σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν οι ληφθείσες συμμετοχές πελατών (αυξημένες κατά 6,8 εκατ. ευρώ) και αφορούν τον αυξημένο αριθμό συμβάσεων σύνδεσης ΑΠΕ με το Σύστημα Μεταφοράς.
Οι αμοιβές προσωπικού σημείωσαν σημαντική μείωση 41,6%, κυρίως λόγω έκτακτων, μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων που αφορούν την αντιστροφή πρόβλεψης μειωμένου τιμολογίου του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ ποσού 15,7 εκατ. ευρώ (λόγω αλλαγής νομοθετικής ρύθμισης που περιορίζει στο 30% την προκύπτουσα έκπτωση στην χρέωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας) και την επιβάρυνση πρόβλεψης του προγράμματος καθορισμένων αποδοχών (ΔΛΠ 19) λόγω αλλαγής νομοθετικής ρύθμισης για την απόδοση εφάπαξ στο προσωπικό το 2018, αλλά και ως αποτέλεσμα του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης που πραγματοποιήθηκε το 2018.
Αναφορικά με τις προβλέψεις, εντός του 2019 καταγράφηκε αντιστροφή προβλέψεων για εκκρεμοδικίες ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης αντιστροφής πέρυσι ύψους 21 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως απορριπτικές αποφάσεις δικαστηρίου σε αγωγές εργολάβων. Οι προβλέψεις για απομείωση απαιτήσεων ανήλθαν σε 0,7 εκατ. ευρώ έναντι αντιστροφής σχετικής πρόβλεψης ποσού 6,7 εκατ. ευρώ το 2018.
Τα ενοποιημένα Λοιπά Έσοδα ανήλθαν στα 35,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. το 2018, αύξηση που οφείλεται κυρίως στο έκτακτο έσοδο από το έργο του Πολυπόταμου ύψους 27,5 εκατ. ευρώ.
Τα Χρηματοοικονομικά Έσοδα του Ομίλου ανήλθαν στα 15,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31%, κυρίως λόγω του έκτακτου εσόδου προεξόφλησης απαιτήσεων για το έργο του Πολυπόταμου αλλά και της απόδοσης σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα ανήλθαν στα 13,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 31% ευρώ εξαιτίας της επίδρασης που είχε η μείωση του επιτοκίου του κοινοπρακτικού δανείου, από τον Ιούνιο του 2018 και μετά, κατά τρεις μονάδες και συγκεκριμένα από 6,25% σε 3%.
Ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής για την τρέχουσα χρήση είναι 24% και ο φόρος εισοδήματος ανήλθε σε 31,3 εκατ. ευρώ.
Το 2019, οι ενοποιημένες Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες προ μεταβολών κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε 208,9 εκατ. ευρώ έναντι 178,6 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Οι Επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 249,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 39% έναντι 178,2 εκατ. ευρώ το 2019 και αφορούσαν κυρίως τα έργα των Κυκλάδων (Φάση Β,Γ), το έργο διασύνδεσης της Κρήτης-Πελοποννήσου και την επέκταση Συστήματος 400 kV Πελοποννήσου.

Ο συνολικός Δανεισμός του Ομίλου, αφορά τα δάνεια της ΑΔΜΗΕ ΑΕ όπου στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ήταν ως εξής:

ad6

Μεταγενέστερα Γεγονότα

Την 02.01.2020 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου της θυγατρικής «GRID TELECOM MAE» ενέκρινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά Ευρώ 1,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για λειτουργικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα διενεργηθεί με καταβολή μετρητών από την μητρική Εταιρεία, με έκδοση 15.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας εκατό ευρώ (€100) η κάθε μία.
Στις 04.03.2020 η Συγγενής προέβη στην έκδοση Κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με συντονιστή και διοργανωτή την Bank of China (Luxembourg) S.A , αναχρηματοδοτώντας, με μείωση του περιθωρίου, το υφιστάμενο υπόλοιπο ύψους Ευρώ €154,8 εκ. του από 20.04.2018 Κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου. Επίσης η Εταιρεία είναι σε τελικό στάδιο συζητήσεων με τη Κοινοπραξία δανειστριών Τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του από 29.6.2018 Κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με υπόλοιπο ύψους Ευρώ 203,5 εκατ. ευρώ.
Στις 26.03.2020 η Εταιρεία εκταμίευσε πλήρως το ποσό της δανειακής σύμβασης ποσού Ευρώ 100 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που είχε υπογραφεί τον Μάιο 2019, στα πλαίσια της χρηματοδότησης του έργου Διασύνδεση Πελοπόννησος – Κρήτη συνολικής γραμμής χρηματοδότησης 178,2 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δανειακή σύμβαση για το υπολειπόμενο ποσό των 78,2 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί εντός του 2020.
Την 30.03.2020 η θυγατρική εταιρεία της Συγγενούς «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕΕΣ» ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και την ανάδειξη της ένωσης εταιρειών SIEMENS-ΤΕΡΝΑ ως αναδόχου του έργου. Μετά την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς στις 26 Μαρτίου 2020, το τίμημα της σύμβασης διαμορφώθηκε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 358,6 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής και τα 11,4 εκατ. ευρώ στη συντήρησή τους. Η σύμβαση, με διάρκεια υλοποίησης 36 μηνών, θα υπογραφεί μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στις 31.03.2020 η Εταιρεία σύναψε σύμβαση με την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστήριου Ενέργειας ΑΕ («EnExClear”) για την ανάθεση λειτουργιών εκκαθάρισης συναλλαγών της Αγοράς Εξισορρόπησης στο πλαίσιο εφαρμογής του “ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΣΤΟΧΟΣ” (Target Model).
Στις 10.04.2020, υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στη Συγγενή εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και τη θυγατρική της «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕΕΣ», που διέπει τη σχέση των δύο μερών αναφορικά με την κατασκευή και χρηματοδότηση του έργου «Γραμμή μεταφοράς μεταξύ Κρήτης και περιφέρειας Αττικής» κατά τα προβλεπόμενα στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2018-2027 και στις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η σύμβαση περιέχει προβλέψεις με αναδρομική ισχύ, και οι σχετικές προσαρμογές που αφορούν την χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2019 έχουν πραγματοποιηθεί.

Στις 05.05.2020 ψηφίστηκε η αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 142 του Ν. 4389/2016 (Α΄ 94) με το άρθρο 115 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει το ποσοστό άμεσης ή/και έμμεσης συμμετοχής του ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Επί της ουσίας, προτείνεται η άρση της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να διατηρεί άμεση ή/και έμμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, που επιβαλλόταν με την προγενέστερη μορφή της τροποποιούμενης διάταξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης