Χρηματιστήριο

Αποκάλυψη: Τα ευρήματα της ΕΛΤΕ στην MLS και η «φούσκα» τουλάχιστον 10 εκ ευρώ - Τι στοιχεία έχουν βρεθεί

Αποκάλυψη: Τα ευρήματα της ΕΛΤΕ στην MLS και η «φούσκα» τουλάχιστον 10 εκ ευρώ - Τι στοιχεία έχουν βρεθεί
Οι ευθύνες ορκωτών και Επιτροπής Ελέγχου, η συνεργασία Κεφαλαιαγοράς-ΕΛΤΕ και το αντίθετο παράδειγμα της Folli Follie
«Φούσκα» τουλάχιστον 10 εκατ ευρώ στα ίδια κεφάλαια και την κερδοφορία της MLS μέσω των άυλων παγίων στοιχείων ενεργητικού δείχνουν τα ευρήματα του ελέγχου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης που διενεργήθηκε στο φάκελο ελεγκτικής τεκμηρίωσης του ορκωτού ελεγκτή και ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία καλείται να επεκτείνει τον έλεγχο σε πεδία αρμοδιοτήτων της (έχει και τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου) προκειμένου να ξεδιαλύνει την υπόθεση και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω έλεγχος εντάσσεται στους θεματικούς ελέγχους που έχει εντείνει τη φετινή χρονιά η ΕΛΤΕ (βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 10 παρόμοιοι έλεγχοι) που διενεργείται βάση του κινδύνου που εντοπίζεται (risk basis approach).
Έτσι ο συγκεκριμένος έλεγχος εστιάστηκε μόνο στα άυλα περιουσιακά στοιχεία γεγονός που δεν αποκλείει να υπάρχουν και άλλου είδους λογιστικές αλχημείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της ΕΛΤΕ αφορά στη χρήση του 2018 γεγονός που σημαίνει ότι με δεδομένο ότι προστέθηκαν και νέα άυλα στο εξάμηνο το μέγεθος της «φούσκας» μπορεί να είναι υψηλότερο.
Ειδικότερα στο τέλος του 2018 η εταιρία είχε αξία κτήσης άυλων στοιχείων 46 εκ ευρώ και αναπόσβεστη αξία 25,484 εκ ευρώ.
Τα άυλα στοιχεία αποτελούσαν το 50% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας.
Από τον έλεγχο προέκυψαν μεταξύ άλλων τα εξής :
1. Στη χρήση 2018 προστέθηκαν άυλα 8,3 εκ ευρώ εκ των οποίων 4,994 εκ ευρώ αφορούν στην ανάπτυξη Hardware, 2,288 εκ ευρώ μισθολογικό κόστος, 1 εκ ευρώ κόστος αμοιβών συνεργατών. Όσον αφορά στις δαπάνες ανάπτυξης Hardware χαρακτηρίζεται αόριστη και συνεχής η διάρκεια της φάσης παγιοποίησης δεδομένου ότι εξαρτάται από την κάθε παραγγελία που κάνει η εταιρία ανεξαρτήτων του χρόνου υλοποίησης!!!
Κάθε παραγγελία προσαυξάνει κατά 50% τα άυλα στοιχεία και το υπόλοιπο 50% λογιστικοποιείται στα αποθέματα.
Αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων δεδομένου ότι η MLS δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι δαπάνες είναι αξιόπιστες.
Οι δαπάνες αυτές αφορούν αγορές κυρίως από την Κίνα.
Η παράβαση έγκειται στο ότι η εταιρία δεν επιμετρά τα άυλα στοιχεία σύμφωνα με τις παραγράφους 21 και 57 του ΔΛΠ 38. 
Επίσης στο Μητρώο Παγίων της MLS δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των προγραμμάτων λογισμικού ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα έξοδα πληρούν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των άυλων στοιχείων.
Τέλος δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση του κόστους μισθοδοσίας και αμοιβών συνεργατών σε συγκεκριμένα άυλα στοιχεία.
Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα αφορούν όχι μόνο τις προσθήκες του 2018 αλλά και το σύνολο των αναπόσβεστων αύλων στοιχείων
2. Η εταιρία ισχυρίζεται πως δεν είχε ολοκληρώσει το MAIC στη χρήση του 2018 και για το λόγο αυτό δεν διενήργησε αποσβέσεις.
Ωστόσο με βάση τα στοιχεία των ελεγκτών το προϊόν ξεκίνησε να διατίθεται στην αγορά το Σεπτέμβριο του 2018 και κατά συνέπεια η εταιρία θα έπρεπε να διενεργήσει αποσβέσεις της τάξεως των 600.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της MLS η συνεργασία ΕΛΤΕ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λειτούργησε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ταχύτατα αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της MLS.
Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν με την υπόθεση Folli Follie όπου η διοίκηση Γκότση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της ΕΛΤΕ η οποία είχε τεκμηριώσει ότι εταιρίες που ενοποιούνταν στον ισολογισμό της Folli ήταν ανύπαρκτες.
Τότε αντί να αξιοποιήσει τα ευρήματα προτίμησε να εφαρμόσει μια τακτική ανάθεσης ελέγχων που δεν ολοκληρώθηκαν με συνέπεια η υπόθεση να έχει εξελιχθεί ε ελεγκτικό φιάσκο και οι υπαίτιοι να παραμένουν ατιμώρητοι.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της MLS πέραν των ορκωτών και των ελεγκτικών ΣΟΛ και PKF εναντίον των οποίων θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες από την ΕΛΤΕ μείζον ζήτημα προκύπτει και για την Επιτροπή Ελέγχου η οποία εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν τη δουλειά τους και προφανώς να τους επιβληθούν ποινές για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης