Επικαιρότητα

Στους 160 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, κρίσιμα 24ωρα - Ανοίγουν πλαζ, εκκλησίες - Ελεύθερες οι μετακινήσεις από 18/5

Στους 160 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, κρίσιμα 24ωρα - Ανοίγουν πλαζ, εκκλησίες - Ελεύθερες οι μετακινήσεις από 18/5
Ένταση στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας - Σήμερα 15/5 οι ανακοινώσεις για τα πρωτόκολλα των μετακινήσεων με αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα
Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κρίσιμο τεστ σχετικά με την επιστροφή στη κανονικότητα θα βρεθεί τα επόμενα 24ωρα η Ελλάδα, η οποία με την επιδημία του κορωνοϊού να τελεί υπό έλεγχο, οργανώνει τα επόμενα βήματα της.
Αύριο Σάββατο 16/5 θα ανοίξουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι 515 οργανωμένες παραλίες, γεγονός που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως αποτελεί ένα πρώτο τεστ για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού ενώ από τη Δευτέρα 18/5 θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί όσον αφορά τις μετακινήσεις μας στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Κρήτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα 15/5 η κυβέρνηση θα ανακοινώσει λεπτομερώς τα πρωτόκολλα, τα οποία θα περιγράφουν το πώς θα μετακινούμαστε οδικώς, ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς από εδώ και πέρα στην χώρα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά πιθανότατα από τις 25/5, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει ομαλά στη νέα πραγματικότητα και καθίσταται έτοιμη να υποδεχθεί – ενδεχομένως από την 1η Ιουλίου – και τουρίστες από το εξωτερικό.
Άλλωστε βήματα προς την κανονικότητα είναι ότι θα ανοίξουν το Σαββατοκύριακο οι εκκλησίες καθώς και ότι από τη Δευτέρα 18/5 θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι.
Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς τα ανοίγματα αυτά στην οικονομία και στην κοινωνία επηρέασαν την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Βάσει της εικόνας αυτής, θα αποτιμηθεί και το εάν θα ανοίξουν νωρίτερα επιχειρήσεις και δραστηριότητες από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Πέτσας: Με μάσκα σε αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ – Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί τουρίστες

Τη θέση ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες με ασφάλεια διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως είμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου βασικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι η τήρηση των μέτρων δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο, αλλά με το να πειστούν οι πολίτες ότι είναι απαραίτητα.
Για το ενδεχόμενο να δούμε αστυνομικούς και λιμενικούς να επιβάλουν πρόστιμα το Σαββατοκύριακο στις παραλίες, ο κ.Πέτσας τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά που θα δείξουν οι πολίτες.
«Θα είμαστε εκεί για να δώσουμε συμβουλές και όχι πρόστιμα, αλλά αν παρατηρηθεί παραβατική συμπεριφορά θα τιμωρηθεί.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε οριζόντιες συμβουλές στους πολίτες, αλλά θα παρεμβαίνουμε τοπικά όταν και όπου χρειάζεται, όπως έγινε και στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια ένας αστυνομικός ή λιμενικός δίπλα στον κάθε πολίτη» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις υγειονομικές δομές και την ετοιμότητα που υπάρχει στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση μαζικών περιστατικών.
«Από την αρχή της πανδημίας ενεργοποιούνταν διαφορετικά πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία αν χρειαστεί θα τα ενεργοποιήσουμε ξανά» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η εμπειρία που υπάρχει από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε στον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει «τουρισμός σε καραντίνα», όμως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες με ασφάλεια.
«Θα φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το ζήτημα της πανδημίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι όλοι οι επιβάτες σε αεροπλάνα και πλοία, αλλά και στις οδικές μεταφορές (πούλμαν, ΚΤΕΛ, τρένο) θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό θα είναι μέρος της λύσης, αλλά όχι οι μόνες, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σφραγίσει το «καλό διαβατήριο» που έχει ως τώρα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένταση στη Νέα Σμύρνη Λάρισας - 35 θετικά κρούσματα στον οικισμό Ρομά

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης έχει τεθεί ο οικισμός των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπου εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα στον ιό ύστερα από τις 637 δειγματοληψίες που έγιναν σε πολίτες.
Πάντως ένταση επικράτησε νωρίτερα σήμερα 15/5 το πρωί καθώς οι 35 θετικοί στον ιό Ρομά αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην ειδική δομή "Αρωγή" που είχε οριστεί, ενώ προπηλάκισαν το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας, τα οποία αποχώρησαν.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και σε ανοικτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και η συνέχεια των εκτεταμένων ιχνηλατήσεων των στενών επαφών των κρουσμάτων.
Επίσης μετά από συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα αποφασίστηκαν περαιτέρω μέτρα, όπως να τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης και για λόγους Δημόσιας Υγείας περιοχή της συνοικίας Νέας Σμύρνης του Δήμου Λάρισας.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης και για την υλοποίηση της δρομολογούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου τα κάτωθι μέτρα:
•    Απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει από σήμερα 15-5- 2020 και για 14 ημέρες.
•    Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
•    Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα (10) ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου
•    Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
•    Οι πλανόδιοι μικροπωλητές οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο (2) διαδοχικά αρνητικά τέστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε (5) ημέρες.
•    Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια
•    Αύριο 15/05/2020 οι Κ.ΟΜ.Υ. (Κινητές Ομάδες Υγείας) από τον Ε.Ο.Δ.Υ θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.
Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία.
 
Ελεύθερη από Δευτέρα 18/5 η μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια

«Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και προχωράμε στην νέα μας καθημερινότητα» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.
Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, «αν όλα πάνε καλά» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Την Δευτέρα, όμως 18 Μαΐου ανοίγουν ζωολογικοί κήποι, οι βοτανικοί κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι ενώ ξεκινούν πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση των θρησκευτικών τελετών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, αλλά με βάση κανόνες, δηλαδή:
- Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει, καθορίζεται από την αναλογία, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
- Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα.
Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1.000 ή 1.500 τ.μ. μπορεί να δεχτεί ως 50 άτομα.
- Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.
- Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Αυστηρά μέτρα για τις πλαζ

Οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν στις 08:00 αύριο Σάββατο 16/5.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί προβλέπεται ότι σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων καθώς και ότι σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
Παράλληλα ορίζεται ότι:
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
-Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
-Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
-Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
-Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
-Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
-Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη.
Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
-Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
-Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
-Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Στους 160 οι νεκροί από κορωνοϊό

Στα 40 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 15/5 στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2.810.
Image
Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους  160.
Από τους θανόντες, 43 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93,6% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 23 ασθενείς, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 72 έτη.
Image
Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.   
Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Συνολικά, έχουν ελεγχθεί  120.015 κλινικά δείγματα.
Image
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στις εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, τονίζοντας ότι απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση.
 Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες, ευνοούνται.
Ο ιός κερδίζει έδαφος.
Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά, απαιτούν ειδική διαχείριση».
Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, καθώς στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα.
 Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στο νέο ιό.
Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο, λέγοντας πως το «lockdown» δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.
«Έχουμε μικρή διασπορά στη χώρα μας, μόνο τοπικές επιδημίες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία του ιού.
«Το πρώτο κύμα στη χώρα μας έχει περάσει» σχολίασε.

Χαρδαλιάς: Έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις με πλοία

Σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι οδηγίες αυτές συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στις οποίες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος η Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ.

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:

Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

«Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Θα πράξουμε ότι είναι αναγκαίο, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση» ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα 35 κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε και σε ανοικτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό , τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και η συνέχεια των εκτεταμένων ιχνηλατήσεων των στενών επαφών των κρουσμάτων.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει από σήμερα 15-5- 2020 και για 14 ημέρες . Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα (10) ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
Οι πλανόδιοι μικροπωλητές οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο (2) διαδοχικά αρνητικά τέστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε (5) ημέρες.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια
Αύριο 15/05/2020 οι Κ.ΟΜ.Υ. (Κινητές Ομάδες Υγείας) από τον Ε.Ο.Δ.Υ θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.
«Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Θα πράξουμε ότι είναι αναγκαίο, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση»

Ποιες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.
Ειδικότερα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
-εξοπλισμού ήχου και εικόνας
-κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
-σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
-χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
-ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
-επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
-εγγραφών μουσικής και εικόνας
-παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
-υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
-καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
-ρολογιών και κοσμημάτων
-καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Image
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
-ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
-ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
-καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας "κατάστημα εντός καταστήματος" (shopinashop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
Τέλος, επαναλειτουργούν:
-οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
-οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
-καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εργαζομένων και πελατών.
Image
Image

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

-Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
-Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
-Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Image

Για τις Σχολές οδηγών

-επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
-είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Image
Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
-Ελάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
-Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
-Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
-Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τι προβλέπουν τα επόμενα στάδια

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης