Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Σύσταση ελληνοκυπριακής επιτροπής για τη διαλειτουργικότητα του Κρήτη-Αττική με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου & Κύπρου-Ισραήλ

Σύσταση ελληνοκυπριακής επιτροπής για τη διαλειτουργικότητα του Κρήτη-Αττική με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου & Κύπρου-Ισραήλ
Πρόθεση του ΥΠΕΝ να συνδράμει στην πλήρη τεχνική συμβατότητα των έργων διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ, όπως δήλωσε η Α.Σδούκου
Επιτροπή από τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας και Κύπρου, ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ αντίστοιχα, την «Αριάδνη Interconnection» και την EuroAsia Interconnector, πρόκειται να συσταθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με σκοπό τη διευθέτηση όλων των παραμέτρων που θα διασφαλίσουν την τεχνική συμβατότητα του Κρήτη-Αττική με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική εξουσιοδότηση έδωσαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου, και ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, Στέλιος Χειμώνας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και του ΔΣΜΚ, καθώς και οι φορείς υλοποίησης του Κρήτη-Αττική και του PCI έργου Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ, δηλαδή η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και η κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector, αντίστοιχα.

Συνδρομή του ΥΠΕΝ με κάθε τρόπο στην τεχνική συμβατότητα των έργων

Κατά την τηλεδιάσκεψη, επανεπιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ισχυρή πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο PCI έργο. Κι αυτό γιατί οι διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ είναι απαραίτητες, ώστε να άρει η Κύπρος την υφιστάμενη ηλεκτρική της «απομόνωση», αλλά και για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα έως το 2030.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΝ δήλωσε πως το υπουργείο είναι αποφασισμένο να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ του Κρήτη-Αττική και του έργου με φορέα υλοποίησης την EuroAsia Interconnector. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι η άμεση δρομολόγηση της υλοποίησης της διασύνδεσης που θα δώσει οριστικό τέλος στα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας της Κρήτης, γεγονός που εξάλλου αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η εν λόγω υποδομή έχει χαρακτηρισθεί Έργο Μείζονος Σημασίας (PMI).

Η κ. Σδούκου επισήμανε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συμβασιοποιηθούν όλα τα έργα της υποδομής, δηλαδή τόσο τα καλωδιακά τμήματα, όσο και οι σταθμοί μετατροπής.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης