Εξοικονομώ

Οικονομία σε ενέργεια και... πορτοφόλι από τα συστήματα σκίασης

Οικονομία σε ενέργεια και... πορτοφόλι από τα συστήματα σκίασης
Οι πλέον συνηθισμένες επιλογές της νέας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας είναι οι τέντες, οι πέργκολες, τα οικιακά ρολά και τα blinds

Όταν λέμε καλοκαίρι ο νους μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο του οποίου βασικά χαρακτηριστικά είναι ο ήλιος, η θάλασσα, το μπάνιο στις όμορφες παραλίες της χώρας μας αλλά και η απαραίτητη ανάσα δροσιάς που μπορεί να μας χαρίσει μια μικρή σκιά.

Οι έντονες ηλιόλουστες μέρες της περιόδου που διανύουμε καθιστούν απαραίτητα τα νέα συστήματα σκίασης που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το ηλιακό φως.

Οι πλέον συνηθισμένες επιλογές της νέας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας είναι οι τέντες, οι πέργκολες, τα οικιακά ρολά και τα blinds.

Όλα τους έχουν σημαντική συμβολή στην ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά και το πορτοφόλι μας.

Τα είδη συστημάτων σκίασης είναι αρκετά και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς διακρίνονται ανάλογα με τη γεωμετρία, τη θέση τους ως προς το ακίνητο, την αρχιτεκτονική δομή του ακινήτου αλλά και από τα υλικά που είναι φτιαγμένα.

Επομένως, για να αποφευθεί η «σύγχυση», θα αναφερθούμε σε αυτά που είναι περισσότερο γνωστά στο ευρύ κοινό και στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναπτύξουμε με αναλυτικές πληροφορίες.


«Ξεψαχνίζοντας» λοιπόν:

Οι τέντες: Οι σύγχρονες τέντες χαρακτηρίζονται από χαμηλό κόστος τοποθέτησης και ευκολία στο χειρισμό, ειδικά μετά την είσοδο ηλεκτρικών συστημάτων ανύψωσης και την προσθήκη προηγμένης τεχνολογίας, όπως αισθητήρων ανέμου, που ενεργοποιούν το μάζεμα της τέντας όταν η ένταση του αέρα είναι υπερβολικά ισχυρή και απειλεί την ακεραιότητά της.

Οι πέργκολες: Οι πέργολες είναι η πλέον συνηθισμένη επιλογή σε μονοκατοικίες και δώματα πολυκατοικιών, παρουσιάζοντας ένα πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και ενισχύουν σημαντικά τη μόνωση του.

Sun Breakers: τοποθετούνται κάθετα στο πάνω τμήμα γυάλινων επιφανειών, περιορίζοντας την ποσότητα ακτινοβολίας που διεισδύει στο σπίτι, δίχως όμως να του στερεί τη ζεστασιά του φυσικού φωτός. Με κλίση σταθερή ή μεταβαλλόμενη (με ειδικούς αισθητήρες που «παρακολουθούν» την κλίση και την ένταση του φωτός), τα Sun Breakers αποτελούν εξαιρετική επιλογή για βιοτεχνίες, συγκροτήματα γραφείων και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιβάλλονται εξωτερικά με γυαλί, ειδικά όταν συνδυάζονται με ειδικά συστήματα ελέγχου που εξασφαλίζουν μέγιστη εξοικονόμηση ή και αυτονομία.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται κατανοητή όταν εξεταστεί στις δύο βασικές περιόδους του έτους, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικούς αριθμητές αλλά με κοινό παρανομαστή την εξοικονόμηση.

Ειδικότερα, το χειμώνα, τα σκίαστρα βρίσκονται σε κλειστή θέση και λόγω της συμπληρωματικής θερμικής αντίστασή τους μειώνουν την ενεργειακή ζήτηση για θέρμανση, αφήνοντας παράλληλα περισσότερη ακτινοβολία να διεισδύσει στο κτίριο.

Αντίστοιχα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ανοίγουν, μέσω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός απομακρύνουν την περισσότερη ακτινοβολία και θερμική ενέργεια.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο ειναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται εφόσον περιορίζεται η χρήση των κλιματιστικών.

Επίσης, εκτιμάται ότι πως χάρη στην αποτελεσματική ηλιοπροστασία η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματισμό κατά τη θερινή περίοδο διαμορφώνεται κατ’ ελάχιστον στο 30%, ενώ μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε διπλάσιο ποσοστό (δηλαδή περί το 60%) στην περίπτωση ενός σχετικά ήπιου καλοκαιριού χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Έρευνες έχουν καταδείξει πως ο έλεγχος του βαθμού έκθεσης των εσωτερικών χώρων ενός κτιρίου στην ηλιακή ακτινοβολία μέσω εξωτερικών συστημάτων σκίασης, είναι εξαιρετικά αποδοτικός.

Συγκριμένα, τα συστήματα σκίασης:

- Καθιστούν δυνατό τον ακριβή έλεγχο του εισερχόμενου φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Βελτιώνουν σημαντικά τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

- Διασφαλίζουν παρόμοια επίπεδα φωτός και θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

- Συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας δίχως να επιβαρύνουν τον οργανισμό των ενοίκων και των εργαζομένων, δίχως να βαραίνουν την ατμόσφαιρα, και δίχως να ζημιώνουν το περιβάλλον.

- Αποφέρουν σημαντικό κέρδος από τη μειωμένη χρήση των κλιματιστικών.

Τέλος, οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου μας αλλά και το βάθος της τσέπης μας θα καθορίσουν την τελική μας επιλογή. Χρειάζεται ωστόσο έρευνα ,μελέτη και συμβουλές από ειδικούς που ξέρουν την αγορά και θα προσαρμόσουν τα δεδομένα του καθενός μας στην αντίστοιχη πρόταση για την τελική επιλογή του συστήματος σκίασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης