Φυσικό Αέριο

Μικρή υποχώρηση των εισαγωγών LNG τον Ιούνιο - Η Μυτιληναίος ο μεγαλύτερος εισαγωγέας

Μικρή υποχώρηση των εισαγωγών LNG τον Ιούνιο - Η Μυτιληναίος ο μεγαλύτερος εισαγωγέας
Ποιοί είναι οι βασικοί παίκτες της αγοράς LNG - Γιατί μειώνεται η ζήτηση
Ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα θα είναι τον Ιούνιο οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουν προγραμματιστεί να εισαχθούν μέσω των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα από τους μεγάλους παίκτες της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

Όπως φαίνεται οι επιπτώσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την πανδημία του COVID-19 επιδρούν και στην αγορά φυσικού αερίου χωρίς ωστόσο να παρατηρείται σοβαρή κάμψη. Άλλωστε οι χαμηλές τιμές του LNG διεθνώς είναι ένας εξαιρετικά ελκυστικός παράγοντας για να συνεχιστούν οι εισαγωγές.

Σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων που δημοσίευσε ο ΔΕΣΦΑ, στη διάρκεια του Ιουνίου θα εισαχθούν πέντε φορτία LNG, συνολικής δυναμικότητας 397.819 m3.
Η μεγαλύτερη ποσότητα LNG είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί από τη Μυτιληναίος η οποία θα φέρει δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 201.044 m3.
Δυο φορτία έχει προγραμματίσει να εισάγει και Elpedison δυναμικότητας 125.554 m3 και ένα από τη ΔΕΠΑ 71.221 m3.

Εισαγωγές από περισσότερους «παίκτες» τον Μάιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Μάιο οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα είναι ελαφρώς μειωμένες πιθανότατα ως αποτέλεσμα των προβλέψεων για διατήρηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα παρά την άρση του lockdown.
Συγκεκριμένα τον Μάιο είχαν εισαχθεί συνολικά 418.087 m3 LNG σχεδόν από το σύνολο των παικτών της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο είχαν εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο πέραν της Μυτιληναίος της Elpedison και της ΔΕΠΑ, η Motor Oil, ο Ήρων και η ΔΕΗ.

Μειωμένες είναι οι ποσότητες που θα εισαχθούν τον Ιούνιο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Συγκεκριμένα ένα χρόνο πριν είχαν εισαχθεί 5 φορτία από τη Μυτιληναίος τη ΔΕΠΑ τη Motor Oil και την Elpedison δυναμικότητας 424.802 m3.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι εισαγωγές του περυσινού Ιουνίου ήταν αυξημένες σε σχέση με τον Μάιο καθώς αναμενόταν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν η οποία εφέτος αναμένεται ότι θα υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19.
Τον Μάιο του 2019 εισαγωγές LNG είχαν κάνει η Μυτιληναίος που ήδη από πέρυσι είχε πάρει τα ηνία της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ και η Elpedison.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης