Ηλεκτρισμός

ΥΠΕΝ: Στόχος η διενέργεια τον Ιούνιο των πρώτων δημοπρασιών διακοψιμότητας

ΥΠΕΝ: Στόχος η διενέργεια τον Ιούνιο των πρώτων δημοπρασιών διακοψιμότητας
Εντός της εβδομάδας η σχετική κοινοποίηση από το υπουργείο στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για τη λήψη του comfort letter
Στη διεξαγωγή τον επόμενο μήνα των πρώτων δημοπρασιών διακοψιμότητας στοχεύει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, έπειτα από την καταρχήν συμφωνία που επήλθε την προηγούμενη εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την παράταση διάρκειας του μέτρου.

Έτσι, εντός της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να κοινοποιηθεί το τελικό σχέδιο προς έγκριση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για τη λήψη του comfort letter. Μία εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με την καταρχήν συμφωνία παρατείνεται ο μηχανισμός έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, προβλέποντας και την διαδικασία πλήρους συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών ΥΔΦ (Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου) του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW υπηρεσία τύπου 2).

Μείωση της ελάχιστης ισχύος για συμμετοχή στις δημοπρασίες

Παράλληλα, όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews, θα είναι μικρότερο το κάτω όριο συμμετοχής στις δημοπρασίες, καθώς υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου θα μπορούν να προσφέρουν εγχώριες βιομηχανικές μονάδες με φορτίο πάνω από 2 MW, από 3 MW που ίσχυε στον προηγούμενο μηχανισμό. Κάτι που σημαίνει πως διευρύνεται ο αριθμός των δυνητικά δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εξέπνευσε η έγκριση της Κομισιόν του σχήματος που βρισκόταν έως τότε σε ισχύ, στερώντας έτσι τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από ένα σημαντικό μέτρο στήριξης. Πέραν ωστόσο από την παράταση της διακοψιμότητας, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται και άλλες παρεμβάσεις μείωσης του κόστους ενέργειας του συγκεκριμένου κλάδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται η θέσπιση νέων χαμηλότερων συντελεστών για τις χρεώσεις χρήσης συστήματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, η δημιουργία μηχανισμού αντιστάθμισης όπου θα καταλήγει έως και το 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων και τη σύσταση νέου μηχανισμού ΥΚΩ, με ευνοϊκότερους όρους για τη βιομηχανία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης