Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Κομισιόν): Φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών στην ΕΕ - Έως 18/6 νέος μηχανισμός στήριξης επιχειρήσεων, παράλληλα με τη γαλλογερμανική πρόταση

Gentiloni (Κομισιόν): Φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών στην ΕΕ - Έως 18/6 νέος μηχανισμός στήριξης επιχειρήσεων, παράλληλα με τη γαλλογερμανική πρόταση
Η Κομισιόν ενέκρινε βοήθεια ύψους 1,9 τρισ. ευρώ από την έναρξη της επιδημίας, εκ των οποίων το 51% πήγε στη Γερμανία, με τη Γαλλία στη 2η θέση με 17%, σύμφωνα με τον Handelsblatt
Ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Paolo Gentiloni στην Handelsblatt, προκειμένου να αποφευχθεί το ντόμινο των εταιρικών χρεοκοπιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανέφερε, η Κομισιόν σχεδιάζει την υποστήριξη φερεγγυότητας για εταιρείες που δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση στις χώρες προέλευσής τους, αντιμετωπίζοντας τις αποκλίσεις μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
«Αυτό είναι σημαντικό σχέδιο για τις πανευρωπαϊκές αλυσίδες επιχειρήσεων, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Εάν ένας σύνδεσμος αποτύχει, επηρεάζονται όλοι οι άλλοι, προκαλώντας κύμα χρεοκοπιών», ανέφερε ο Gentiloni.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, επεσήμανε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Gentiloni δεν έκρυψε τους φόβους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεγάλες διαφορές στη γεωγραφική κατανομή της βοήθειας.
Για παράδειγμα η Κομισιόν ενέκρινε βοήθεια ύψους 1,9 τρισ. ευρώ από την έναρξη της επιδημίας, εκ των οποίων το 51% πήγε στη Γερμανία, με τη Γαλλία στη 2η θέση με 17%, σύμφωνα με τον Handelsblatt.
Πριν μερικές εβδομάδες, ο επίτροπος είχε ζητήσει να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.
Πλέον, η επιθυμία του, όπως και των υπόλοιπων χωρών του Νότου, φαίνεται να εκπληρώνεται: η Επιτροπή της ΕΕ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψη την Τετάρτη 21 Μαΐου 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, θα είναι ακόμη πιο γενναιόδωρο από τη γαλλο-γερμανική πρόταση (ύψους 500 δισεκατομμύρια ευρώ).
Όπως ανέφερε, η πρόταση της Επιτροπής δεν θα μοιάζει με τη γαλλογερμανική πρόταση, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, είπε: «Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι στις 18 Ιουνίου.
Περιμένετε μέχρι τότε, μπορεί να αρθούν τα όποια εμπόδια.
Στο τέλος θα υπερισχύσουν η λογική και η δύναμη της ευθύνης».
Η Γερμανία πρωτοπορεί στις δημόσιες επενδύσεις, με την Επιτροπή να έχει κατά πολύ χαλαρώσει τους κανόνες περί κρατικών επενδύσεων.
Ωστόσο, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν στρεβλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό, επεσήμανε ο Paolo Gentiloni, προσθέτοντας:
«Πράγματι, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας αφενός, της Ισπανίας και της Ιταλίας αφετέρου.
Αυτό είναι κάτι που απασχολεί την Επιτροπή.
Εξετάζουμε, λοιπόν, το ενδεχόμενο προσθήκης ενός νέου εργαλείου το οποίο θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο για το Ταμείο, την υποστήριξη φερεγγυότητας για εταιρείες που δεν λαμβάνουν υποστήριξη στη χώρα καταγωγής τους.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης