Ενέργεια

Ιταλία: Η Intesa Sanpaolo περιορίζει την χρηματοδότηση άνθρακα

Ιταλία: Η Intesa Sanpaolo περιορίζει την χρηματοδότηση άνθρακα
Δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια για επενδύσεις σε έργα εξόρυξης άνθρακα ή για την κατασκευή μονάδων με καύση άνθρακα
Η Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει εισαγάγει κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό του δανεισμού στον τομέα του άνθρακα, ακολουθώντας τις τράπεζες που θέλουν να βελτιώσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους.

Η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής της Ιταλίας σε ανακοίνωση ανέφερε ότι σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια για επενδύσεις σε έργα εξόρυξης άνθρακα ή για την κατασκευή μονάδων με καύση άνθρακα.

Ανέφερε ότι στόχος ήταν να υποστηρίξει τους πελάτες που σχεδιάζουν να αποχωρήσουν σταδιακά από τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας και να βοηθήσει τη μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση για τον τερματισμό της χρηματοδότησης για νέα έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι απαραίτητη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του κινδύνου αλλαγής του κλίματος.

Πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν δεσμευτεί καθώς προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες απαιτήσεις και από ακτιβιστές επενδυτές για βιωσιμότητα στη χρηματοδότησή τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας με στοιχεία ενεργητικού, η UniCredit δεσμεύθηκε να σταματήσει κάθε δανεισμό για έργα θερμικού άνθρακα έως το 2023.

Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων άνθρακα έως το 2025

Η Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τις ανανεώσεις πιστωτικών ορίων και την επέκταση πιστωτικών ορίων με καθορισμένη διάρκεια.

Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια σε εταιρείες που παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ακόμη και αν ήταν μέρος ενός ομίλου που παράγει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

«Η Intesa Sanpaolo θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί εταιρείες με μεσοπρόθεσμη / μακροπρόθεσμη στρατηγική για σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα», ανέφερε η τράπεζα



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης