Ηλεκτρισμός

Πτώση 18% στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2020 λόγω της πανδημίας

Πτώση 18% στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2020 λόγω της πανδημίας
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος προβλέπονται να φθάσουν τα 1,7 εκατομμύρια
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αναμένεται να μειωθούν κατά 18% φέτος, σε σχέση με πέρσι, αλλά επίσης εκτιμάται ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες καύσης θα μειωθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, ανέφεραν αναλυτές του BloombergNEF (BNEF).
Η σημαντικότερη αιτία για την πτώση των πωλήσεων που θα έχει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο και στη διεθνή οικονομία είναι η πανδημία που αναγκάζει όλα τα κράτη να πάρουν μέτρα προφύλαξης των πολιτών.

Το προσωρινό κλείσιμο των εκθεσιακών χώρων λόγω της πανδημίας έχει διαταράξει την ροή των πωλήσεων και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αναφέρει η BNEF στις ετήσιες παγκόσμιες προοπτικές της για ηλεκτρικά οχήματα.

Τα ηλεκτρικά μοντέλα, σύμφωνα με την έρευνα αναμένεται να φθάσουν το 31% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων έως το 2040 και να αντιπροσωπεύουν το 58% των πωλήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων. Όσο για τα αυτοκίνητα με κινητήρα καύσης εκτιμάται ότι σταδιακά θα μειώνεται το ποσοστό που κατέχουν και τώρα βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των πωλήσεων, αναφέρει το Reuters.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος προβλέπονται να φθάσουν τα 1,7 εκατομμύρια. Αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί τότε ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκονται στους δρόμους σε όλο τον κόσμο θα αγγίξει τα 7 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη εκτιμάται ότι θα επιφέρουν επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ηλεκτροκίνηση των μεταφορών, που βασίζεται στη νομοθεσία κατά της ρύπανσης, προβλέπεται να αφαιρέσει 17,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τη ζήτηση πετρελαίου έως το 2040, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να προσθέσουν 5,2% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, εκτιμά το BNEF.

Προβλέπει επίσης ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περίπου 290 εκατομμύρια σημεία φόρτισης έως το 2040, εκ των οποίων 12 εκατομμύρια θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και τα υπόλοιπα στο σπίτι, στους χώρους εργασίας ή σε ιδιωτικούς εμπορικούς χώρους.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης προοπτικές ανάπτυξης οχημάτων κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούν υδρογόνο. Αυτά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 3,9% των πωλήσεων των επαγγελματικών οχημάτων βαρέως τύπου και το 6,5% των πωλήσεων δημόσιων λεωφορείων έως το 2040.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης