Ηλεκτρισμός

Στο -26% η πτώση της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών τον Απρίλιο – Το Αλουμίνιον της Ελλάδος συγκράτησε την πλήρη κατάρρευση

Στο -26% η πτώση της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών τον Απρίλιο – Το  Αλουμίνιον της Ελλάδος συγκράτησε την πλήρη κατάρρευση
Η ζήτηση στην υψηλή τάση ήταν μειωμένη κατά 167 GWh, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι το Αλουμίνιο συνέχισε να παράγει κανονικά κατά τη διάρκεια του lockdown
Μεγάλη πτώση κατά 9,3% σημείωσε τον Μάρτιο, πρώτο μήνα της πανδημίας, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΣΤΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο, οπότε και επήλθε το πλήρες lockdown της οικονομίας και πολλές μεγάλες βιομηχανικές μονάδες διέκοψαν την παραγωγή τους, η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τις καταγραφές της εντός του Ιούνιου.

Ωστόσο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία αποτελεί ένα πρόδρομο και ασφαλή δείκτη των επιπτώσεων της πανδημίας στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μείωση της κατανάλωσης στην Υψηλή Τάση τον Απρίλιο έφθασε στο 26% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες, όπως οι χαλυβουργίες και η ΛΑΡΚΟ διέκοψαν, ή μείωσαν δραστικά την παραγωγή τους.
Κάτι το οποίο δεν συνέβη στην περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής Ενέργειας στην Υψηλή Τάση και συνέχισε να παράγει κανονικά κατά τη διάρκεια του lockdown συγκρατώντας επί της ουσίας την ζήτηση, για να μην κατρακυλήσει χαμηλότερα.

Στο 15% η μείωση στη Μέση Τάση

Συγκεκριμένα η βαριά βιομηχανία της χώρας που τροφοδοτείται στην Υψηλή Τάση τον Απρίλιο του 2020 κατανάλωσε 477.554 MWh, έναντι 644.585 MWh τον Απρίλιο του 2019.

Αντιστοίχως στη Μέση Τάση όπου αντικατοπτρίζεται η δραστηριότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (εμπόριο και μεταποίηση) η μείωση της ζήτησης τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενο έτους ήταν 15% και ανήλθε σε 685.818 MWh έναντι 808.492 MWh.

Μείωση κατά 4% καταγράφηκε και στην Χαμηλή Τάση όπου καταναλώθηκαν 2.253.409 MWh έναντι 2.347.695 MWh τον Απρίλιο του 2019.

Έτσι η πραγματική μείωση της ζήτησης στο σύνολο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 10% και όχι στο 13% όπως αναφέρεται στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με βάση τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.

Βάσει των δηλώσεων φορτίων των προμηθευτών τα στοιχεία της ΕΧΕ

Η απόκλιση μεταξύ των δυο καταγραφών είναι πολύ μεγάλη στην Υψηλή Τάση και δίνει μια εντελώς στρεβλή εικόνα σε ό,τι αφορά την κατάσταση της βιομηχανίας σε συνθήκες lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην Υψηλή Τάση σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης κατά 22% έναντι μείωσης 26% που είναι και η πραγματική εικόνα όπως τη δίνει ο ΑΔΜΗΕ.

Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεν στοιχεία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) προκύπτουν από τις δηλώσεις φορτίων που κάνουν οι προμηθευτές την προηγούμενη ημέρα, τα δε στοιχεία του ΑΔΜΗΕ καταγράφουν την πραγματική κατανάλωση που έγινε στο σύστημα.

Στη Μέση Τάση η απόκλιση είναι σαφώς μικρότερη με την ΕΧΕ να δίνει μείωση της κατανάλωσης κατά 19% και ο ΑΔΜΗΕ κατά 15%, ενώ μεγάλη είναι και η απόκλιση στη Χαμηλή Τάση όπου το Χρηματιστήριο Ενέργειας δίνει μείωση της ζήτησης κατά 19% και ο ΑΔΜΗΕ κατά 4%.

Οι υπερδηλώσεις φορτίου είναι ένα πρόβλημα που έχει επισημανθεί πολλές φορές καθώς οδηγούν σε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ της Οριακής Τιμής του Συστήματος και της Οριακής Τιμής Αποκλίσεων. Με άλλα λόγια η πραγματική χονδρική τιμή του ρεύματος διαφέρει σημαντικά από αυτή που καταγράφεται καθημερινά με τις προσφορές στην προημερήσια αγορά.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι οι υπερδηλώσεις φορτίου προκύπτουν από τη ΔΕΗ η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των καταναλωτών της Υψηλής Τάσης και την πλειονότητα των καταναλωτών της Χαμηλής Τάσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης