Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Οι άδειες εγκατάστασης & λειτουργίας στο επίκεντρο των νέων απλοποιήσεων του θεσμικού πλαισίου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής

ΑΠΕ: Οι άδειες εγκατάστασης & λειτουργίας στο επίκεντρο των νέων απλοποιήσεων του θεσμικού πλαισίου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής
Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας ΑΠΕ την Παρασκευή (22/05), μέσω τηλεδιάσκεψης, υπήρξαν προτάσεις ακόμη και για πλήρη κατάργηση των συγκεκριμένων αδειών
Η απλοποίηση, ακόμη και η κατάργηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ, φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη δεύτερη φάση αναθεώρησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ.

Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της ευρείας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, της Επιτροπής που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου να προχωρήσει στη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ μετά την ψήφιση του ν.4685/2020, μέσω του οποίου η άδεια παραγωγής μετετράπη σε μια απλή βεβαίωση.

Τέσσερις θεματικές ενότητες

Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε τέσσερις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την πρόσβαση στα δίκτυα, τη σύναψη συμβάσεων πώλησης και την εξασφάλιση τιμής αναφοράς και βεβαίως τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων και γύρω από τις οποίες εστιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης. Μάλιστα υπήρξαν προτάσεις ακόμη και για πλήρη κατάργηση των συγκεκριμένων αδειών.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στη διευκόλυνση των πολύ μεγάλων επενδύσεων τόσο σε φωτοβολταικά όσο και σε αιολικά έργα μέσω των οποίων κατ’ αρχάς εκτιμάται ότι θα προσελκυστούν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρίες, και θα είναι εφικτή η επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί μέσω του ΕΣΕΚ ως προς την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο από την πλευρά τους οι μικρότεροι παραγωγοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα τηρηθεί μια αναλογία μεταξύ των μεγάλων και μικρών έργων.

Προς παράταση των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2023

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση τιμής αναφοράς με δεδομένο ότι στο τέλος του 2020 λήγει το καθεστώς των διαγωνιστικών διαδικασιών όλα δείχνουν ότι το υπουργείο θα αιτηθεί παράταση έως το 2023 ωστόσο εγείρεται ζήτημα συμμετοχής στους διαγωνισμούς μεγάλων και μικρών έργων ταυτοχρόνως, που σύμφωνα με κάποιες πλευρές στην πραγματικότητα αποκλείει τις μικρές επενδύσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τη λήψη των οριστικών αποφάσεων θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες τηλεσυσκέψεις των εμπλεκομένων, ενώ όπως διευκρίνισε η κ. Σδούκου υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απλοποίησης και συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο ώστε το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

Σημειώνεται ότι πέραν της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάδειξη του net metering, την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (life extension)και την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) κ.α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης