Καθεστώς διμερών συμβολαίων στη Ρουμανία - Στόχος η προσέλκυση επενδυτών

Καθεστώς διμερών συμβολαίων στη Ρουμανία - Στόχος η προσέλκυση επενδυτών
Ένα μειονέκτημα με το νέο πλαίσιο PPA είναι ότι θα ισχύει μόνο για τα νέα και όχι για τα υπάρχοντα έργα στην Ρουμανία

Η ρουμανική κυβέρνηση εισήγαγε εκ νέου μακροπρόθεσμες διμερείς συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μετά την απαγόρευσή τους για σχεδόν οκτώ χρόνια.
Οι νέοι κανόνες ψηφίστηκαν με ένα έκτακτο διάταγμα στις 14 Μαΐου σε μια κίνηση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.

Τέτοιες συμβάσεις θα επιτρέψουν στους επενδυτές να παρακάμψουν τον κίνδυνο μεταβλητότητας στη ρουμανική ανταλλαγή Opcom, όπου οι τιμές ισχύος μειώθηκαν κατά 20-30% από το ξέσπασμα του COVID-19.
Ένα μειονέκτημα με το νέο πλαίσιο PPA είναι ότι θα ισχύει μόνο για νέα και όχι για υπάρχοντα έργα, τουλάχιστον για τώρα. Αυτή η εξαίρεση των υπαρχόντων έργων δεν είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της ΕΕ για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η Monica Cojocaru, συνεργάτης του νομικού γραφείου Schoenherr στο Βουκουρέστι.
«Ωστόσο, το κυβερνητικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης θα τεθεί ενώπιον του ρουμανικού κοινοβουλίου τους επόμενους μήνες και υπάρχει πιθανότητα να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει και υφιστάμενα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την εσωτερική αγορά», δήλωσε ο Cojocaru.

Ο στόχος του 2030

Η Ρουμανία πέτυχε τον στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ για το 2020, καθώς το 24% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές πριν από αρκετά χρόνια. Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 2030 και να φτάσει το 30,7%, η Ρουμανία σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 7 GW νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκ των οποίων περίπου 3,7 GW αναμένεται να είναι ηλιακά έργα, σύμφωνα με το σχέδιο.
«Η ηλιακή ενέργεια είναι η ευκολότερη ενσωμάτωση στο δίκτυο. Αλλά η κυβέρνηση μπορεί να θέσει ορισμένους περιορισμούς στη χρήση γεωργικής γης για ηλιακά έργα» πρόσθεσε η Monica Cojocaru.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης