Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Με Siemens η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ σύμφωνα με το Philenews

Με Siemens η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ σύμφωνα με το Philenews
Εκτιμώμενο κόστος στα 623 εκατ. ευρώ
Κοινή επιτροπή που αποτελείται από τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και τη Euroasia Interconnector, όπως και τον ελλαδικό φορέα του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης - Αττικής "Αριάδνη" συστάθηκε και επίσημα, με δεσμευτικό στόχο εντός δύο εβδομάδων, να παρουσιάσουν στα υπουργεία Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, την τεχνική λύση διασύνδεσης των δύο συστημάτων.
Η επιτροπή συστάθηκε μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας και η γενική γραμματέας Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Σδούκου. 
Σκοπός της επιτροπής είναι να δώσει ταχύτατα τις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης του αγωγού Euroasia Interconnector, που θα ξεκινά από τη Χαδέρα του Ισραήλ, θα φτάνει στην Κοφίνου στην Κύπρο και από την Κοφίνου θα φτάνει στην Κρήτη και θα συνδέεται και με τον αγωγό Κρήτης - Αττικής, που προωθεί η Ελλάδα, τον "Αριάδνη interconnector". Το στενό χρονοδιάγραμμα των δύο εβδομάδων, τέθηκε με γνώμονα την ταχεία προώθηση των δύο έργων.

Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, το δίμηνο των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, αντίθετα επιταχύνθηκε η διαδικασία τόσο σε σχέση με το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα (Euroasia Interconnector), όσο και το καλώδιο που θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Κύπρο και την Ελλάδα (EuroAfrica Interconnector).
Συγκεκριμένα και για τα δύο τεράστια έργα που μεταξύ άλλων θα άρουν την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου, έχουν επιλεγεί με διαδοχικές διαδικασίες διεθνών προσφορών οι ανάδοχοι των κατασκευαστικών έργων. Όπως έγραψε ο "Φ" και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο.
 
Η γερμανική Siemens, επιλέγηκε τόσο στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον Ιανουάριο μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε. για τον Euroasia Interconnector, όσο και στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε ένα μήνα αργότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο προκυρήχθηκαν οι διεθνείς προσφορές για τον EuroAfrica Interconnector για τον οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ως προτιμηταίος προσφοροδότης επιλέγηκε η Siemens με την οποία ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.
Σε σχέση με το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο Euroasia Interconnector, ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 15 Ιανουαρίου 2020, αφού πρόκειται για έργο μείζονος σημασίας για την Ε.Ε. με προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Στο τέλος Μαρτίου ανακοινώθηκε ως προτιμηταίος προσφοροδότης για το έργο των σταθμών μετατροπής, με εκτιμώμενο κόστος €623 εκατ. η Siemens AG.
Η σύμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των σταθμών μετατροπής τύπου VSC-HVDC. Οπως αναφέρεται, τόσο το τμήμα του καλωδίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, όσο και αυτό μεταξύ Κύπρου - Κρήτης θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο του 2023.
Σύμβουλοι του υπό τον Νάσο Κτωρίδη φορέα υλοποίησης του Euroasia Interconnector, είναι για τα τεχνικά θέματα ο οίκος Teshmont Consultants LP, για τα νομικά ο οίκος Clifford Chance LLP ενώ σύμβουλος στρατηγικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ε.Ε., συγκεκριμένα ο Elia Grid International.
 
EuroAfrica Interconnector
 
Σε σχέση με το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAfrica Interconnector, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάρτιο και όπως έγραψε ο «Φ», προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον μηχανολογικό σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή και την εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος HVDC μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.
Για την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ηλεκτρισμού υψηλής τάσης 1-GW (HVDC) μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου ενδιαφέρθηκαν διεθνείς κολοσσοί που έχουν ικανότητα για την υλοποίηση τέτοιων έργων. Πρόκειται για έργο αξίας  €650 εκατ. από το σύνολο των €2,5 δις που εκτιμάται το κόστος του έργου ολοκληρωμένου, δηλαδή του αγωγού Αιγύπτου - Κύπρου - Κρήτης - Αττικής - Ευρώπης. 
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ως προτιμηταίος προσφοροδότης, με τον οποίο ξεκίνησαν αμέσως οι απευθείας τελικές διαπραγματεύσεις, είναι επίσης η Siemens AG.
Η σύμβαση περιλαμβάνει τα έργα μηχανκής, την προμήθεια, την κατασκευή και την εγκατάσταση του Σταθμού μετατροπής των 1000MW (VSC Converter Station) στην Αίγυπτο, ο οποίος θα συνδεθεί με τον ανάλογο σταθμό στην Κοφίνου στην Κύπρο.
Προβλέπεται επίσης ότι το πρώτο στάδιο του αγωγού EuroAfrica Interconnector, με δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρισμού 1000MW θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
 
Συνεχίζει η ισχυρή στήριξη από Ε.Ε.
 
Ο Euroasia είναι το ένα από τα δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα υποδομής - μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed- που αφορούν στην Κύπρο και έχει συμπεριληφθεί και στον κατάλογο έργων υποδομής της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, στα εξαιρετικής σημασίας έργα της Ε.Ε. για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και την απαλλαγή από το δειοξίδειο του άνθρακα, με συνολικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήσεων της τάξης των €8,7 δις.
Επίσης, συμπεριλαμβάνεται στα κύρια έργα που προωθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) σε σχέση με την ανάπτυξη του πανευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, επειδή η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου εξασφαλίζει σημαντικές δυνατότητες αύξησης των ΑΠΕ, σύνδεσης των ενεργειακών κόμβων με δυνατότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλει στην αποκέντρωση της παραγωγής ηλεεκτρισμού και παράλληλα στην ευελιξία στην ανταπόκριση σε σχέση με την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιτροπή από τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας και Κύπρου, ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ αντίστοιχα, την «Αριάδνη Interconnection» και την EuroAsia Interconnector, πρόκειται να συσταθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με σκοπό τη διευθέτηση όλων των παραμέτρων που θα διασφαλίσουν την τεχνική συμβατότητα του Κρήτη-Αττική με τις διασυνδέσεις Κρήτης - Κύπρου και Κύπρου - Ισραήλ.

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης