Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίκαιρη ερώτηση Φάμελλου για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ

Επίκαιρη ερώτηση Φάμελλου για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα, στις ερωτήσεις μας για το Επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος

Επίκαιρη ερώτηση για τη συμφωνία που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με την Κομισιόν για τη θεσμοθέτηση στην ουσία δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με market test, μέχρι να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ το 2023, κατέθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Η ερώτηση γίνεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της έκτης (6ης) Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν, στις 20 Μάϊου, όπου αναφέρεται σε μηχανισμό που διαπραγματεύεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και θα επιτρέπει την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔEΗ σε μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε νέα ΝΟΜΕ.

Αφενός, το ΥΠΕΝ δεν έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και αφετέρου δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ και το μέλλον της εταιρείας, που οφείλει να λαμβάνει υπόψη και να ενσωματώνει οποιοδήποτε σχεδιασμό για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στην παραγωγή της ΔΕΗ.

Φαίνεται ότι, παρότι ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τον Νοέμβριο του 2019, κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετούσε συμφέροντα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, όπως έλεγε, αναφερόμενος στις δημοπρασίες ποσοτήτων ΝΟΜΕ που τις "χρέωνε" ψευδώς αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζε πως είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου με τους θεσμούς από το 2013-14, τώρα, ξεπερνάει τον ίδιο του τον εαυτό, σχεδιάζοντας νέο μηχανισμό ΝΟΜΕ, έως να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες.

Ερωτάται συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός ποιο είναι το σχέδιο που έχει συμφωνήσει με τους Κομισιόν για μηχανισμό ΝΟΜΕ με market test και ποια θα είναι η επίπτωση του εν λόγω μηχανισμού στη ΔΕΗ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Αθήνα 25.5.2020

Επίκαιρη ερώτηση

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε νέα ΝΟΜΕ μέχρι να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες;

Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου,  αναφέρει ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Χατζηδάκης, που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα καταστροφικά ΝΟΜΕ, των οποίων και την τελευταία μόνο δημοπρασία κατάργησε, καταλήγει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τη θεσμοθέτηση στην ουσία δημοπρασιών ΝΟΜΕ με market test, μέχρι να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ το 2023.

Ο ίδιος Υπουργός που τον Νοέμβριο δήλωνε στη Βουλή : «Απολογηθείτε επιτέλους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους Έλληνες πολίτες, που βλέπουν ένα κόμμα που τάσσεται τάχα κατά των συμφερόντων να τα έχει υπηρετήσει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο», αναφερόμενος στις δημοπρασίες ποσοτήτων ΝΟΜΕ που τις "χρέωνε" ψευδώς αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι περιέχονταν στις συμφωνίες της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου με τους θεσμούς από το 2013-14.

Φαίνεται ότι τελικά, σήμερα, ξεπερνάει τον ίδιο τον εαυτό του σχεδιάζοντας μηχανισμό ΝΟΜΕ, έως να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες.

Αυτό μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση στην Ελληνική Βουλή και κοινωνία, σε σχέση με τη λειτουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔEΗ σε μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει η Έκθεση.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα, στις ερωτήσεις μας για το Επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, στο οποίο και οφείλει να συμπεριλαμβάνει οποιοδήποτε μηχανισμό, ούτε και για τις επιπτώσεις της καταστροφολογίας του κ Χατζηδάκη και των άδικων αυξήσεων στο πελατολόγιο της ΔΕΗ.

Τη στιγμή που η χώρα και η οικονομία βιώνουν πρωτοφανή κρίση και το φάσμα της ανεργίας προβάλλει απειλητικά, η κυβέρνηση συζητά επί μήνες με την Κομισιόν, όχι για τη διασφάλιση του μικρότερου κατά το δυνατό ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά για το πώς θα ικανοποιηθούν νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και η πρόσβαση ιδιωτών στην παραγωγή της ΔΕΗ.

Επειδή, η οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω κανονισμών ανταγωνισμού σήμερα είναι απολύτως άκαιρη, άσκοπή και άδικη για τη χώρα μας όταν το ποσοστό παραγωγής της ΔΕΗ συρρικνώνεται πολύ κάτω του 50%.

Επειδή, η εν κρυπτώ διαπραγμάτευση γεννά εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ποιο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής διαπραγματεύεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση και ποια θα είναι η επίπτωση της παραχώρησης στα οικονομικά και στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Επειδή, έστω και μετά τη δημοσίευση της Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία για το τι έχει συμφωνήσει για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Ποιο είναι το σχέδιο που έχετε συμφωνήσει με τους θεσμούς/Κομισιόν για μηχανισμό ΝΟΜΕ με market test;

Ποια θα είναι η επίπτωση του εν λόγω μηχανισμού στη ΔΕΗ;

                                                                                       Ο ερωτών βουλευτής

Σωκράτης Φάμελλος​

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης