Ενέργεια

H Delek πωλεί δικαιώματα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Karish και το Tanin

tags :
H Delek πωλεί δικαιώματα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Karish και το Tanin
Η Delek κατείχε το 8% των δικαιωμάτων με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στην Energean, στην κυριότητα της οποίας είναι τα δύο κοιτάσματα -  Αγοραστής των δικαιωμάτων της Delek  είναι επενδυτικό fund

 Ο Ισραηλινός Όμιλος Delek  συμφώνησε να πουλήσει τα δικαιώματά του επί των εσόδων από την μελλοντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα πεδία Karish και Tanin έναντι 318 εκατομμύρια shekel (90 εκατομμύρια $) σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας σήμερα Δευτέρα 25/5/2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία κατείχε το 8% των δικαιωμάτων με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στην Energean, στην κυριότητα της οποίας είναι τα δύο κοιτάσματα. Με βάση πληροφορίες αγοραστής των δικαιωμάτων της Delek  είναι επενδυτικό fund.

Το ποσό από την πώληση θα μοιρασθεί μεταξύ της Delek και της θυγατρικής της Delek Energy σύμφωνα με το Reuters. Ο όμιλος έχει πληγεί σοβαρά από την πτώση των τιμών της ενέργειας και έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να καθησυχάσει τους κατόχους ομολόγων.

Ο αγοραστής των δικαιωμάτων, που η Delek δεν κατονόμασε στην ανακοίνωσή της, θα καταθέσει 50 εκατομμύρια shekel σε έναν κοινό διαχειριστή κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε μετρητά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία υπόκειται σε έγκριση από την Επιτροπή Πετρελαίου στο Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

Η Delek πούλησε στην Energean το 2016  τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης των Karish και Tanin, στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είχε διατηρήσει το 8% των δικαιωμάτων επί των μελλοντικών εσόδων από την πώληση της παραγωγής υδρογονανανθράκων από τα δύο κοιτάσματα.


Υπενθυμίζεται ότι η Energean έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων Karish και Tanin τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για μια επένδυση 1,6 δις. δολαρίων, η οποία θα στηριχθεί μέσω της δημόσιας προσφοράς που ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία η εταιρεία στο Λονδίνο συγκεντρώνοντας 405 εκατ. δολάρια για τις ανάγκες του εν λόγω σχεδίου.

Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, στη δημόσια προσφορά συγκεντρώθηκαν συνολικά 460 εκατ. εκ των οποίων τα 405 εκατ. θα καλύψουν τη συμμετοχή της Energean που ανέρχεται σε 70% με το υπόλοιπο 30% να χρηματοδοτείται από την εταίρο Kerogen Capital. Παράλληλα, το έργο στηρίζεται από γραμμή χρηματοδότησης ύψους 1,275 δις. δολαρίων στην οποία συμμετέχουν οι Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Société Générale.

Η Energean, είχε εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης του αερίου με μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανίες στο Ισραήλ, οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 61 δις. κ.μ. για μια περίοδο 16 ετών με ετήσιο ρυθμό 4,2 δις. κ.μ. Για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων, θα χρησιμοποιηθεί πλωτή μονάδα επεξεργασίας του αερίου με χωρητικότητα 8 δις. κ.μ. ετησίως, καθώς και αγωγός μήκους 90χμ.

Το συμβόλαιο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών έχει αναλάβει η Technip με ημερομηνία ολοκλήρωσης στο α’ τρίμηνο του 2021. Κατά το 2019 πρόκειται να γίνουν τρεις γεωτρήσεις στο Καρίς με επιλογή για άλλες πέντε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης