Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ελλάδα και ακόμη επτά χώρες ζητούν από την ΕΕ χρηματοδοτική στήριξη του φυσικού αερίου

Ελλάδα και ακόμη επτά χώρες ζητούν από την ΕΕ χρηματοδοτική στήριξη του φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη την τρισεκατομμυρίων ευρώ πρότασή της για τον επόμενο προϋπολογισμό
Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στη μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς προετοιμάζεται να ανακοινώσει το σχέδιό της για μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη την τρισεκατομμυρίων ευρώ πρότασή της για τον επόμενο προϋπολογισμό, μαζί με ένα ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊού για την κινητοποίηση επενδύσεων σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να μην εξαιρέσουν έργα φυσικού αερίου από την μελλοντική χρηματοδότηση.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η υποστήριξη της ΕΕ και η οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου», ανέφεραν σε έγγραφο συζήτησης που επικαλείται το Reuters.
Οι Βρυξέλλες δέχονται πιέσεις για να περιορίσουν τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων καθώς προσπαθεί να απανθρακοποιήση την οικονομία της έως το 2050.

Ένα μέρος του σχεδίου πράσινης ανάκαμψης της Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters, προορίζεται μόνο για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν δέσμευση άνθρακα ή επαναχρησιμοποιούν υποδομές αερίου για τη μεταφορά καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα όπως το υδρογόνο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη δεσμευτεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση των περισσότερων έργων φυσικού αερίου μετά το 2021.

Το φυσικό αέριο παράγει περίπου το μισό CO2 από τον άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Παράλληλα με την αιολική και ηλιακή ενέργεια, το φυσικό αέριο βοήθησε την Ευρώπη να μειώσει τις εκπομπές περιορίζοντας τη χρήση άνθρακα.

Ωστόσο, το καύσιμο δεν είναι συμβατό με τις εκπομπές «καθαρού μηδενικού» εκτός και αν οι μονάδες αερίου χρησιμοποιούν ακριβή τεχνολογία δέσμευσης εκπομπών.
Χωρίς αέριο, η επίτευξη ουδετερότητας του κλίματος θα διαρκέσει περισσότερο και θα κοστίσει περισσότερο για τις χώρες με άνθρακα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι υπερασπιστές λένε ότι η υποδομή φυσικού αερίου που χτίστηκε σήμερα θα αντέξει για δεκαετίες - κλειδώνοντας εκπομπές μετά το 2050 - και οι χώρες θα πρέπει αντ 'αυτού να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας και έξυπνα δίκτυα.

Ζήτησαν τη Δευτέρα η ΕΕ να απαγορεύσει τη χρηματοδότηση φυσικού αερίου μέσω της ενίσχυσης ανάκτησης.
"Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε ένα λεπτό για την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων ούτε των υποδομών ορυκτών καυσίμων", ανέφερε το Climate Action Network.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης