Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Φαβορί η 17η Σεπτεμβρίου για νέα ημερομηνία έναρξης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Φαβορί η 17η Σεπτεμβρίου για νέα ημερομηνία έναρξης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Ανησυχία των διαχειριστών των αγορών για τις περίπου 20 αποφάσεις που εκκρεμούν από τη ΡΑΕ για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου
Στην έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 17 Σεπτεμβρίου προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ και οι Διαχειριστές των αγορών (Χρηματιστήριο Ενέργειας και ΑΔΜΗΕ) και η ΡΑΕ για την έναρξη εφαρμογής του Target Model.

Τα πληροφοριακά συστήματα και των τριών αγορών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, καθώς σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις σε εκπροσώπους του Τύπου του αντιπρόεδρου του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννη Μάργαρη, η πλατφόρμα της Αγοράς Εξισορρόπησης θα είναι έτοιμη εντός Αυγούστου, για την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές των Διαχειριστών, με την τεχνική ετοιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων, θα μπορούν να επανεκκινήσουν οι δοκιμές των συμμετεχόντων, από το σημείο που είχαν σταματήσει τον Απρίλιο, εξαιτίας της διακοπής ολοκλήρωσης της πλατφόρμας του ΑΔΜΗΕ για την Αγορά Εξισορρόπησης. Επομένως, υπολογίζεται ότι το διάστημα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι επαρκές για να γίνει και το τελικό dry run, ώστε να γίνει η μετάβαση στο νέο μοντέλο χονδρεμπορικών αγορών.

Ματαίωση της έναρξης των κοινών δοκιμών των πληροφοριακών συστημάτων

Όπως είναι γνωστό, η εμπλοκή με την Αγορά Εξισορρόπησης προέκυψε με την αιφνίδια αποχώρηση από τη χώρα μας των τεχνικών της General Electric, ανάδοχου του έργου, πριν τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση μετακινήσεων στο εξωτερικό λόγω του κορωνοϊού. Έτσι, ματαιώθηκε η έναρξη των δοκιμών προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ και EnexClear, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Απριλίου.

Η ημερομηνία αυτή αναφερόταν στη σχετική υπουργική απόφαση με το χρονοδιάγραμμα έναρξης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τοποθετώντας την «πρεμιέρα» στις 30 Ιουνίου. Μετά από την αρχική αυτή φάση τεστ, και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το Χρηματιστήριο, προβλέπονταν και επόμενα στάδια δοκιμών, με την προσθήκη για παράδειγμα και των συστημάτων εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης.

«Αγνοείται» η απόφαση για το πλαφόν στα διμερή συμβόλαια

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ίδιες πηγές των Διαχειριστών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα είναι έτοιμο έγκαιρα το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς η ολοκλήρωσή του «περνά» από περίπου 20 αποφάσεις της ΡΑΕ, οι οποίες έως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το όριο των προμηθευτών στη σύναψη διμερών συμβολαίων. Έτσι, παρόλο που η εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο, προτείνοντας πλαφόν 10% σε όλους τους καθετοποιημένους «παίκτες», ακόμη αγνοείται η απόφαση του Ρυθμιστή.

Αργοπορία παρατηρείται επίσης στην έγκριση του κανονισμού εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης, καθώς και των χρεώσεων του ΕΧΕ στους συμμετέχοντες. Μάλιστα, η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των χρεώσεων μπλοκάρει την εμπλοκή του τραπεζικού τομέα στο Χρηματιστήριο, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με τους συμμετέχοντες ως εκκαθαριστικά μέλη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους κύκλους από τους Διαχειριστές, εμπλοκή υπάρχει και στον κανονισμό εκκαθάρισης των spot αγορών, παρόλο έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Κι αυτό γιατί ο Ρυθμιστής ζητά εκ των υστέρων αλλαγές του, οι οποίες μάλιστα δεν συνάδουν με τον τρόπο που λειτουργούν στο εξωτερικό οι φορείς εκκαθάρισης και τα Χρηματιστήρια Ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης