Στην EFT η κατασκευή και λειτουργία ηλιακού σταθμού 60 MW στη Βοσνία

Στην EFT η κατασκευή και λειτουργία ηλιακού σταθμού 60 MW στη Βοσνία
Η Βοσνία στοχεύει να προσθέσει 1.000 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2029,


Ο trader και φορέας ενέργειας Energy Financing Team (EFT) ανακοίνωσε την Τρίτη 26/5/2020 ότι έχει κερδίσει διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία για 50 χρόνια μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 60 μεγαβάτ (MW) στη Βοσνία, επεκτείνοντας την παρουσία του στη χώρα των Βαλκανίων.

Μετά τον διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον Μάρτιο, θα πρέπει να υπογραφεί σύμβαση με ο υπουργείο Ενέργειας της αυτόνομης Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στα μέσα Ιουλίου, δήλωσε η εκπρόσωπος της EFT στο Reuters.

Η Βοσνία στοχεύει να προσθέσει 1.000 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2029, καθώς μειώνει τη χρήση άνθρακα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% της ισχύος της χώρας, ως μέρος των φιλοδοξιών της Βοσνίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας, που βρίσκεται κοντά στη νοτιοανατολική πόλη της Μπιλέκα, αναμένεται να κοστίσει 85 εκατομμύρια βοσνιακά μάρκα (47,7 εκατομμύρια δολάρια).

Θα έχει ετήσια παραγωγή 84 gigawatt ώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας για πώληση στην ανοιχτή αγορά και θα ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία το 2023.

Η EFT διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με άνθρακα 300 MW Stanari, κοντά στη βόρεια πόλη Doboj, τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος συνδέθηκε στο δίκτυο το 2016.

Επίσης, συνεχίζει την κατασκευή υδροηλεκτρικής μονάδας Ulog 35 MW στον ποταμό Neretva. Το εργοστάσιο, αξίας 150 εκατομμυρίων βοσνιακών μαρκών, αναμένεται επίσης να είναι σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες των Βαλκανίων που βασίζονται στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η Βοσνία είναι σε θέση να εξάγει ενέργεια λόγω της υδροηλεκτρικής της ικανότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης