Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Η Morgan Stanley «βλέπει» στα 40 δολάρια το Brent μέχρι τα Χριστούγεννα

Η Morgan Stanley «βλέπει» στα 40 δολάρια το Brent μέχρι τα Χριστούγεννα
Προβλέψεις για ανάκαμψη της ζήτησης στα 97 bpd έως το τέταρτο τρίμηνο,
Η Morgan Stanley αναμένει ότι το Brent θα διαπραγματευτεί στα 40 $ το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία ενισχύθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο από την τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.

"Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα ανακάμψει στα 97 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από το lockdown - μια σημαντική βελτίωση αν και εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 4 εκατομμύρια bpd ετησίως,"

Όμως, οι αναλυτές της Morgan Stanley προχωρούν περισσότερο: χάρη στις περικοπές παραγωγής στον ΟΠΕΚ και εκτός αυτού, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε ελλειματική το τελευταίο τρίμηνο του έτους, για να παραμείνει και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το μέγεθος της έλλειψης προσφοράς θα είναι περίπου 4 έως 6 εκατομμύρια bpd.

«Τώρα που έχει ξεκινήσει η εξισορρόπηση, περιμένουμε να συνεχιστεί. Οι βασικές προβλέψεις μας απαιτούν περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου τα επόμενα τρίμηνα », ανέφερε η τράπεζα.

Η αισιοδοξία επιστρέφει πράγματι στο πετρέλαιο, αν και παραμένει προστατευμένο. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης έως τον Ιούλιο, με την προσφορά να υπερβαίνει τα 7 έως 12 εκατομμύρια bpd.

Και όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

"Το αν θα προκύψει δεύτερος γύρος του covid-19 είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, αλλά ακόμα κι αν γίνει, δεν θα υπάρξει τόσο έντονη συντριβή πετρελαίου ξανά σύντομα", δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς Exness Michael Stark σε σχόλια σχετικά με την κατάσταση της αγοράς σύμφωνα με το OilPrice.
"Με τη μείωση της παραγωγής και η υπομονή του κοινού να είναι πολύ λεπτή με lockdown σε πολλές χώρες, το ίδιο είδος διπλού σοκ τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση δεν είναι πολύ πιθανό."

Η ζήτηση για πετρέλαιο άρχισε να ανακάμπτει χάρη στη χαλάρωση των lockdown στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες ότι θα ανακάμψει στα προηγούμενα επίπεδα καθώς οι συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν, συμπεριλαμβανομένης της πτυχής των μεταφορών. Ωστόσο, οι περικοπές εφοδιασμού φαίνεται να έχουν κάνει τη δουλειά τους στην τόνωση των τιμών. Αυτά, σύμφωνα με το Novak , έχει φτάσει τα 15 εκατομμύρια bpd. Μόνο στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί έχουν μειώσει τα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα .

Ο ΟΠΕΚ + θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα για να συζητήσει εάν θα αυξήσει τις τρέχουσες περικοπές - 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - ή θα τις μειώσει στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης